Zo kiest u een fiets

5 tips voor het kopen van een goede schoolfiets

Misschien is dit wel het moment om een 'volwassen' fiets te kopen voor uw zoon of dochter. Om lekker te kunnen fietsen is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen. De framemaat is de lengte van de buis die onder het zadel zit. De framehoogte wordt berekend aan de hand van de binnenbeenlengte. Zeker weten dat u de juiste maat heeft? Ga dan eerst even proefrijden bij een fietsspeciaalzaak. Daar kunnen ze de fiets meteen goed instellen.

Welke fiets u kiest hangt onder andere af van de afstand die uw kind gaat fietsen. De transportfiets (met een bagagedrager voor) is een populaire fiets om mee naar school te fietsen. Voorop kan een krat of mand geplaatst worden waar makkelijk alle schoolboeken in passen. Moet uw kind ver fietsen? Dan is een elektrische schoolfiets misschien handig. Tegenwoordig springen steeds meer scholieren zonder schaamte op de elektrische fiets. Zo zijn ze snel op school, zonder zweetsnor. Bij een elektrische fiets zijn er extra zaken waar u rekening mee kan houden. Wij hebben de voor- en nadelen verzameld.

Kiest u voor een handrem of een terugtraprem? Met de terugtraprem kan het wat langer duren voordat de fiets stilstaat. En gedoseerd remmen is lastig. Deze rem zit vaak op wat goedkopere fietsen. Er zijn verschillende soorten handremmen. Het voordeel van een handrem is dat het remmen beter te doseren is.

Fietst uw kind een lange afstand naar school of via een route met veel heuvels? Dan kunnen versnellingen handig zijn. Een schoolfiets met versnellingen is wel wat duurder. Voor korte stukjes over een vlakke weg zijn versnellingen niet snel nodig. Een fiets zonder versnellingen gaat weer minder snel kapot.

Bij het uitzoeken van een tweedehands schoolfiets gelden natuurlijk bovenstaande tips. Maar u kunt de volgende dingen extra checken:

- Schakelt de fiets nog goed?
- Is het frame nog recht?
- Zit er geen slag in de wielen?
- Kunt u het zadel en het stuur nog goed verstellen? 

U kunt een tweedehands schoolfiets uitzoeken bij een fietsenspeciaalzaak. Zo weet u dat u een 'eerlijke' fiets koopt. Vaak kunt u uw oude fiets inruilen en zo korting krijgen op de nieuwe schoolfiets. Voordeel is ook dat u wordt geholpen bij reparaties en onderhoud van de fiets. Voorkom dat u een gestolen fiets koopt. Wist u dat er een boete van € 100,- tot € 400,- staat voor het kopen van een gestolen fiets? De Fietsersbond geeft tips om de aankoop van een gestolen fiets te voorkomen.