Wat te doen bij hevig onweer en bliksem

Onweer is gevaarlijk. Het gaat vaak samen met harde windstoten en bliksem. Bekijk wat u kunt doen bij hevig onweer.

In Nederland slaat de bliksem vele malen per jaar in

U wordt niet snel geraakt. Maar de gevolgen zijn ernstig. Daarom is het belangrijk om te weten wat u moet doen als het onweert.

Onweer: 6 tips voor uw veiligheid 

In een huis of een afgesloten auto bent u veilig. Onder een metalen boot of in een metalen caravan trouwens ook. Deze werken als bliksemafleider. De lading wordt bij een blikseminslag direct afgeleid. 
Bent u toch buiten? Het beste is om gehurkt te gaan zitten met uw voeten bij elkaar. U bent dan zo klein mogelijk. De bliksem zal u dan niet zo snel raken. Maar ga nooit onder een boom zitten. De bliksem raakt een boom sneller. Ook kan de boom in brand vliegen. Blijf ook uit de buurt van metalen afrastering of hoge masten. Bent u met meer mensen? Verspreid u dan. 
Zwemmen, surfen en varen is gevaarlijk. Als u in of op het water bent, bent u het hoogste punt in het water. Bliksem zoekt altijd de kortste weg omlaag. De kans is groot dat de bliksem een zwemmer, surfer of boot raakt. Raakt de bliksem eerst het water. Dan verspreidt de stroom zich over het water en kan een zwemmer, surfer of boot raken. De plotseling opkomende windstoten kunnen ook veel schade geven.  
Door blikseminslag komt er te veel stroom door uw snoeren. Uw elektrische apparaten kunnen dan stukgaan. Wij raden aan om stekkerdozen met beveiliging te kopen. En om netwerkkabels los te koppelen van uw apparaten. Zo kan een inslag niet overspringen van een stopcontact op de stekker ernaast.
Bliksem zoekt altijd het hoogste punt in de omgeving. Staat uw huis in een open gebied zonder andere hoge masten, bomen of gebouwen? Dan is de kans dat de bliksem inslaat groter dan in een dichtbebouwde woonwijk. Een bliksemafleider verkleint de kans dat de bliksem op het dak inslaat.
Als de bliksem inslaat, staat het stroomnetwerk in uw huis onder hoge spanning. De bliksembeveiliging voert deze hoge spanning weg via de aarde. Zo bereikt de overspanning niet uw elektrische apparaten zoals uw computer of televisie. En beschermt u uw huis ook als u niet thuis bent.

Onze Woonverzekering verzekert schade door bliksem

Lees hier meer. 

Heeft u schade door een blikseminslag?

Dan kunt u hier uw schade melden