Onze tips

Zo gaat u wateroverlast te lijf

Betegelde tuinen zijn tegenwoordig erg populair. Het scheelt flink wat tuiniertijd: ideaal voor drukbezette mensen. Maar in betegelde tuinen kan het regenwater moeilijker in de grond wegzakken. Dit verklaart waarom ik iedere keer zoveel waterplassen op mijn terras heb. Door meer groen in uw tuin zorgt u ervoor dat het water beter weg kan. En het stroomt niet onnodig naar het riool. Want uw plantjes gebruiken het om van te groeien! Extra voordeel: een groene tuin is veel koeler dan een betegelde tuin. Wel zo fijn in de zomerperiode!

Blijft u toch trouw aan de tegel? Zorg dan dat de voegen breed genoeg zijn. Of gebruik speciale tegels met een open voeg. Het regenwater kan dan beter weg. En bekijk bij het leggen van tegels welke kant u het regenwater laat afstromen. Bijvoorbeeld richting een vijver of een lager deel in uw tuin. Dus niet richting uw huis!

In een tuin met hoogteverschillen kunt u het regenwater tijdelijk op een natuurlijke manier laten weglopen. Zo voorkomt u wateroverlast in de tuin: Het hogere deel van uw tuin, bijvoorbeeld uw terras, blijft dan droog na zware regenbuien. Tip: maak het lagere gedeelte van uw tuin op afstand van uw huis. Het water loopt dan niet richting uw huis.

Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water tijdelijk op te slaan. Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Of plaats in de natte gedeelten van uw tuin speciale infiltratiekratten onder de grond. Het water zakt door deze kratten geleidelijk in de bodem en loopt makkelijker weg. Of maak het nog simpeler: in plaats van infiltratiekratten gebruikt u grind. Dat is ook nog eens lekker goedkoop!