Nieuwe school, nieuwe fiets

Het nieuwe schooljaar begint weer. Een andere klas en misschien zelfs een nieuwe school. Gaat de fiets mee het nieuwe schooljaar in? Of is het tijd voor een grotere fiets?

Onderweg 15 aug 2023 2 minuten

Een frisse start

Gaat uw kind elke dag door weer en wind op de fiets naar school? Dan is een goede betrouwbare fiets onmisbaar. Het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Met deze tips helpen we u op weg. En begint uw kind met een frisse start aan het nieuwe schooljaar.

De beste schoolfietsen

Een paar jaar geleden kwam uit de schoolfietsentest van het Algemeen Dagblad de BSP Metropolis voor meiden en de Batavus CNCTD 3 voor jongens als beste uit de bus. Maar uw kind kan het beste zelf schoolfietsen testen door een proefrit te maken bij een fietsspeciaalzaak.

Zo kiest u een fiets

5 tips voor het kopen van een goede schoolfiets

Misschien is dit wel het moment om een 'volwassen' fiets te kopen voor uw kind. Om lekker te kunnen fietsen is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen. De framemaat is de lengte van de buis die onder het zadel zit. De framehoogte wordt berekend aan de hand van de binnenbeenlengte. Zeker weten dat u de juiste maat heeft? Ga dan eerst even proefrijden bij een fietsspeciaalzaak. Daar kunnen ze de fiets meteen goed instellen.

Welke fiets u kiest hangt onder andere af van de afstand die uw kind gaat fietsen. De transportfiets (met een bagagedrager voor) is een populaire fiets om mee naar school te fietsen. Voorop kan een krat of mand geplaatst worden waar makkelijk alle schoolboeken in passen. Moet uw kind ver fietsen? Dan is een elektrische schoolfiets misschien handig. Tegenwoordig springen steeds meer scholieren zonder schaamte op de elektrische fiets. Zo zijn ze snel op school, zonder zweetsnor. Bij een elektrische fiets zijn er extra zaken waar u rekening mee kan houden. Wij hebben de voor- en nadelen verzameld.

Kiest u voor een handrem of een terugtraprem? Met de terugtraprem kan het wat langer duren voordat de fiets stilstaat. En gedoseerd remmen is lastig. Deze rem zit vaak op wat goedkopere fietsen. Er zijn verschillende soorten handremmen. Het voordeel van een handrem is dat het remmen beter te doseren is.

Fietst uw kind een lange afstand naar school of via een route met veel heuvels? Dan kunnen versnellingen handig zijn. Een schoolfiets met versnellingen is wel wat duurder. Voor korte stukjes over een vlakke weg zijn versnellingen niet snel nodig. Een fiets zonder versnellingen gaat weer minder snel kapot.

Bij het uitzoeken van een tweedehands schoolfiets gelden natuurlijk bovenstaande tips. Maar u kunt de volgende dingen extra checken:

- Schakelt de fiets nog goed?
- Is het frame nog recht?
- Zit er geen slag in de wielen?
- Kunt u het zadel en het stuur nog goed verstellen? 

U kunt een tweedehands schoolfiets uitzoeken bij een fietsenspeciaalzaak. Zo weet u dat u een 'eerlijke' fiets koopt. Vaak kunt u uw oude fiets inruilen en zo korting krijgen op de nieuwe schoolfiets. Voordeel is ook dat u wordt geholpen bij reparaties en onderhoud van de fiets. Voorkom dat u een gestolen fiets koopt. Wist u dat er een boete van € 100,- tot € 400,- staat voor het kopen van een gestolen fiets? De Fietsersbond geeft tips om de aankoop van een gestolen fiets te voorkomen.

Voorkom fietsendiefstal

Nieuwe fietsen zijn populair bij fietsendieven. Er is een aantal dingen dat u kunt doen om te voorkomen dat de fiets wordt gestolen. Als er iets gebeurt met de fiets, dan is het fijn als schade is verzekerd. Met onze Fietsverzekering verzekert u uw fiets voor schade en diefstal. U kunt alle soorten fietsen verzekeren. Van stadsfiets tot elektrische fiets en van nieuw tot tweedehands.

Anne

Geschreven door:

Anne