.

Hoe werken dynamische energieprijzen?

Dynamische energieprijzen zijn best nieuw. Het is dus logisch als je nog niet precies weet hoe ze werken. Daarom leggen we het graag aan je uit. Zo weet je waar je aan toe bent als je een dynamisch contract afsluit.
15 apr 2024 2 minuten

Bij een dynamisch contract betaal je de beursprijs en een inkoopvergoeding voor energie

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan mag je deze op elk moment opzeggen zonder een opzegboete te betalen. Dat kan omdat de energieleverancier energie voor een kortere periode inkoopt. Dat is ook meteen de reden waarom je alleen de beursprijs betaalt voor jouw energie, plus een inkoopvergoeding. Dit is de prijs die op dat moment geldt op de stroombeurs (EPEX) en de gasbeurs (EEX). Hier bovenop komen energiebelasting en btw. Net als bij alle energieleveranciers.
In de app zie je precies welke prijs op dat moment geldt. Het is dus heel makkelijk om je verbruik hierop aan te passen.

Naast variabele kosten betaal je ook vaste kosten

Deze bestaan uit netbeheerkosten en vaste leveringskosten. Netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt voor het transport van energie naar je huis. De vaste leveringskosten hangen niet van je verbruik af. Het is een vast bedrag dat je betaalt voor andere kosten die er worden gemaakt, bijvoorbeeld administratiekosten. Deze vaste leveringskosten verschillen per energieaanbieder. Bij dynamische energie via Centraal Beheer betaal je hiervoor € 7,- voor stroom of energie. Dus € 14,- voor stroom én gas.

Benieuwd naar je dynamische maandbedrag?

Wil je overstappen op dynamische energie? En ben je benieuwd hoeveel je per maand betaalt met een dynamisch energiecontract?
Voor deze dienst werken we samen met EnergyZero. Centraal Beheer is wederverkoper. Je sluit de overeenkomst met EnergyZero en EnergyZero levert de energie. Voor klantcontact kun je gewoon bij ons terecht.

Dynamische energieprijzen verschillen per uur en per dag

Dynamische energieprijzen zijn de hele tijd in beweging. Dit betekent dat de stroomprijs elk uur anders is. En dat je gasprijs elke dag verandert. Schijnt de zon of waait het flink? Dan is de stroomprijs lager. Heel soms is die zelfs negatief. En wordt stofzuigen opeens een stuk leuker omdat je er misschien wel geld aan verdient. Is er veel vraag terwijl er weinig opwek is? Dan is de stroomprijs hoger.

Je ziet elke dag de flexibele energieprijzen voor morgen

Natuurlijk wil je weten op welke momenten je het goedkoopst je was draait of je auto oplaadt. Daarom zie je elke dag om 15.00 uur de energieprijzen voor de dag erna. De dynamische stroomprijzen zie je ieder uur van 00.00 tot 23.59 uur. De dagprijs voor gas geldt altijd van 06.00 tot 06.00 uur. In de app zie je precies welke prijs op dat moment geldt. Het is dus heel makkelijk om je verbruik hierop aan te passen. Je ziet je verbruik ook terug in de app.

We kijken naar 2 dingen om je maandbedrag te berekenen

Om je maandbedrag te berekenen kijken we naar je gemiddelde verbruik. En naar onze verwachting van de gemiddelde energieprijs in de komende 12 maanden. Elke 3 maanden krijg je een seintje zodat je jouw werkelijke verbruik en energiekosten kunt vergelijken met wat we hadden verwacht. Is het nodig? Dan passen we je maandbedrag aan. Bijvoorbeeld als je verbruik veel hoger of lager is. Of als we verwachten dat de energieprijzen sterk veranderen.