Beginnen met verbouwen

De verbouwing begint bijna. En de vakmensen staan binnenkort op de stoep. Eindelijk die aanbouw of mooie badkamer. Wat zou het lekker zijn om vooruit te kunnen spoelen. Even in de tijdmachine en klaar is je droomhuis. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen voor een soepele verbouwing.

Zo zie je je huis stapje voor stapje mooier worden

Een verbouwing betekent vaak veel stof. Bij een kleinere verbouwing kun je een stofschot plaatsen. Zo blijft stof zo veel mogelijk op de plek van de verbouwing. Verder is het de kunst om alles goed af te dekken. Niet alleen in de ruimte waar je gaat verbouwen. Maar ook in de kamers ernaast. Dek meubels goed af met bijvoorbeeld oude lakens. En vergeet ook elektrische apparaten niet. Stof gaat overal tussen en in zitten. Toch lekker als die nieuwe tv het straks nog gewoon doet. Zodat je na de verbouwing weer in alle rust kunt genieten van je favoriete serie.
Bescherm ook de vloeren met stuclopers. Aannemer Willem van Engeland uit Apeldoorn vertelt: ‘Wij zorgen altijd voor goede stuclopers. Deze beschermen tegen stof, verfspetters en beschadigingen. En je kunt gewoon in en uit het huis lopen zonder steeds je voeten te hoeven vegen.’
Tijdens een verbouwing kun je even niet in je huis leven zoals je dat gewend bent. Maak daarom een plan waar je tijdens de verbouwing woont. Dit hangt natuurlijk af van je situatie. En of er kinderen thuis wonen of niet. Bij een kleine verbouwing, zoals een aanbouw, kun je in de andere kamers van je huis wonen. Ga je langer of groter verbouwen? En blijf je thuis wonen? Dan kan het slim zijn om per vertrek te verbouwen. Zodat je altijd een plek hebt om tot rust te komen.
De rasechte klusser veert op bij het idee van een maandenlange verbouwing. Maar een tijdlang tussen het ‘werk in uitvoering’ zitten, kan ook een uitdaging zijn. Dan biedt een tijdelijk verblijf in een vakantiehuisje uitkomst. Zo kun je na een drukke verbouw- of werkdag lekker uitblazen in een opgeruimd huis. Aannemer Willem: ‘Ik had klanten die tijdens een maandenlange renovatie van hun woning op de bovenverdieping woonden. Ze werden na 3 maanden helemaal gek. Je hebt elke dag mensen over de vloer. Er is altijd stof, herrie en chaos. Diegene die veel thuis is, heeft er vaak het meeste last van. De ouder met kinderen of de thuiswerker. Duurt een verbouwing langer dan 1 maand? Of heb je een stofallergie? Dan raad ik meestal aan om een vakantiehuisje te nemen.’
Verbouw je de keuken en badkamer? Dan lijkt een verbouwing soms op kamperen. Zeker als die verbouwing wat langer duurt. De echte kampeerder zal het handboek ‘200 heerlijke gerechten die je op 1 gaspitje kunt bereiden’ voor de dag halen. Niet iedereen is zo creatief. Geen zin om bij de buren of familie aan te kloppen voor een warme douche? Dan is het goed om te weten dat je ook mobiele badkamers kunt huren. Hetzelfde geldt voor het koken. Er zijn kleine mobiele keukens te huur en te koop (bijvoorbeeld bij IKEA). Maar met een simpel 2-pits kookplaatje en een losse combimagnetron kom je misschien ook al een heel eind. En bij goed weer kan de barbecue aan.
Bij een verbouwing ontstaat al snel best wat afval. Een aannemer zorgt meestal voor de afvoer van het afval. Wil je op deze kostenpost besparen en ruim je zelf het afval op? Of verbouw je zelf? Dan kun je bouwcontainers huren. Houd rekening met minimaal 3 verschillende containers. Ook bij een kleine verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan glas, steen en hout. Zo kun je afval gescheiden aanleveren. Voor bouwcontainers op eigen terrein is geen vergunning nodig. Als je de containers op een openbare plek zet wel. De verhuurder haalt de bouwcontainers weer op om ze te legen. Kleinere hoeveelheden bouwafval kun je ook zelf naar de milieustraat van je gemeente brengen.
Zelf verbouwen? Niet iedereen heeft een volledig uitgeruste klusschuur achterin de tuin. Toch is het wel handig om wat extra gereedschap in huis te halen. Dat scheelt heel wat ritjes naar de bouwmarkt. Als blijkt dat je dat schroefje van 3 mm niet in huis heeft. Of dat lijmpistool toch echt nodig is voor die klus. Een gereedschapskist met verschillende soorten en maten spijkers, schroeven, bouten en moeren is in ieder geval handig. Ook is een reeks schroevendraaiers, hamers, tangen en sleutels onmisbaar. En handig voor het passen en meten: een waterpas en duimstok. Veel klussers worden erg blij van een goede boormachine. Dat boort toch een stuk makkelijker in die dragende muur. Veel (grotere) elektrische apparaten kun je ook huren bij de bouwmarkt. Of ‘huren bij de buren’ via het platform Peerby. Zonde om alles zelf aan te schaffen, als je ze na de verbouwing niet meer gebruikt. Tenzij je stiekem toch wel enthousiast wordt van die volledig uitgeruste klusschuur.
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk tijdens een verbouwing: een positieve ‘mindset’. Zorg daarom regelmatig voor wat ontspanning. Laat de boel even de boel en ga lekker uit eten of naar de film. Vergeet ook je vakmensen of hulptroepen niet. Zorg voor een veilige werkomgeving en neem regelmatig pauze. Met iets lekkers natuurlijk voor de harde werkers.