Een woonruimte verhuren

Als je (een deel van) jouw huis verhuurt, wil je dat alles goed geregeld is. En gaat er toch iets fout? Dan wil je dat dat zo snel mogelijk wordt opgelost. Onze Opstal- en Inboedelverzekering dekken schade aan je huis tijdens verhuur. Bekijk met onze checklist of je verhuurde woning goed is verzekerd en welke verzekeringen handig zijn.  

Dekking voor particuliere verhuur: een checklist 

Als je je huis verhuurt als woonruimte kan het zijn dat je je verzekering moet aanpassen. Niet alle verzekeringen dekken schade aan verhuurde woningen. Bij ons is je woning verzekerd in de volgende situaties:
  • Verhuur je je huis aan particulieren?
  • Verhuur je niet meer dan 4 kamers per woning?
  • Bewonen de huurders de woning zelf?
  • Wordt de verhuurde woning ook gebruikt om in te wonen?
  • Is er een huurovereenkomst?
Kan je al deze vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kun je je huis met onze Woonverzekering verzekeren. Zelfs als je (een deel van) de woning af en toe verhuurt via Airbnb. 

Verhuurde woning verzekeren

Verhuurders sluiten vaak deze 4 Woonverzekeringen af: 

Opstalverzekering; voor je huis
Verhuur van je huis als woonruimte is bij onze Opstalverzekering standaard meeverzekerd. Zonder extra premie. Stel er waait een boom op je huis tijdens een storm dan ben je hier voor verzekerd met de Opstalverzekering. Verhuur je een appartement? Informeer dan bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) of dit verzekerd is onder de opstalverzekering. Tip: Check ook bij je hypotheekverstrekker of verhuur is toegestaan. 

Inboedelverzekering; voor je spullen 
Verhuur je je huis gemeubileerd? Dan kan een Inboedelverzekering handig zijn. Let op de dekking die je afsluit. Met de basisdekking ben je verzekerd bij schade aan je spullen door bijvoorbeeld diefstal, brand of inbraak. Laat je huurder per ongeluk een glas wijn over je bank vallen? Dat is alleen verzekerd met een All Risk Inboedelverzekering. Verhuur van je huis als woonruimte is bij onze Inboedelverzekering standaard meeverzekerd. Je betaalt hier geen extra premie voor. 

Aansprakelijkheidsverzekering; bij ongelukken 
Een Aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking bij schade die je per ongeluk veroorzaakt aan (de spullen van) een ander. Bijvoorbeeld als een afgewaaide dakpan de auto van de buren beschadigt. Maar ook als bij jou een waterleiding springt waardoor de woonkamer van de onderburen plots in een zwembad verandert. Bij Centraal Beheer is aansprakelijkheid bij verhuur standaard meeverzekerd. 

Rechtsbijstandverzekering; bij onenigheid
Is er onenigheid met de huurder en kom je er samen niet uit? Stel de huurder heeft een wietplantage in de woning of wil geen huur betalen. Met onze Rechtsbijstandverzekering Familie, belasting en vermogen ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Tip: leg duidelijk afspraken van te voren vast in een huurcontract om conflicten te voorkomen.