Wat is een kentekenbewijs?

En hoe schrijft u een kentekenbewijs over?

Een kentekenbewijs is de naam voor het papieren deel van het kenteken. In Nederland moeten onder andere auto’s, aanhangwagens, bromfietsen en motors een kenteken hebben.

Elke nieuwe auto krijgt een kentekencard

Bij een kentekenbewijs hoort een kentekenplaat. Deze zit op het voertuig. Op de kentekenplaat staan cijfers en letters. Sinds 1 januari 2014 vervangt een pasje het papieren deel. Het kentekenbewijs noemen we daarom ook wel een kentekencard of kentekenkaart.
  • Met het kentekenbewijs bewijst u dat de auto van u is
  • Het kentekenbewijs krijgt u als u een auto koopt
  • Het kentekenbewijs is sinds 2014 een kentekencard

Kentekenbewijs overschrijven of kwijt

RDW staat voor Rijksdienst voor Wegverkeer. Voor het overschrijven heeft u niet alleen het kentekenbewijs van de auto nodig. Ook moet u onder andere uw legitimatiebewijs en de tenaamstellingscode bij de hand hebben. De tenaamstellingscode kreeg u bij het kopen van de auto. Deze code staat in een brief.
Heeft u een auto gekocht, maar nog niet het kentekenbewijs gekregen? Dan mag u wel in Nederland zonder kentekenbewijs autorijden. Maar 14 dagen na de overschrijving moet u de kentekencard wél kunnen laten zien. Anders kunt u een boete krijgen. Let op: zonder kentekenbewijs mag u in het buitenland helemaal niet autorijden.
Ook deze vraagt u eenvoudig online aan. Het RDW stuurt het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode naar u op. Een nieuw kentekenbewijs en tenaamstellingscode kosten geld.