Wat te doen bij hevig onweer en bliksem

Onweer is gevaarlijk. Het gaat vaak samen met harde windstoten en bliksem. Bekijk wat je kunt doen bij hevig onweer.

In Nederland slaat de bliksem vele malen per jaar in

Je wordt niet snel geraakt. Maar de gevolgen zijn ernstig. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als het onweert.

Onweer: 6 tips voor jouw veiligheid 

In een huis of een afgesloten auto ben je veilig. Onder een metalen boot of in een metalen caravan trouwens ook. Deze werken als bliksemafleider. De lading wordt bij een blikseminslag direct afgeleid. 
Ben je toch buiten? Het beste is om gehurkt te gaan zitten met je voeten bij elkaar. Je bent dan zo klein mogelijk. De bliksem zal je dan niet zo snel raken. Maar ga nooit onder een boom zitten. De bliksem raakt een boom sneller. Ook kan de boom in brand vliegen. Blijf ook uit de buurt van metalen afrastering of hoge masten. Ben je met meer mensen? Verspreid je dan. 
Zwemmen, surfen en varen is gevaarlijk. Als je in of op het water bent, ben je het hoogste punt in het water. Bliksem zoekt altijd de kortste weg omlaag. De kans is groot dat de bliksem een zwemmer, surfer of boot raakt. Raakt de bliksem eerst het water, dan verspreidt de stroom zich over het water. En kan een zwemmer, surfer of boot raken. De plotseling opkomende windstoten kunnen ook veel schade geven.  
Door blikseminslag komt er te veel stroom door je snoeren. Je elektrische apparaten kunnen dan stukgaan. Wij raden aan om stekkerdozen met beveiliging te kopen. En om netwerkkabels los te koppelen van je apparaten. Zo kan een inslag niet overspringen van een stopcontact op de stekker ernaast.
Bliksem zoekt altijd het hoogste punt in de omgeving. Staat je huis in een open gebied zonder andere hoge masten, bomen of gebouwen? Dan is de kans dat de bliksem inslaat groter dan in een dichtbebouwde woonwijk. Een bliksemafleider verkleint de kans dat de bliksem op het dak inslaat.
Als de bliksem inslaat, staat het stroomnetwerk in je huis onder hoge spanning. De bliksembeveiliging voert deze hoge spanning weg via de aarde. Zo bereikt de overspanning niet je elektrische apparaten zoals je computer of televisie. En bescherm je je huis ook als je niet thuis bent.

Onze Woonverzekering verzekert schade door bliksem

Lees hier meer over wat wel en niet verzekerd is met onze Woonverzekering.