Jongen zit achter het stuur in de auto

Uw kind achter het stuur

Een rijbewijs: dat roze pasje is erg populair bij opgroeiende kinderen. Even snel van A naar B. En als ouder heeft u zomaar uw eigen chauffeur. Maar wanneer mag uw kind starten met lessen? Bekijk onze rijroute van 16 tot 18 jaar.
22 apr 2024 2 minuten

De weg naar een rijbewijs

Is uw kind 16 jaar? Dan mag hij of zij beginnen met theorielessen en daarna een theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag uw kind de 1e rijles nemen. En het rij-examen mag vanaf 17 jaar.

Begeleid rijden geldt tot 18 jaar

Is uw kind jonger dan 18 en geslaagd voor het rij-examen? Dan rijdt hij of zij tot de 18e verjaardag met een coach. Dit geeft jonge bestuurders meer zelfvertrouwen en maakt het verkeer op een weg een stukje veiliger. Via 2toDrive kan uw kind de speciale begeleiderspas aanvragen. Op deze pas kunnen maximaal 5 personen staan die uw kind begeleiden tijdens een autoritje. De begeleiderspas geldt alleen in Nederland. Dus uw 17-jarige mag niet de handjes aan het stuur op de Route du Soleil naar Zuid-Frankrijk.

Zorg voor een goede autoverzekering

Heeft uw zoon of dochter een rijbewijs en leent u uw auto uit? Kijk dan of uw verzekering van dit moment nog past bij de situatie. Of regel een Autoverzekering bij Centraal Beheer. Uw auto blijft bij ons namelijk gewoon verzekerd als iemand anders met uw toestemming en met een geldig rijbewijs achter het stuur zit. U kunt wel schadevrije jaren verliezen bij een schade die uw kind veroorzaakt. Dit betekent dat u de komende jaren waarschijnlijk meer premie moet betalen.