betalen bij tolpoortje

Tolwegen in Europa: zo bent u er klaar voor

U heeft net uw staanplaats op de camping betaald en nog voordat u er bent kunt u weer uw portemonnee trekken: tol! Op verschillende tolwegen in Europa betaalt u tol om de snelle, comfortabele route te nemen. Maar u krijgt er wel picknickplaatsen en (hurk)toiletten voor terug. 

Tolwegen in Frankrijk

Frankrijk heeft verschillende prijzen voor tolwegen. De prijs hangt af van het voertuig dat u bestuurt. Zo zijn er verschillende klassen voor personenauto’s, motoren, campers en caravans. Alle Franse tolwegen vindt u op de site van Michelin. Hier ziet u ook hoeveel u betaalt voor uw rit. Houdt u het geld liever in uw zak? Dat kan natuurlijk. Door te kiezen voor de kleinere autowegen ziet u meteen veel van het Franse landschap. En kunt u onderweg eens in een leuk dorpje stoppen. U bent vaak wel langer onderweg en het kost meer brandstof. Ook kan het lastiger zijn om een laadpunt te vinden voor uw elektrische auto.

Tol betalen in Spanje 

In Spanje betaalt u tol voor tunnels en bijna alle snelwegen: de autopistas. De verschillen ervan verschillen nogal. Waar u op ene Spaanse snelweg een paar euro per kilometer betaalt, bent u voor de ander maar een paar cent kwijt. Alle prijzen en alle Spaanse tolwegen en -tunnels vindt u op de site Autopistas.com. En net als in Frankrijk kunt u de tolwegen ook in Spanje vermijden. Op gewone wegen, de ‘autovías’, hoeft u namelijk geen tol te betalen. Het duurt misschien iets langer voor u op het strand ligt. Maar zo houdt u wel geld over voor een ijsje.

Tolwegen in Italië 

Italië neemt het er goed van! De meeste autosnelwegen in Italië zijn namelijk tolwegen. Dit noemen ze strade a pedaggio. Ook in dit land hangt het af van het gewicht van uw voertuig hoeveel tol u betaalt. Op de site van Autostrade ziet u precies welke wegen tolwegen zijn en hoeveel u moet betalen. Let op: in Italië zijn er steeds meer tolpoorten waar u niet contant of met een pinpas (creditcard of bankpas) kunt betalen. In dat geval betaalt u de tol achteraf. Lukt het niet of is het niet mogelijk om bij een tolpoort te betalen? Dan gaan de slagbomen na een tijdje toch open. U krijgt dan een kaartje waarop staat ‘mancato pagamento’ en ‘toll unpaid’. Daarmee kunt u binnen 15 dagen de tol betalen bij een bemande tolpoort of een Punto Blu of Telepass. U kunt na 24 uur ook online betalen.

De tolpoort in Portugal 

Op verschillende wegen in Portugal moet u tol betalen. Dit noemen ze portagem in het Portugees. Hier hangt het van de hoogte van uw voertuig af in welke prijsklasse het valt. Daarnaast is het handig om te weten dat op een aantal tolwegen alleen elektronisch betalen mogelijk is. U kunt dan bijvoorbeeld een tolbadge gebruiken. Of achteraf online betalen.

Duitse tolwegen

Tol in Duitsland? Dat is er niet! En dat hebben de Duitsers te danken aan Nederland en Oostenrijk. De geplande Duitse tolregels waren voor Duitsers en andere Europeanen namelijk niet hetzelfde. Zo zouden Duitsers met een milieuvriendelijke auto minder tol betalen dan een Nederlander met dezelfde auto. Nederland en Oostenrijk waren het hier niet mee eens en stapten daarom naar de rechter. De rechter vond dat er sprake was van ongelijke behandeling en stopte het tolplan. Dat scheelt weer in de portemonnee! Maar let op: zoals op steeds meer plekken in Europa heeft u ook in de meeste Duitse steden een milieusticker nodig.

Tip: een tolbadge voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië 

Een tolbadge maakt tol betalen niet leuker, maar wel gemakkelijker. Hiermee betaalt u elektrisch in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. U koopt de badge bij de ANWB en plakt hem daarna in het midden van uw voorruit achter de achteruitkijkspiegel. Deze snelle manier van betalen geldt voor het Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse wegennet. En is ook geldig bij meer dan 300 parkeerterreinen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.