file op snelweg

Motorrijders tussen de file door. Mag dat?

U staat al een kwartier in de file. Er zit geen beweging in. ‘Broemmmm’… de ene motor na de andere haalt u in. Jaloersmakend. En soms gevaarlijk. Maar mogen motorrijders er nou tussendoor rijden of mag het niet?

4 jul 2023 2 minuten

Het is niet verboden

Sinds 1991 is het niet meer verboden voor een motorrijder om langzaam tussen de file door te rijden. Maar er zijn wel spelregels afgesproken: de gedragscode. Want het passeren van auto's in de file kan op veel manieren.

Er is een gedragscode

De gedragscode is een dringend advies en geen wettelijke regeling. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Juristen en veel verzekeraars erkennen de gedragscode als een goede richtlijn. Ook Centraal Beheer.

Dit zijn de spelregels

Zo voorkomt u ongelukken in de file

  • Pas uw snelheid aan. Rijd rustig tussen de file door. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto mag niet meer zijn dan 10 kilometer per uur.
  • Let goed op gedrag van anderen. Ook in de file wisselen automobilisten van rijstrook. Kijk ook uit voor plotseling openzwaaiende deuren.
  • Gaat u met meerdere motoren op pad? Rijd rustig achter elkaar aan en houd 2 auto’s afstand. U nadert een file.
  • Houd dan rekening met achteropkomend verkeer. Waarschuw met alarm- of remlichten. Gebruik om verwarring te voorkomen géén alarmlichten of richtingaanwijzers als u tussen de file doorrijdt. Zijn er meer dan 2 rijstroken beschikbaar? Rijd dan tussen de 2 meest linkse rijstroken.
  • Staat u als laatste in de file? Waarschuw met uw alarmlichten of remlicht. Om duidelijk aan te geven dat u met de motor achter de file staat. Houd voldoende afstand van de voorganger en probeer in te voegen tussen de wachtende auto’s. Daar is het veiliger.
  • Komt de file weer op gang? Voeg dan in op de rijstrook. Gebruik hierbij de richtingaanwijzer.
  • Bekijk het verkeer achter u. Kijk in de spiegels en wees bedacht op naderende motorrijders.
  • Gebruik het midden van de rijstrook. Motorrijders hebben zo voldoende ruimte om te passeren. Natuurlijk helpt het als u ze meer ruimte geeft door iets uit te wijken. Een beetje naar rechts op de rechterrijstrook en naar links op de linker.
  • Let extra goed op bij het wisselen van rijstrook. Dit is het allergrootste gevaar voor motorrijders in de file. Kijk dus altijd goed in de spiegels en over uw schouder.
  • Open uw deur alleen als dat nodig is. Een openslaande deur kan voor een motorrijder ernstige gevolgen hebben. Laat de deur dus liever dicht. En als hij toch open moet, kijk dan eerst goed achter u.

De code zorgt voor veiligheid

Het grootste voordeel van de gedragscode is natuurlijk veiligheid. Want tussen al die bumpers is een motorrijder erg kwetsbaar. Daarnaast is de file een stuk korter. Want stelt u zich eens voor als al die motorrijders in een auto achteraan zouden sluiten. 

Ga voor meer informatie over motoren in de file en de gedragscode naar: Motorplatform - KNMV.

De gebaren van motorrijders

U ziet vast wel eens een motormuis zwaaien. Met een gebaar met de linkerhand of met een gestrekt been. Veel automobilisten weten niet wat ze hiermee aanmoeten. Is het een belediging? Een waarschuwing? Wat bedoelt die motormuis nou?

Lees de geheimen van de gebarentaal van motorrijders.