Checklist 2e woning

Checklist 2e woning kopen

Een appartement voor uw studerende zoon of dochter. Een recreatiewoning om af en toe een weekend te ontspannen. Of een mantelzorgwoning voor een ouder. Er zijn verschillende redenen om een 2e woning te kopen. Zorg dat u goed voorbereid bent met deze 6 tips.

Voorbereid een 2e woning kopen

Of u nu uw 1e woning koopt of uw 2e, het kopen van een woning is vaak spannend. Niet alleen kost het u geld. Ook wilt u zeker weten dat de woning een verstandige keuze is. Belangrijk dat u precies weet wat erbij komt kijken.

6 tips bij het kopen van een 2e woning

Een 2e woning is een investering. Maar niet altijd een goede koop. Zo kan de huizenmarkt instorten en uw huis minder waard worden. Of u koopt een 2e woning voor verhuur en de huurinkomsten vallen tegen. Denk daarom goed na voordat u een 2e woning koopt. Weeg de voordelen goed af tegen de nadelen.
Wilt u een 2e woning kopen? Dan moet u naast het afsluiten van een hypotheek bijna altijd eigen geld inleggen. Heeft u voldoende overwaarde op uw huidige woning? Dan kunt u deze misschien gebruiken om (een deel van uw) 2e huis te financieren. Een taxateur kan uw woning taxeren. Uw hypotheekadviseur kan u adviseren.
Van onderhoudskosten tot woonlasten en verzekeringen. De kosten van een 2e woning zijn meestal vergelijkbaar met die van uw 1e woning. Toch moet u voor een 2e woning vaak dieper in de buidel tasten. Zo wordt een 2e woning belast in box 3. Staat uw woning op een vakantiepark? Vaak moet u dan parkkosten betalen. Deze kosten kunnen ieder jaar stijgen.
Een stacaravan aan de kust? Of toch een boerderijtje op het platteland? Het kan maar zo dat u tijdens uw vakantie een droomwoning tegenkomt. Net als bij uw 1e woning is het goed om de vakantiewoning die u op het oog heeft te checken op gebreken. Dit kan met een bouwkundige keuring. En let op: tijdens het hoogseizoen gaan veel vakantiegangers op zoek naar een 2e woning. Prijzen liggen dan vaak hoger. Buiten vakantieperiodes kunt u daarom vaak beter onderhandelen over de prijs.
Bij het verhuren van een woning komt heel wat kijken. Zo heeft u toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker om te mogen verhuren. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die verhuurhypotheken aanbieden. En moet u uw verzekeraar erover informeren. Ook moet u bij verhuur vaak een vergunning aanvragen bij de gemeente. Verder moet u goede huurders zoeken. En nadenken over de sleuteloverdracht, het onderhoud en de schoonmaak van de woning. Besteedt u dit bijvoorbeeld liever uit? Of wilt u het zelf regelen?
Sinds 2021 betaalt u voor een 2e woning een hogere overdrachtsbelasting. 8% in plaats van 2%. Uw 2e woning hoort bij uw bezittingen in box 3. U moet hierover belasting betalen. En denk ook aan rioolheffing en WOZ-belasting. Staat de woning in het buitenland? Dan moet u daar vaak belasting betalen. Om te voorkomen dat u dubbel belasting betaalt, heeft de Nederlandse overheid met veel landen afspraken gemaakt. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over het kopen van een 2e woning en belastingen.