Samenwonen en uw pensioen

Als u gaat samenwonen en een samenlevingscontract regelt, is uw pensioen niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het verstandig om samen te kijken hoe uw pensioenregelingen er nu uitzien. Weet uw pensioenuitvoerder dat u een partner heeft? Is er een regeling bij overlijden? En heeft u straks voldoende geld om lekker te kunnen leven?
15 apr 2024 2 minuten

Check uw pensioenregeling

In de meeste pensioenregelingen is ook een partnerpensioen geregeld. We noemen het ook wel nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering dat uw partner krijgt als u overlijdt. Dit kan vóór of na uw pensioendatum zijn. Vraag het na bij uw pensioenuitvoerder of er een partnerpensioen in de pensioenregeling zit. Zo ja, geef dan door dat u samenwoont. En zorg ervoor dat u een samenlevingscontract hebt. Dat heeft u nodig als u recht wilt hebben op elkaars partnerpensioen. Gaat u trouwen of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan geeft de gemeente het automatisch door aan uw pensioenuitvoerder.

Bekijk samen of u straks voldoende inkomen heeft 

Op Mijn Pensioenoverzicht ziet u allebei overzichtelijk welk totaalbedrag u straks bij pensionering krijgt. En wat u tot nu toe al heeft opgebouwd. Bijvoorbeeld uw AOW, een pensioen via uw werkgever of een persoonlijke aanvulling op uw pensioen. Leg beide overzichten maar eens naast elkaar. En bespreek samen of dit voldoende is om straks lekker te kunnen leven.

Bouw aan een extra pensioenpotje met belastingvoordeel 

Wilt u uw pensioen voor later aanvullen? Dan kunt u hiervoor zelf belastingvriendelijk sparen of beleggen. Bijvoorbeeld met Extra Pensioen Opbouw. U bepaalt helemaal zelf hoeveel u van uw jaar- of reserveringsruimte gebruikt. Wilt u de verdeling tussen sparen en beleggen aanpassen? Dat kan altijd! Bekijk de informatie of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.