Handige tips bij lekkage in huis

Een lekkage in huis heeft soms vervelende gevolgen. Meteen actie ondernemen voorkomt dat je van de regen in de drup raakt.

Sluit de waterleiding af

Is er een leiding kapot en spuit het water de kamer in? Bijvoorbeeld omdat je door een leiding hebt geboord? Sluit dan direct de waterleiding af. Dit doe je door de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkraan zit op de plek waar de waterleiding je huis binnenkomt. Meestal is dat in de meterkast of in de kelder. Bel daarna gelijk een loodgieter die de leiding kan repareren.
Kom je erachter dat je een lekkage hebt? Bijvoorbeeld omdat de lekkage wordt veroorzaakt door een apparaat dat niet altijd aanstaat. Dan hoef je niet gelijk de waterleiding af te sluiten. Wel is het belangrijk dat je uitzoekt waar het water vandaan komt. Lukt dat niet? Ook dan kan een loodgieter je helpen.

Pas op met stroom

Water en elektriciteit is altijd een levensgevaarlijke combinatie. Is een apparaat door water beschadigd? Haal dan direct de elektriciteit van dit apparaat af. De veiligste manier is door de stop in de meterkast uit te schakelen. En is er lekkage in de buurt van een stopcontact? Gebruik dat stopcontact dan niet meer en schakel de stop in de meterkast uit.

Waar komt al dat water toch vandaan?

Bekijk de veelvoorkomende oorzaken van waterschade.
Wist je dat veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer? Deze schade is helaas niet verzekerd. Maar je kunt het in veel gevallen goed voorkomen. Lees onze tips in 'Voorkom waterschade door lekkende kitnaden'. Hulp nodig bij het maken van kitnaden? Schakel een vakman in.
Ook de afvoerslang van je wasmachine of vaatwasser kan voor flinke waterschade zorgen. Dat heb je niet altijd gelijk in de gaten. Vooral als dat gebeurt bij de vaatwasser. Die afvoer zit meestal achter een keukenkast. Zie je ergens water waar het niet hoort? Controleer dan in ieder geval de afvoer van deze apparaten.
Een dakpan die scheef ligt of een dakgoot vol met afgewaaide bladeren. Winterse omstandigheden zoals een flink pak sneeuw op je dak of bevroren regenpijpen. Ook dat kunnen oorzaken zijn (of worden) van een lekkage. Dat kun je niet altijd voorkomen. Komt schade aan je dak door achterstallig onderhoud? Dan ben je daarvoor niet verzekerd. Lees daarom onze tips in ‘Onderhoud van uw dak’ en ‘5 tips voor schade bij dooi’.

Geef je lekkage door

Heb je een huurhuis? Geef je lekkage direct door aan je verhuurder. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van je huis. Zijn door de lekkage spullen in je huis beschadigd? Misschien moet de verhuurder dan de schade aan je spullen betalen. Dat is afhankelijk van de oorzaak van de schade. Overleg daarom ook altijd met je eigen verzekeraar.

Heb je een eigen huis en ben je bij Centraal Beheer verzekerd? Bel ons dan direct. Wij zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een loodgieter bij je op de stoep staat.

Schade melden

Ben je verzekerd bij Centraal Beheer? Dan kun je op verschillende manieren snel en eenvoudig je schade melden:

met onze Centraal Beheer app
online
met 1 telefoontje:(055) 579 8250