Checklist 2e woning

Checklist 2e woning kopen

Een appartement voor je studerende zoon of dochter. Een recreatiewoning om af en toe een weekend te ontspannen. Of een mantelzorgwoning voor een ouder. Er zijn verschillende redenen om een 2e woning te kopen. Zorg dat je goed voorbereid bent met deze 6 tips.

Voorbereid een 2e woning kopen

Of je nu je 1e woning koopt of je 2e, het kopen van een woning is vaak spannend. Niet alleen kost het je geld. Ook wil je zeker weten dat de woning een verstandige keuze is. Belangrijk dat je precies weet wat erbij komt kijken.

6 tips bij het kopen van een 2e woning

Een 2e woning is een investering. Maar niet altijd een goede koop. Zo kan de huizenmarkt instorten en je huis minder waard worden. Of je koopt een 2e woning voor verhuur en de huurinkomsten vallen tegen. Denk daarom goed na voordat je een 2e woning koopt. Weeg de voordelen goed af tegen de nadelen.
Wil je een 2e woning kopen? Dan moet je naast het afsluiten van een hypotheek bijna altijd eigen geld inleggen. Heb je voldoende overwaarde op je huidige woning? Dan kun je deze misschien gebruiken om (een deel van je) 2e huis te financieren. Een taxateur kan je woning taxeren. Je hypotheekadviseur kan je adviseren.
Van onderhoudskosten tot woonlasten en verzekeringen. De kosten van een 2e woning zijn meestal vergelijkbaar met die van je 1e woning. Toch moet je voor een 2e woning vaak dieper in de buidel tasten. Zo wordt een 2e woning belast in box 3. Staat je woning op een vakantiepark? Vaak moet je dan parkkosten betalen. Deze kosten kunnen ieder jaar stijgen.
Een stacaravan aan de kust? Of toch een boerderijtje op het platteland? Het kan maar zo dat je tijdens je vakantie een droomwoning tegenkomt. Net als bij je 1e woning is het goed om de vakantiewoning die je op het oog hebt te checken op gebreken. Dit kan met een bouwkundige keuring. En let op: tijdens het hoogseizoen gaan veel vakantiegangers op zoek naar een 2e woning. Prijzen liggen dan vaak hoger. Buiten vakantieperiodes kun je daarom vaak beter onderhandelen over de prijs.
Bij het verhuren van een woning komt heel wat kijken. Zo heb je toestemming nodig van je hypotheekverstrekker om te mogen verhuren. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die verhuurhypotheken aanbieden. En moet je je verzekeraar erover informeren. Ook moet je bij verhuur vaak een vergunning aanvragen bij de gemeente. Verder moet je goede huurders zoeken. En nadenken over de sleuteloverdracht, het onderhoud en de schoonmaak van de woning. Besteed je dit bijvoorbeeld liever uit? Of wil je het zelf regelen?
Sinds 2021 betaal je voor een 2e woning een hogere overdrachtsbelasting. 8% in plaats van 2%. Je 2e woning hoort bij uw bezittingen in box 3. Je moet hierover belasting betalen. En denk ook aan rioolheffing en WOZ-belasting. Staat de woning in het buitenland? Dan moet je daar vaak belasting betalen. Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, heeft de Nederlandse overheid met veel landen afspraken gemaakt. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het kopen van een 2e woning en belastingen.