Sluit de waterleiding af
Ontdekt u water in uw huis? Sluit meteen de waterleiding af. Dit doet u door de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkraan zit op de plek waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Meestal is dat in de meterkast, de kelder of de kruipruimte bij de voordeur.
Pas op met stroom
Water en elektriciteit is een levensgevaarlijke combinatie. Is een apparaat door water beschadigd? Haal dan direct de elektriciteit van dit apparaat af. De veiligste manier is door de stop in de meterkast uit te schakelen. Twijfel je op welke groep het apparaat is aangesloten? Schakel ze dan allemaal uit.
Lekkage voorkomen? Onderhoud uw kitnaden
Wist u dat veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer? Deze schade valt niet onder de dekking van uw inboedelverzekering. Maar gelukkig is het vaak goed te voorkomen:
1. Houd de badkamer droog
Klaar met douchen of badderen? Maak de kitnaden meteen droog met bijvoorbeeld een washandje of een trekker. Hiermee voorkomt u schimmelvorming doordat zeepresten of kalk achterblijven. Vergeet niet de badkamer goed te ventileren.
2. Besteed extra aandacht rond douche of bad
De kitnaden rondom het bad, de douchecabine en het doucheputje worden sneller nat en blijven langer vochtig. Geef deze kitnaden bij het droogmaken van de badkamer daarom extra aandacht.
3. Maak de kitnaden op de juiste manier schoon
Neem de kitnaden mee bij het schoonmaken van de badkamer. Maar gebruik geen chloorhoudende of agressieve middelen. Deze middelen tasten de schimmelwerende laag van de kitnaden aan. Een schoonmaakmiddel met zeep is meer dan genoeg.
4. Controleer uw kitnaden in de winter
In koude seizoenen krimpen de tegels en andere bouwmaterialen van uw badkamer. Hierdoor trekken de kitnaden op. Twijfelt u over de staat van de kit? Laat het dan controleren door een vakman.
5. Vervang kitnaden om de 5 jaar
Kitnaden gaan volgens fabrikanten ongeveer 5 jaar mee. Hoe beter u de kitnaden onderhoudt, hoe langer ze meegaan.
Schade door lekkage melden
Bent u verzekerd bij Centraal Beheer en heeft u waterschade? Meld het dan zo snel mogelijk. Dit kan op verschillende manieren:
Huurder? Bel of mail de huisbaas
Heeft u een huurhuis? Geef een lekkage meteen door aan uw verhuurder. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van uw huis. Zijn uw spullen in uw huis beschadigd door de lekkage? Misschien moet de verhuurder dan de schade aan uw spullen betalen. Dat hangt af van de oorzaak van de schade. Overleg daarom ook altijd met uw eigen verzekeraar.