ondernemer kijkt op laptop voor regelen financiën - geldfit zakelijk

Geldfit Zakelijk: gratis hulp voor ondernemers met hoge schulden door corona

Nog steeds heeft een deel van de ondernemers zorgen over hun bedrijf door de coronacrisis. De verwachting is dat dit zal toenemen. 

Ondernemen 27 sep 2021 3 minuten

 

Want vanaf 1 oktober stoppen de steunmaatregelen van de overheid en gaan verschillende partijen uitgestelde betalingen innen. Wij spraken Ralph van Dam, Business Partner Ondernemerschap Centraal Beheer, over dit onderwerp.

Geldfit Zakelijk helpt u verder

De vragen in de test zijn makkelijk te beantwoorden. U hoeft dus niet uw hele boekhouding erbij te halen. Aan het eind vult u uw postcode in voor regionale doorverwijzing. Daarna ontvangt u meteen tips om mee aan de slag te gaan. Denk aan websites met handige tips, online begeleiding en een overzicht van welke instanties en regelingen bij u in de buurt passende hulp bieden. U kunt natuurlijk ook meteen bellen voor een luisterend oor en concrete hulp en warme doorverwijzing.

Wat zijn de problemen op dit moment?

Ralph vertelt: “De Nederlandse economie herstelt snel en de meeste sectoren zijn weer vol op stoom. Dat is mooi, maar dat geldt niet voor alle ondernemers. Er is nog steeds een groep ondernemers met coronaschulden die de crisis maar net heeft overleefd of op omvallen staat. Dat is echt een grote zorg. Mede ook omdat deze ondernemers, vaak door schaamte, nauwelijks op de radar staan en kenbaar maken dat ze er zo slecht voorstaan.”

Kun je dit toelichten?

Ralph gaat verder: “Per 1 oktober stoppen de steunmaatregelen van de overheid. Maar dat is niet het enige. Ook de Belastingdienst, banken en andere crediteuren gaan de achterstallige betalingen opeisen. Dit is een drietrapsraket die voor deze ondernemers het laatste zetje kan zijn richting faillissement. De verwachting is dat 10 tot 15% het erg lastig gaat krijgen.”

Is er een oplossing?

Ralph: “Het is belangrijk dat ondernemers die zorgen hebben, op tijd hulp inschakelen voordat deze zorgen problemen worden. Het blijkt nog steeds dat ondernemers zich schamen en te trots zijn om toe te geven dat ze het alleen niet redden. Gelukkig ziet demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken ook dit probleem. Hij roept deze ondernemers op om zich te melden. Het kabinet heeft een waarborgfonds voor schulden opgezet waar gemeentes gebruik van kunnen maken. De gemeente neemt dan de schuld over waardoor je als ondernemer nog maar 1 schuldeiser hebt. Dat geeft rust en overzicht. En het biedt mogelijkheden om eventuele schulden ook in 1 keer te saneren.”
Ralph van Dam - Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer

Wat kunnen ondernemers doen?

“Heb je als ondernemer een hoge schuldenlast door corona? En had je voor de coronacrisis een goedlopend bedrijf met perspectief? Maak dan gebruik van Geldfit Zakelijk. Dit is een platform waar Centraal Beheer mede initiatief­nemer van is. Op Geldfit Zakelijk kun je gratis terecht voor hulp. Vul de online test in of bel direct (0800) 81 15 voor hulp. Dan weet je meteen waar je staat en krijg je de hulp toegewezen die bij je past.”