Aflopende tuin

Wateroverlast in de tuin: zo houdt u droge voeten

Na elke regenbui staat mijn terras blank. Het water kan niet weg. Tijdens het 'googelen' vond ik veel leuke tips om wateroverlast in de tuin op te lossen. Ik deel ze graag met u!

Thuis 28 aug 2017 3 minuten

Ik ga aan de slag!

Met de tips ga ik aan de slag om mijn tuin beter te wapenen tegen wateroverlast. Mijn regenlaarzen kunnen weer in de kast!

Gebruik watervaste planten

Denk goed na welke planten u in de natte gedeelten van uw tuin zet. Kies planten die goed tegen water kunnen. Vraag uw tuincentrum om advies.

Onze tips

Zo gaat u wateroverlast te lijf

Betegelde tuinen zijn tegenwoordig erg populair. Het scheelt flink wat tuiniertijd: ideaal voor drukbezette mensen. Maar in betegelde tuinen kan het regenwater moeilijker in de grond wegzakken. Dit verklaart waarom ik iedere keer zoveel waterplassen op mijn terras heb. Door meer groen in uw tuin zorgt u ervoor dat het water beter weg kan. En het stroomt niet onnodig naar het riool. Want uw plantjes gebruiken het om van te groeien! Extra voordeel: een groene tuin is veel koeler dan een betegelde tuin. Wel zo fijn in de zomerperiode!

Blijft u toch trouw aan de tegel? Zorg dan dat de voegen breed genoeg zijn. Of gebruik speciale tegels met een open voeg. Het regenwater kan dan beter weg. En bekijk bij het leggen van tegels welke kant u het regenwater laat afstromen. Bijvoorbeeld richting een vijver of een lager deel in uw tuin. Dus niet richting uw huis!

In een tuin met hoogteverschillen kunt u het regenwater tijdelijk op een natuurlijke manier laten weglopen. Zo voorkomt u wateroverlast in de tuin: Het hogere deel van uw tuin, bijvoorbeeld uw terras, blijft dan droog na zware regenbuien. Tip: maak het lagere gedeelte van uw tuin op afstand van uw huis. Het water loopt dan niet richting uw huis.

Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water tijdelijk op te slaan. Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Of plaats in de natte gedeelten van uw tuin speciale infiltratiekratten onder de grond. Het water zakt door deze kratten geleidelijk in de bodem en loopt makkelijker weg. Of maak het nog simpeler: in plaats van infiltratiekratten gebruikt u grind. Dat is ook nog eens lekker goedkoop!

Een groen dak

Wel eens van een groen dak gehoord? Op een groen dak zit een laag aarde (substraat) met daarbovenop planten die het water prima vasthouden. Bovendien is een groen dak ook nog eens goed voor de isolatie van uw huis: warm in de winter en koel in de zomer.

Gebruik opnieuw regenwater

Doe uw voordeel met al die regen! Vang het water op in een regenton. Zo heeft u op droge dagen voldoende water om uw planten te verzorgen.