Wateroverlast in de tuin:

Zo houdt u de voeten droog

Verandert uw terras na elke regenbui in een zwembad? Dat klinkt misschien verfrissend, maar voor uw tuin is het niet zo best. Lees onze 5 tips hoe u wateroverlast in de tuin voorkomt.

Tegels eruit, planten erin!

Betegelde tuinen zijn populair omdat ze minder onderhoud nodig hebben. Dat is vooral handig als u een drukke agenda heeft. Toch hebben betegelde tuinen een groot nadeel: het regenwater kan moeilijker de grond in. En tegels komen makkelijker los te liggen. Meer groen in uw tuin zorgt ervoor dat het water beter weg kan. Extra voordeel: een groene tuin is veel koeler dan een betegelde tuin. Zo heeft u het terraszwembad ook niet nodig.

Toch tegels? Zorg dan voor goede afwatering

Kunt u geen afscheid nemen van uw tegels? Zorg er dan voor dat de voegen breed genoeg zijn. Of gebruik speciale tegels met een open voeg. Het regenwater kan dan beter weg. En bekijk bij het leggen van tegels welke kant u het regenwater laat afstromen. Bijvoorbeeld richting een vijver of een lager deel in uw tuin. Dus niet richting uw huis.

Zorg voor hoogteverschil in uw tuin

Wilt u de regen op een natuurlijke manier laten weglopen? Zorg dan voor hoogteverschillen in de tuin. Bijvoorbeeld door het terras aan huis iets hoger aan te leggen dan het groen in uw tuin. Zo blijft het hogere gedeelte droog na een zware regenbui. Tip: een regenwatervijver vangt veel water op en ziet er mooi uit. En wilt u er vissen in? Let er dan op dat ze geschikt zijn voor de vijver.

Maak een tijdelijke wateropslag

Er zijn veel simpele oplossingen om overtollig water tijdelijk op te slaan. Plaats in de natte gedeelten van uw tuin speciale infiltratiekratten onder de grond. Het water zakt door deze kratten geleidelijk in de bodem en loopt makkelijker weg. Of nog eenvoudiger en goedkoper: gebruik grind. En wilt u het regenwater zelf gebruiken? Vang het dan op in een regenton. Zo heeft u op droge dagen genoeg water om uw planten te verzorgen.

Bekijk de mogelijkheden van een groen dak

Heeft u wel eens van een groen dak gehoord? Dat is geen dak met groene dakpannen, maar een dak met een laag aarde (substraat) met daar bovenop planten die het water vasthouden. Een groen dak is ook nog eens goed voor de isolatie van uw huis. Het is namelijk warm in de winter en koel in de zomer. Maar let op: ga niet zelf aan de slag. Het is belangrijk dat uw dak stevig genoeg is om het gewicht te dragen. Vraag daarom een expert om advies.