Wintertips

Bij bevriezing en gladheid

Zet uw auto in de garage of onder de carport. Of op een plekje uit de wind. Uw ramen en sloten bevriezen dan minder snel. En smeer vaseline op de rubbers van uw deuren. Wist u trouwens dat u krabben kunt voorkomen door een doorgesneden aardappel gedipt in afwasmiddel op uw ruit smeren? Lees ook de 7 handige tips voor een schone auto.

Winterbanden geven u meer grip. Maar pas altijd op bij gladheid. Ga bij voorkeur niet de weg op. Moet u toch op pad? Vermijd kleinere wegen. Houd minimaal 3 autolengtes afstand van de auto die voor u rijdt. Rijd met beide handen aan het stuur. En houd de weerwaarschuwingen en nieuwsberichten in de gaten. Vergeet ook de mobiele telefoon niet. Daarmee kunt u als het nodig is hulpdiensten bellen. Of familieleden geruststellen. Lees meer over autoschade. Bijvoorbeeld wanneer u de politie moet inschakelen. Of wat schade melden betekent voor uw schadevrije jaren.
Draai de toevoer dicht van alle vorstgevoelige leidingen, bijvoorbeeld ook in uw garage. Dat doet u in het huis. Vaak in de kruipruimte. Zet daarna de kraan nog even open om het laatste water uit de leidingen te laten lopen.
Doe uw verwarming niet uit als u bijvoorbeeld op wintersport gaat. Maar laat de thermostaat op meer dan 10 graden staan. En draai de radiatoren ietsje open.
In onverwarmde ruimten kunt u een elektrische kachel plaatsen. Let op dat de kachel nergens tegenaan staat en vrij kan blazen. Let ook op dat schade door vorst in uw vakantiewoning niet is verzekerd.

Heeft u een bevroren waterleiding? Laat deze door een deskundige ontdooien. Ondeskundig ontdooien kan leiden tot grote schade. Onze Klushulp heeft een uitgebreid netwerk van vakmensen die u hiermee kunnen helpen.

Is uw muur vochtig? Dan kan bij vorst het vocht uitzetten. Uw voegen of bakstenen kunnen dan kapot gaan. Zoek naar de oorzaak van het vocht in uw muur. Is bijvoorbeeld uw goot verstopt?