Corona (COVID-19)

Wat is verzekerd?

U wilt vakantieplannen maken. Wij willen graag dat u met een goed gevoel op reis gaat. Heeft u vragen over het coronavirus en uw reis- en annuleringsverzekering? Op deze pagina leest u alles wat u moet weten.
Fotostel met koffers

Hoe kan ik me goed voorbereiden op mijn vakantie?

Als u van plan bent om op reis te gaan, check dan altijd van tevoren het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dan weet u of u naar het land kunt reizen en wat de situatie daar is. Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken krijgt u reisadviezen over uw reis. Ook tijdens uw reis. U kunt u ook aanmelden voor de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weet u direct of er veranderingen zijn in de veiligheidssituatie in uw vakantieland.

Daarnaast is het verstandig om goed te weten waar u wel en niet voor verzekerd bent. En het is goed om te weten welke voorwaarden van toepassing zijn in de overeenkomst die u heeft met uw reisaanbieder. Tot wanneer mag u kosteloos annuleren bijvoorbeeld?

Waar vind ik meer informatie over de coronamaatregelen in andere landen?

Veel landen nemen maatregelen om COVID-19 tegen te gaan. Op de website van Nederland wereldwijd leest u per land de veelgestelde vragen over de coronamaatregelen.

Ben ik verzekerd als ik op reis ga naar een gebied met kleurcode oranje?

Voor de Reisverzekering geldt:
Ja, schade in oranje gebied is verzekerd. Dit geldt ook voor de extra reis- en verblijfskosten die u moet maken als u positief test op corona en hierdoor niet op de oorspronkelijke datum kan terugreizen.

Ik moet bij aankomst op mijn reisbestemming verplicht een negatieve coronatest kunnen laten zien. Zijn de kosten voor de verplichte negatieve coronatest dan verzekerd?

De verplichting om een negatieve coronatest te kunnen laten zien is een maatregel van de overheid van uw reisbestemming. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten worden niet vergoed. Een test wordt ook niet vergoed op de dekking Medische kosten op reis.

Ben ik verzekerd als ik niet ben gevaccineerd?

Voor uw verzekering maakt het niet uit of u wel of geen vaccinatie heeft.

Op mijn reisbestemming gelden allerlei coronamaatregelen (winkels en zwembaden zijn bijvoorbeeld dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Ik ben (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus en kan hierdoor over een korte tijd niet op reis. Is annulering van de reis verzekerd?

Was de uitslag van uw PCR test positief na dat u de reis boekte? Dan bent u verzekerd op uw Annuleringsverzekering. Boekte u de reis op het moment dat u corona had? Of nadat u genezen was maar de PCR test nog wel een positieve uitslag gaf? Dan bent u niet verzekerd met uw Annuleringsverzekering.

Bent u genezen van het coronavirus maar blijft uw PCR testuitslag positief? Mogelijk gelden er uitzonderingen voor u, zodat u toch op reis kunt. U leest meer over de voorwaarden op de website van de rijksoverheid en/of reisorganisatie.

Het bovenstaande geldt ook als uw eigen PCR testuitslag negatief is, maar een meeverzekerd en meereizend gezinslid een positieve PCR testuitslag heeft gekregen.

Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test 

Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid). Dit geldt niet voor een antigeen-zelftest, zoals die te koop is in de winkel.

Een reisgenoot krijgt vlak voor vertrek corona. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Als een reisgenoot vlak voor vertrek corona krijgt, kan annulering van uw reis verzekerd zijn:

  • Is uw reisgenoot een medeverzekerde op de polis? Dan is annulering van de reis verzekerd.
  • Reist u samen met een persoon heen en terug en wordt u nu alleenreizend? Dan is dit verzekerd op uw annuleringsverzekering. Uw reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft uw reisgenoot deze verzekering niet? Dan bent u ook niet verzekerd.

In alle gevallen vragen wij een positieve PCR-test of een doktersverklaring.

Is annulering van een reis naar het buitenland verzekerd als ik door verplichte quarantaine en/of inreisbeperkingen niet kan of wil gaan?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kunnen zij u hierbij helpen.

Ik mag een gebied niet in omdat ik niet gevaccineerd ben, mijn vaccinatie te lang geleden is of het merk vaccin niet wordt geaccepteerd. Is annulering van de reis verzekerd?

Dit is alleen verzekerd als u op advies van uw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie door het gebied waar u naartoe reist verplicht gesteld is. En u dit niet kon weten.

Op mijn reisbestemming gelden allerlei coronamaatregelen (winkels en zwembaden zijn bijvoorbeeld dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Op het moment dat ik de reis boek geldt er een reisadvies met kleurcode geel of groen. Kan ik annuleren als de kleurcode verandert naar oranje of rood vanwege Corona?

De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijd probleem geworden. Daardoor is het coronavirus geen onzekere gebeurtenis meer. Voor verzekeringsaanvragen vanaf 17 maart 2020 is er daarom geen dekking meer voor annulering vanwege het coronavirus.

Wat als mijn geboekte reis uiteindelijk niet door kan gaan vanwege corona in het gebied waar ik naartoe wil gaan?

Bij het boeken van een reis heeft u in eerste instantie een contract met uw reisorganisatie of vervoersmaatschappij. Als zij een reis vanwege Corona annuleren, dan moeten zij u een oplossing aanbieden. Let dus goed op onder welke voorwaarden u een reis boekt. Op basis daarvan kunt u zelf een beslissing nemen.

Waarom kan ik alleen een claim indienen voor reizen die binnen 14 dagen (zouden) plaatsvinden?

U kunt pas gebruikmaken van de Annuleringsverzekering als u schade heeft gehad. Dit weet u pas vlak voor vertrek. Verder van tevoren is het nog te onzeker hoe de situatie zich ontwikkelt in een bepaald land. Daarom beoordelen we op dit moment alleen reizen met een vertrekdatum binnen 14 dagen.

Als ik op reis corona krijg en langer moet blijven of eerder terug moet, zijn deze kosten dan verzekerd?

Ja. De extra reis- en verblijfkosten die u hierdoor moet maken zijn verzekerd met de Reisverzekering. Voorwaarde is dat u in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft. 

Met uw Doorlopende Annuleringsverzekering krijgt u een vergoeding voor de misgelopen vakantiedagen. Dit zijn dagen dat u eerder naar huis moest gaan of in het ziekenhuis lag. U heeft hiervoor wel een doktersverklaring nodig. Daaruit moet blijken dat u door medische problemen eerder naar huis moest gaan of opgenomen moest worden in een ziekenhuis.

Ik heb in het buitenland medische kosten gemaakt omdat ik besmet ben met corona. Wat wordt vergoed?

De medische kosten zijn verzekerd op uw Zorgverzekering. Heeft u medische kosten die uw zorgverzekering niet betaalt? Mogelijk zijn deze kosten dan verzekerd op uw Reisverzekering als u de aanvullende dekking Medische kosten op reis heeft. Voorwaarde is dat u in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft. 

Let op: Moet u medische kosten maken? Neem dan altijd tijdens de reis contact op met uw zorgverzekeraar of met onze alarmcentrale Eurocross. Zo zijn er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van kosten.

Als ik op reis corona krijg, kan ik dan naar Nederland om behandeld te worden?

Dit hangt van uw (medische) situatie af. Eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met onze alarmcentrale. Voorwaarde is altijd dat u in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Een dierbare van mij is besmet met corona en daardoor ernstig ziek geworden, kan ik eerder terugkomen van mijn reis?

Als een dierbare het coronavirus heeft en daardoor ernstig ziek is geworden, dan bent u verzekerd voor de extra kosten die u maakt om eerder terug te komen van uw bestemming.

Ben ik verzekerd als ik al in een land ben en de kleurcode wordt daar oranje of rood?

Als de kleurcode oranje wordt, blijft u verzekerd tot het einde van uw geplande vakantie. We gaan ervanuit dat u zelf ter plekke het beste kunt inschatten of eerder naar huis gaan noodzakelijk is. Loopt u het coronavirus op tijdens uw vakantie, dan bieden wij dekking volgens de module(s) die u bij ons verzekerd heeft. Verandert de kleurcode van het gebied in rood? Dan moet u wel zo snel mogelijk vertrekken om verzekerd te blijven. De eventuele extra kosten die u moet maken als u eerder naar huis gaat zijn niet verzekerd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal geen toeristen repatriëren.

Voor de Annuleringsverzekering geldt:

Bent u in een gebied waar op dat moment een kleurcode oranje of rood wordt afgegeven om een andere reden dan vanwege corona? Dat is een geldige reden om uw reis verzekerd af te breken. Als het land oranje of rood wordt door corona dan is dat sinds 17 maart 2020 geen geldige reden meer. Boekte u de reis vóór 17 maart 2020 en had u toen al een Doorlopende Annuleringsverzekering? Dan is annulering van de reis verzekerd. Boekte u de reis na 17 maart 2020? Dan is annulering dus niet verzekerd. U bent nog wel verzekerd voor andere oorzaken, zoals het overlijden van een dierbare.

Geldt mijn Annuleringsverzekering ook in Nederland?

Ja, uw Annuleringsverzekering is geldig voor alle reizen. Ook voor uw reizen in Nederland. Kijk in de voorwaarden welke specifieke situaties verzekerd zijn.

Kan ik mijn reis in Nederland annuleren als ik corona krijg en daardoor niet kan reizen?

Als u of een verzekerde reisgenoot corona krijgt en niet meer kan reizen, dan bent u verzekerd met de Annuleringsverzekering tot het door u gekozen verzekerde bedrag. Ook krijgt u de misgelopen vakantiedagen vergoed. Dit geldt ook als een persoon om wie u erg veel geeft zo ernstig ziek wordt dat de kans groot is dat deze binnenkort overlijdt en u daardoor niet op reis kunt.

Wat als ik mijn reis in Nederland eerder moet afbreken doordat ik of een reisgenoot ernstig ziek wordt?

Neem altijd eerst contact op met onze alarmcentrale Eurocross (055) 579 7955. Zij kunnen u het beste helpen. Als u of een reisgenoot ernstig ziek wordt tijdens uw vakantie dan worden de extra kosten die u maakt om terug naar huis te komen vergoed. Reist u samen met een persoon heen en terug en wordt u nu alleenreizend? Dan is dit verzekerd op uw annuleringsverzekering. Uw reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft uw reisgenoot deze verzekering niet? Dan bent u ook niet verzekerd. Heeft u ook een Annuleringsverzekering afgesloten bij de Doorlopende Reisverzekering? Dan krijgt u ook een compensatie voor de misgelopen vakantiedagen.

Heeft u schade door corona?

Meld uw schade online of via onze app. Komt u er toch niet uit? Bel ons dan: (055) 5798250. Kies in het keuzemenu voor optie 4. Onze medewerkers vertellen u of uw schade verzekerd is op uw Reis- of Annuleringsverzekering. Bekijk binnen welke openingstijden u ons bereikt.

Heeft u geen schade, maar wilt u weten welke coronaschade wel of niet verzekerd is op uw Reis- of Annuleringsverzekering? Lees het antwoord op uw vraag in de meest gestelde vragen hierboven.