Autovakantie Frankrijk: onze tips

De zomerperiode is aangebroken. Tijd voor vakantie! Frankrijk blijft een favoriete bestemming voor een autovakantie. Wat komt u daar onderweg tegen? We helpen u op weg met een aantal nuttige tips.

Tip: snel door tolpoort

Bestel vooraf een tolbadge. Hiermee kunt u gebruik maken van speciale tolpoortjes met een oranje ‘t’ en hoeft u niet aan te sluiten in de rij. De tolbadge voor Frankrijk is op diverse plaatsen verkrijgbaar. Regel dit wel ruim voor vertrek.

Franse verkeersweetjes

In Frankrijk rijdt een kleine 10% van de bevolking zonder rijbewijs. Er zijn 30.000 rotondes! In kleine dorpjes het liefst meerdere achter elkaar. Het is in Frankrijk verboden langs de weg te stoppen om een telefoontje te plegen. Bellen in de auto mag alleen in een parkeervak.

Autovakantie Frankrijk

Tips voor onderweg

De meest bekende tolweg van Frankrijk is de Autoroute du Soleil. Van noord naar zuid, 1 lang lint asfalt met als eindbestemming de kust. Maar er zijn veel meer grote tolwegen in Frankrijk. De tol die u betaalt hangt af van de categorie vervoermiddel. De meeste reizigers vallen in:

  • Klasse 1: personenauto's
  • Klasse 2: campers of personenauto's met caravan/aanhangwagen
  • Klasse 5: motoren
Wanneer u in Frankrijk aangehouden wordt, moet u een boete tot € 750,- meestal direct afrekenen. Wordt u ergens geflitst, dan krijgt u de bekeuring keurig thuis op de mat. Een minder leuke verrassing bij thuiskomst, zeker omdat boetes in Frankrijk flink op kunnen lopen. Betaal op tijd, de verhogingen bij te laat betalen zijn fors. Betaalt u binnen twee weken dan krijgt u korting.
De maximumsnelheden komen voor een groot deel overeen met Nederland. Voor personenauto's, auto's met een caravan of vrachtwagens gelden verschillende maximumsnelheden. In 2018 is de maximum snelheid op D-wegen verlaagd van 90 naar 80 km per uur. Onlangs heeft de Franse overheid dit teruggedraaid en mogen de departementen zelf de maximumsnelheid bepalen. Goed opletten dus!
In verschillende Franse steden is een milieusticker verplicht. Ook kunnen departementen een bepaald gebied (tijdelijk) uitroepen tot milieuzone. Het is dan ook handig deze sticker te hebben. Eenmaal gekocht is het vignet onbeperkt geldig. U kunt deze eenvoudig bestellen via de officiële website (kosten € 4,21). Ergens anders bestellen kan, maar vaak tegen hogere kosten.
In Frankrijk is een veiligheidshesje voor de bestuurder verplicht. Deze moet binnen handbereik liggen, dus niet in de kofferbak! Verder moet er in ieder geval een gevarendriehoek en een EHBO-doos in de auto aanwezig zijn. Een alcoholtester is ook wettelijk verplicht, alleen wordt u niet langer bekeurd als deze niet aanwezig is.

Pech op de tolweg

Bij pech langs de Franse snelwegen moet u zelf pechhulp inschakelen. Alleen bergers (dépanneurs) mogen u helpen. Iets om even bij stil te staan dus. Uw opties: bij een praatpaal langs de weg meldt u 'panne'. De hulpdienst ziet direct waar u staat. U kunt ook 112 bellen. Geef dan wel duidelijk het nummer van de snelweg en de kilometerpaal door. Eenmaal buiten de tolpoorten kunt u een eigen hulpverlener bellen via het alarmnummer op uw verzekeringsbewijs. Of meld uw pech bij RoadGuard Pechhulp. Dat is pechhulp waar u geen abonnement, verzekering of lidmaatschap voor nodig heeft.