Voorkom waterschade door lekkende kitnaden

Veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer. Deze schade valt helaas niet onder uw verzekering. Maar is vaak goed te voorkomen. Daarom geven wij u een aantal tips waardoor uw kitnaden langer meegaan.

Kitnaden waterdicht houden

Een kring in het plafond of schimmel op uw slaapkamermuur. Het kan gebeuren als kitnaden gaan lekken. Oude kitnaden worden vaak broos. Ook kan schimmel kitnaden verzwakken. Uw douchebak, bad, wc of wastafel is dan niet meer goed beschermd tegen water. Water trekt in randen en kieren met lekkage als mogelijk resultaat. Met regelmatig onderhoud aan uw kitnaden kunt u schade voorkomen.

Tips om uw kitnaden goed te onderhouden:

Maak na het gebruik van uw douche of bad de kitnaden direct droog met bijvoorbeeld een washandje of een trekker. Hiermee voorkomt u schimmelvorming doordat zeepresten of kalk achterblijven. Ventileer ook de badkamer na gebruik goed.
De kitnaden rondom het bad, de douchecabine en het doucheputje worden sneller nat en blijven langer vochtig. Geef deze kitnaden bij het droogmaken van de badkamer daarom extra aandacht.
Neem de kitnaden mee bij het schoonmaken van de badkamer, maar gebruik geen chloorhoudende of agressieve middelen. Deze middelen tasten de schimmelwerende laag van de kitnaden aan. Een schoonmaakmiddel met zeep volstaat.
In koude seizoenen krimpen de tegels en andere bouwmaterialen van uw badkamer, waardoor de kitnaden oprekken. Daarom kan een expert het beste de kitnaden in de winter checken.
Kitnaden gaan volgens fabrikanten ongeveer 5 jaar mee. Hoe beter u de kitnaden onderhoudt, hoe langer ze meegaan.
Schimmelvorming op uw kitnaden kunt u herkennen aan zwarte plekjes. Maar ook aan een gele verkleuring van de kitnaden of het loslaten van de aanhechting. Als er schimmel op uw kitvoegen zit, is het eigenlijk al te laat. Laat dan de kitnaden snel vervangen om lekkage te voorkomen.

Twijfel? Ga naar een vakman

Een vakman heeft de juiste hulpmiddelen om vast te stellen of kitnaden aan vervanging toe zijn. Roep bij twijfel altijd de hulp van een specialist in. Zo kunt u lekkage bij kitnaden voorkomen.