Prinsjesdag: Wat verandert er in 2021?

Prinsjesdag zag er dit jaar anders uit dan normaal. Geen rijtoer, geen balkonscène en geen publiek. Maar het koffertje met de financiële plannen voor 2021 was er wel. Wat verandert er voor u?

Geldzaken 15 sep 2020 2 minuten

Meer belastingvrij vermogen

In juli vertelden wij u al dat de eerdere plannen voor de verandering van de vermogensbelasting niet doorgaan. In plaats hiervan gaat de grens voor belastingvrij sparen en beleggen in 2021 omhoog. Van ruim € 30.000,- naar € 50.000,-. Met een fiscaal partner hoeft u over de eerste € 100.000,- van uw gezamenlijk vermogen geen belasting te betalen. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30% naar 31%.

Lagere inkomstenbelasting

Het belastingtarief in de 1e schijf gaat iets omlaag. Van 37,35% naar 37,10%. Dat betekent dat we iets meer overhouden in onze portemonnee. Deze cijfers zeggen alleen iets over wat u overhoudt na aftrek van belastingen. En houden geen rekening met uw persoonlijke situatie en eventuele veranderingen daarin.

Zorgpremie omhoog

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2021 met een paar euro per maand omhoog gaat. Dat is minder dan eerder dit jaar werd voorspeld. De zorgkosten stegen weliswaar door de uitbraak van corona. Maar aan de andere kant werd ook veel standaard zorg uitgesteld. De zorgverzekeraars maken in het najaar de definitieve premies bekend.

Starters goedkoper uit 

Bent u van plan om in 2021 een 1e huis te kopen? En bent u tussen de 18 en 35 jaar? Dan hebben we goed nieuws. Vanaf 2021 hoeven starters namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dat scheelt al gauw duizenden euro’s.

Daar staat tegenover dat de overdrachtsbelasting voor mensen die een 2e huis kopen, omhoog gaat. Naar 8%. Het wordt dus minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld die mooie vakantiewoning aan zee te kopen.

Kijk voor alle onderwerpen op de website van Rijksoverheid.