10 tips om energie te besparen

Wie wil er nu geen lagere energierekening? Vooral als het best makkelijk gaat. En als u weet waar u op kunt besparen. Dat scheelt niet alleen geld. U helpt ook het klimaat een handje. En u bespaart kostbare grondstoffen.
16 jul 2019 3 minuten

Energie sparen we niet

Nederlanders staan bekend als een zuinig volkje. We sparen en besparen graag. Maar als het om energie gaat, letten we er eigenlijk niet zo op. Misschien is dat omdat we niet doorhebben hoeveel het allemaal kost. En hoeveel we er eigenlijk mee kunnen besparen. En dat is in je eigen huis al best veel.

U bespaart veel

Als u zuiniger omgaat met uw apparaten, kunt u per jaar honderden euro’s besparen. Bijvoorbeeld door sommige apparaten weg te doen. Andere apparaten niet op stand by maar uit te zetten. Of een energiezuinigere versie te kopen. Lees onze 10 tips.

10 bespaartips in huis

Hoe u in uw huis makkelijk energie kunt besparen
U bespaart in uw huis al gauw € 85,- per jaar.
Stop de trommel vol, draai geen halve wasjes. En wist u dat u met wassen op 30 in plaats van 60 graden zo’n € 30,- per jaar bespaart? Ook slim: een energiezuinige wasmachine verbruikt al gauw 20% minder elektriciteit dan eentje van 8 jaar oud.
Een wasdroger is een echte stroomverslinder. Elke keer dat de droger aanstaat, jaagt u er een euro doorheen. Reken maar eens uit wat u bespaart als u de was op een lijn droogt. Zeker € 83,- per jaar. Wilt u toch een wasdroger? Overweeg dan een warmtepompdroger. Die is 55% zuiniger dan een condensdroger.
De meeste vloerverwarmingen verbruiken het hele jaar energie. Ook als de verwarming niet aanstaat. Nieuwere vloerverwarmingspompen werken efficiënter. En dat scheelt zo’n € 110,- aan stroom. Liever niet vervangen? Zet de pomp dan op de laagste stand. En in de zomer helemaal uit.
Oude koelkasten en vriezers vreten energie. Nieuwe modellen worden gelukkig steeds zuiniger. Denk er eens over na om uw oude koelkast te vervangen, ook al werkt hij nog prima. Het is vaak goedkoper om dat eerder te doen dan te wachten tot de koelkast stuk is.
U heeft 'm vast ook in huis. Een mechanische ventilatiebox die nog met wisselstroom in plaats van gelijkstroom werkt. Zo’n box verbruikt zeker € 80,- aan stroom. En dat is meer dan uw koelkast en wasmachine bij elkaar. Denk erover na de ventilatiebox te vervangen voor een moderner exemplaar. U bespaart elk jaar al gauw € 70,-.
Wilt u € 130,- per jaar besparen? Kijk dan eens naar het stroomverbruik van uw tv-decoder. Het tv-kastje, de ontvanger, de settopbox. Of hoe u het ook noemt. Een settopbox met harde schijf verbruikt 4 keer zoveel stroom als een kastje zonder harde schijf. En zet de ontvanger niet op ‘stand-by’ maar helemaal uit als u ‘m niet gebruikt. Ook dat scheelt energiekosten.
Smartphones, televisies, computers en keukenapparatuur. Ze jagen er elektriciteit doorheen. Ook als ze niet aanstaan, en de stekker wel in het stopcontact zit. Zet elektrische apparaten niet op 'stand-by', maar uit. En haal stekkers en opladers eruit als u ze niet gebruikt. Zo bespaart u al snel € 66,- per jaar.
Ontdooi regelmatig de vriezer of het vriesgedeelte van uw koelkast. Een ijslaagje kost 10% meer stroom. De vriezer kouder zetten dan -18 graden is ook niet nodig. En wilt u iets uit de vriezer ontdooien? Zet het in koelkast. Dan hoeft uw koelkast minder hard te werken.
Het warmteplaatje van het koffiezetapparaat vreet energie. Giet koffie gewoon over in een thermoskan en zet het apparaat uit. Bent u een theeleut? Schenk dan gekookt water in een thermoskan. Dan hoeft u de waterkoker niet steeds aan te zetten voor een nieuw kopje thee.

Meerdere manieren besparen

Niet alleen met uw apparaten kunt u in huis veel energie besparen. Maar ook door uw huis duurzaam te maken. U kunt uw muur en vloeren te isoleren. Maar u kunt zelf ook kleine klusjes doen. Bijvoorbeeld een tochtstrip voor de brievenbus maken. Of de radiator ontluchten.