Handige tips bij lekkage in huis

Een lekkage in huis heeft soms vervelende gevolgen. Meteen actie ondernemen voorkomt dat u van de regen in de drup raakt.

Sluit de waterleiding af

Is er een leiding kapot en spuit het water de kamer in? Bijvoorbeeld omdat u door een leiding heeft geboord. Sluit dan direct de waterleiding af. Dit doet u door de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkraan zit op de plek waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Meestal is dat in de meterkast of in de kelder. Bel daarna gelijk een loodgieter die de leiding kan repareren.
Komt u erachter dat u een lekkage heeft? Bijvoorbeeld omdat de lekkage wordt veroorzaakt door een apparaat dat niet altijd aanstaat. Dan hoeft u niet gelijk de waterleiding af te sluiten. Wel is het belangrijk dat u uitzoekt waar het water vandaan komt. Lukt dat niet? Ook dan kan een loodgieter u helpen.

Pas op met stroom

Water en elektriciteit is altijd een levensgevaarlijke combinatie. Is een apparaat door water beschadigd? Haal dan direct de elektriciteit van dit apparaat af. De veiligste manier is door de stop in de meterkast uit te schakelen. En is er lekkage in de buurt van een stopcontact? Gebruik dat stopcontact dan niet meer en schakel de stop in de meterkast uit.

Waar komt al dat water toch vandaan?

Bekijk de veelvoorkomende oorzaken van waterschade.
Wist u dat veel waterschade ontstaat door slecht onderhouden kitnaden in de badkamer? Deze schade is helaas niet verzekerd. Maar u kunt het in veel gevallen goed voorkomen. Lees onze tips in 'Voorkom waterschade door lekkende kitnaden'. Hulp nodig bij het maken van kitnaden? Schakel de Klushulp in.
Ook de afvoerslang van uw wasmachine of vaatwasser kan voor flinke waterschade zorgen. Dat heeft u niet altijd gelijk in de gaten. Vooral als dat gebeurt bij de vaatwasser. Die afvoer zit meestal achter een keukenkast. Ziet u ergens water waar het niet hoort? Controleer dan in ieder geval de afvoer van deze apparaten.
Een dakpan die scheef ligt of een dakgoot vol met afgewaaide bladeren. Winterse omstandigheden zoals een flink pak sneeuw op uw dak of bevroren regenpijpen. Ook dat kunnen oorzaken zijn (of worden) van een lekkage. Dat kunt u niet altijd voorkomen. Komt schade aan uw dak door achterstallig onderhoud? Dan bent u daarvoor niet verzekerd. Lees daarom onze tips in ‘Onderhoud van uw dak’ en ‘5 tips voor schade bij dooi’.

Geef uw lekkage door

Heeft u een huurhuis? Geef uw lekkage direct door aan uw verhuurder. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van uw huis. Zijn door de lekkage spullen in uw huis beschadigd? Misschien moet de verhuurder dan de schade aan uw spullen betalen. Dat is afhankelijk van de oorzaak van de schade. Overleg daarom ook altijd met uw eigen verzekeraar.

Heeft u een eigen huis en bent u bij Centraal Beheer verzekerd? Bel ons dan direct. Wij zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een loodgieter bij u op de stoep staat.

Schade melden

Bent u verzekerd bij Centraal Beheer? Dan kunt u op verschillende manieren snel en eenvoudig uw schade melden:

met onze Centraal Beheer app
online
met 1 telefoontje:(055) 579 8250