Corona: wat is zakelijk verzekerd

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus (COVID-19) en uw verzekeringen.

Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust. We helpen u graag. 
Deze onkosten zijn niet gedekt. Sinds maart 2020 zijn alle kosten die u maakt vanwege het coronavirus uitgesloten.
Deze onkosten zijn niet gedekt. Sinds maart 2020 zijn alle kosten die u maakt vanwege het coronavirus uitgesloten.
Als er nu intensiever bezorgd gaat worden. Of bedrijfsauto’s worden nu ingezet als bezorgauto en daarvoor niet. Dan valt dit onder de dekking van uw zakelijke autoverzekering. Deze regeling geldt alleen voor auto’s en niet voor bromfietsen en scooters. Deed u voor de coronabeperkingen geen bezorgingen? Dan gaat het om een tijdelijke situatie totdat de bedrijven weer ‘normaal’ open kunnen. Let wel op: er kunnen uitzonderingen of beperkingen zijn. Twijfelt u? Neem gerust contact met ons op. 

Is uw privé auto verzekerd bij Centraal Beheer? Dan is zakelijk gebruik van de auto ook verzekerd gedurende de coronacrisis. Is uw privé auto ergens anders verzekerd en gaat u deze zakelijk gebruiken? Neem dan voor de zekerheid contact op met die verzekeraar. Onze regeling is tijdelijk, totdat bedrijven weer ‘normaal’ open kunnen.

Deze regeling geldt tot de contractvervaldatum vanaf 01-01-2022. Als u uw activiteiten blijvend wijzigt, neem dan contact met ons op.

Loopt u inkomsten mis door het coronavirus dan is dit niet verzekerd op de Bedrijfsschadeverzekering. Deze verzekering keert uit als uw bedrijf stilligt door materiële schade. Schade door bedrijfsstilstand als gevolg van het coronavirus (bijvoorbeeld tijdelijke sluiting van uw bedrijf op last van de overheid) is daarom niet verzekerd.
Voor landen waar corona heerst, kan de overheid een negatief reisadvies geven. Het reisadvies van de overheid is ingedeeld in 4 kleuren:
 • Groen: geen bijzondere risico's.
 • Geel: let op, er zijn risico.
 • Oranje: reis alleen als het noodzakelijk is.
 • Rood: zeg uw reis af.
Wilt u weten wat het huidige reisadvies voor uw land van bestemming is? Kijk dan op deze website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nee, de Zakenreisverzekering kent geen annuleringsdekking. De kosten van annulering zijn dus niet gedekt.
Nee, de Zakenreisverzekering kent geen annuleringsdekking. De kosten van het afbreken van de reis zijn dus niet gedekt. U kunt misschien wel (een deel van) de werkelijke gemaakte kosten verhalen bij uw reisorganisatie of het calamiteitenfonds.
Zit u in quarantaine en bent u zelf niet ziek? Dan dekt de Zakenreisverzekering de kosten van een langer verblijf of overboeken van het ticket niet.
Zit u in quarantaine en bent u zelf ziek? Dan dekt de Zakenreisverzekering de medische kosten, de extra terugreiskosten en extra verblijfkosten die u maakt. Let wel op: In geval van rood-risicogebied is bovenstaande alléén verzekerd als de overheid het gebied tijdens de reis als rood-risicogebied heeft aangeduid. 
Nee, de Zakenreisverzekering kent geen annuleringsdekking. Ook de kosten van een langer verblijf of overboeken van het ticket zijn niet verzekerd.
Ja maar alleen als het een noodzakelijke zakenreis is. Is het geen noodzakelijke zakenreis? Dan bent u niet verzekerd.
De overheid raadt alle soorten reizen naar gebieden met kleurcode rood af. Gaat u naar een land met kleurcode rood, dan bent u niet verzekerd. Ook niet als het een noodzakelijke reis is.

Dat is niet altijd even gemakkelijk te zeggen. Het belangrijkste is dat een reis niet noodzakelijk is als deze niet kan worden uitgesteld en er geen alternatief is. Een zakenreis is bijvoorbeeld wel noodzakelijk:

 • Als u een contractuele verplichting hebt om op de zakenreisbestemming werkzaamheden uit te voeren. En die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Als de werkzaamheden niet op afstand kunnen worden uitgevoerd, maar alleen op de reisbestemming zelf. En die werkzaamheden niet kunnen worden uitgesteld.

Een zakenreis is bijvoorbeeld niet noodzakelijk:

 • Als u voor een vergadering wilt afreizen en die vergadering ook online of telefonisch gehouden kan worden.
 • Als u voor werkzaamheden wilt afreizen en die werkzaamheden ook uitgesteld kunnen worden.

Twijfelt u of een reis noodzakelijk is? Neem dan voor de zekerheid contact met ons op.

Ja, aansprakelijkheid voor schade in verband met bezorgen van eten en/of drinken is verzekerd als er nu ook een horeca activiteit verzekerd is.

Is de activiteit van uw horecabedrijf blijvend veranderd? Dan bent u mogelijk niet meer goed verzekerd. Neem dan contact met ons op over deze veranderingen. Wij leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld:

De activiteit van uw bedrijf is blijvend veranderd als u bijvoorbeeld:

 • eerst een restaurant had en nu nog uitsluitend maaltijden bezorgt of laat afhalen;
 • eerst een standbouw bedrijf had en nu een klussenbedrijf bent gestart.

De activiteit van uw bedrijf is niet blijvend veranderd als u bijvoorbeeld:

 • een restaurant heeft en daarnaast ook maaltijden bezorgt of laat afhalen;
 • een fitness bedrijf heeft en daarnaast nu ook buiten sport lessen geeft (bv. bootcamps).