Bescherm uw inloggegevens

Bekijk onze tips

Uw inloggegevens en wachtwoorden zijn uw voordeur tot zeer persoonlijke gegevens. Zoals uw bankrekening of uw verzekeringen. Bescherm ze dus goed.

Laat uw computer nooit onbewaakt achter

Log altijd direct uit als u klaar bent. En moet u tussendoor even weg? Log dan ook uit. Dat is wel zo veilig.

Kies een lang en uniek wachtwoord

Gebruik een lang en uniek wachtwoord van minimaal 12 tekens. Dus geen ‘123456’ of uw geboortedatum. Of combineer het met een swipe-patroon of vingerafdruk op uw mobiele telefoon. Gebruik verschillende wachtwoorden voor uw accounts. En bewaar uw wachtwoorden met een ‘wachtwoordmanager’. Dit is een digitaal hulpmiddel om wachtwoorden veilig te bewaren.

Schakel een beveiligingsadvies in

U kunt ook op uw telefoon, tablet of internetbrowser een beveiligingsadvies inschakelen. Google en Apple hebben zo’n functie. Gebruikt u voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord? En wordt 1 van deze sites gehackt? Dan krijgt u een melding. Hierin staat dat uw wachtwoord bekend is bij andere personen. Verander in dat geval zo snel mogelijk uw wachtwoord.

Controleer of u een beveiligde verbinding heeft

Een website met een beveiligde verbinding begint altijd met ‘https’. Ook ziet u een slotje erbij staan. Een beveiligde verbinding wil niet zeggen dat de website zelf veilig is. Ook een internetcrimineel kan een nep-site maken met een beveiligde verbinding. Klik op het slotje. Dan ziet u het beveiligings­certificaat van de afzender.

Zorg voor een goede beveiliging

Installeer altijd direct updates van belangrijke software en apps op uw smartphone, tablet of computer. Ook de updates van uw besturingssysteem, virusscanner en firewall. En doe regelmatig een scan om te zien of er virussen actief zijn. Doet uw computer, tablet of telefoon vreemd? Zelfs na een virusscan? Neem dan contact op met een deskundige of verkoper.

Gebruik alleen legale en bekende software

Installeer alleen officiële software. En gebruik geen onbekende programma’s die u ongevraagd via e-mail krijgt. Wilt u persoonlijke gegevens bewaren op een USB-stick? Zorg dan voor een beveiligde stick.

Let op bij een openbaar wifi-netwerk

Openbare wifi-netwerken. U kent ze vast wel. Bijvoorbeeld gratis wifi in een winkel of op de camping. Hackers kennen deze netwerken ook. Voor hen is het een simpel klusje om een nep-netwerk te maken. Zodra u inlogt, kunnen zij snel bij uw gegevens op uw smartphone, tablet of laptop. Schakel bij twijfel altijd over op 3G-, 4G- of 5G-netwerk.