Jaaropgave, jaaroverzicht?

Zo zit dat

Er zijn jaaropgaves en jaaroverzichten. Het zijn allebei belangrijke overzichten bij het controleren van uw vooraf ingevulde belastingaangifte. Maar wat is nu wat?

Een jaaropgave gaat vooral over inkomen

De gegevens van een jaaropgave komen terecht in box 1 van de belastingaangifte. Box 1 bestaat onder andere uit inkomen uit werk en woning. Op de jaaropgave staan bijvoorbeeld gegevens over uitkeringen die u kreeg via Extra Pensioen Inkomen en Garantie Inkomen. Of een afkoop van Extra Pensioen Opbouw. Als we hierop inhoudingen deden voor de Belastingdienst, dan staan die ook op de jaaropgave.

Jaaroverzichten gaan over sparen, beleggen en hypotheken

De gegevens van een jaaroverzicht kunnen in verschillende belastingboxen terechtkomen. Op het jaaroverzicht staan onder andere gegevens over ontvangen dividend, saldo en inleg op Extra Pensioen Opbouw, saldo op spaarrekeningen en op een Kapitaalrekening Eigen Woning, hypotheekrente en hypotheekschuld.

Voor levensverzekeringen heet de jaaropgave 'Opgave Belastingdienst'

Op de Opgave Belastingdienst staan onder andere gegevens over de waarde van uw levensverzekering, betaalde lijfrentepremies en/of bruto uitkeringen en ingehouden loonheffingen. U ontvangt soms ook een document 'Opgave van waarde'. Dit document heeft u niet nodig voor uw belastingaangifte.