Een groen dak houdt de boel droog
Wist u dat u met een groen dak regenwater kunt opvangen? We bedoelen daarmee geen dak met groene dakpannen. Maar een dak dat bestaat uit een bodemlaag met daarop planten. Deze planten gebruiken het regenwater om te groeien en geven het langzaam terug aan de lucht door verdamping. Wilt u een groen dak? Grote kans dat de overheid meebetaalt. Vraag bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.
Houd water vast met een dakdrempel
Heeft u geen groen dak, maar wilt u wel water opvangen? Een lage drempel voor de ingang van de regenpijp houdt het water tijdelijk vast. Komt het water bij de rand van de drempel? Dan stroomt het vanzelf naar de regenpijp. Een extra voordeel: een laagje regenwater op het dak zorgt ervoor dat het in de zomer minder warm is in huis. Zorg er wel voor dat de goot geen scheuren of barsten heeft.
Controleer of uw dak sterk genoeg is
Allemaal leuk en aardig, maar uw dak moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn om water op te vangen. Anders wordt het alsnog een natte bende. Laat daarom altijd een constructieberekening maken. Dan weet u welk gewicht uw dak maximaal aankan.
Maak uw dak waterdicht
Welk soort dak u ook heeft: het is sowieso belangrijk dat deze waterdicht is. Controleer daarom elk jaar uw dakbedekking op slechte plekken. Heeft u dakpannen? Check dan of ze niet losliggen of verschoven zijn. Is uw dak kapot of twijfelt u aan de waterdichtheid ervan? Zelf repareren kan best lastig zijn. Vraag daarom advies aan een bouwkundig adviseur.
De jaarlijkse schoonmaak
Zeker in het najaar is het belangrijk om de boel schoon te maken. Leeg de dakgoot en poets de schuimrubberen rand rond uw dakramen. Lijkt het versleten? Vervang deze dan op tijd. Een boldraadrooster of bladvanger voorkomt verstopte afvoeren en dakgoten. Bang voor natte voeten? Een ontlastputje aan de onderkant van de regenpijp laat water wegstromen als het riool de regen niet aan kan.
Check de buitenmuren
Water druppelt niet alleen via een lek dak naar binnen. Ook scheurtjes in de buitenmuur kunnen waterschade veroorzaken. Deze scheuren kunnen groter worden door vorst. Bekijk daarom altijd even uw buitenmuren voor het winter wordt. En laat scheuren repareren voordat ze groter worden.
Gebruik uw tuin om waterschade te voorkomen
Groen in de tuin zorgt ervoor dat het water makkelijk de grond in kan. Het helpt extra als dit op lagere delen ligt waardoor een regenwatervijver ontstaat. Ook met een ouderwetse regenton vangt u overtollig regenwater op. Dit kunt u tijdens droge perioden weer gebruiken om uw planten water te geven. Heeft u geen tuin? Zelfs een geveltuintje helpt al tegen wateroverlast.