Archief
Archief

Zet ‘m goed op slot en voorkom fietsendiefstal

'Wel alle ~#@*&%!!' Met de sleutel in m’n hand staar ik naar een lege plek. Mijn fiets is gejat! Voor de zoveelste keer. Daarom ging ik op zoek naar de beste manier om een fiets op slot te zetten. Check m'n tips.

  • 31 jul 2019
  • 2 minuten
  • 0

100.000 gestolen fietsen 

Van de helft van alle fietsenbezitters is de fiets wel eens gestolen. Vraag maar eens om u heen. Ieder jaar doen 100.000 mensen aangifte bij de politie. Maar het echte aantal gestolen fietsen zal nog hoger zijn. Want lang niet iedereen doet aangifte van een gestolen fiets.

Doe altijd aangifte

Als uw fiets wordt gestolen kunt u het beste altijd aangifte doen, sowieso voor uw Fietsverzekering. Maar u helpt ook de politie. Want door uw aangifte weten ze op welke plaatsen er vaak fietsen gestolen worden. Dan kunnen ze daar een extra oogje in het zeil houden of een lokfiets inzetten.  

5 tips tegen fietsdiefstal

Maak het dieven zo moeilijk mogelijk 

1

Zet de fiets altijd op slot. Ook voor ‘even’

Het klinkt misschien voor de hand liggend. Maar we doen het allemaal wel eens: ‘even’ nog iets pakken binnen of 'even' de winkel in. Weg fiets! Want een fietsendief heeft maar 1 tel nodig om op te stappen en weg te fietsen. 

2

Gebruik 2 verschillende sloten 

Veel dieven zijn goed in het openbreken van 1 soort slot. Ze hebben vaak alleen gereedschap bij zich voor dat slot. Zet daarom uw fiets vast met 2 verschillende sloten.

3

Een ringslot en een kettingslot zijn het beste

De consumentenbond raadt aan om naast een ringslot ook een kettingslot te gebruiken. Het ringslot zit bij het achterwiel vast aan het frame van uw fiets. Het kettingslot ‘weeft’ u door het frame, het voorwiel en een hek of fietsenrek. 

4

Zorg dat uw sloten aan de eisen voldoen

Diefstal van uw fiets is bij ons alleen verzekerd als uw fiets op slot stond met een ART-goedgekeurd slot met 2 sterren. De Stichting ART bepaalt of een slot aan de eisen voldoet. Op het slot ziet u het ART-logo, een nummer van 4 cijfers en het aantal sterren. Voor een fietsslot moeten dat er dus 2 zijn. Check of uw slot ART-goedgekeurd is.

5

Zet uw fiets vast aan de ‘vaste wereld’

Maak uw fiets met het kettingslot vast aan iets dat goed vast zit: een fietsenrek, een brugleuning of een hek. Zet uw fiets nooit alleen door het voorwiel ergens aan vast. Dan gaat de dief er met frame vandoor en heeft u alleen nog een wiel.

Het beste trekt u het kettingslot strak vast door het frame en het wiel. Doe dat zo hoog mogelijk. Want knippen met een betonschaar gaat het makkelijkst als er 1 poot op de grond staat. Let op: een dief kan een fiets aan een paal makkelijk neerleggen om het slot bij de grond te krijgen.

De gemeente is soms de dief

De gemeente haalt soms fietsen weg die op een gevaarlijke plek staan. Of fietsen die te lang op 1 plek staan, zogenaamde weesfietsen. Meestal knippen ze het kettingslot bij de 1e schakel door. Dan kunt u het slot gewoon nog gebruiken. U kunt uw fiets terugvinden in het gemeentelijke fietsendepot.

Word geen heler

Vraag altijd om de aankoopbon en het framenummer als u een gebruikte fiets koopt. Dan kunt u bij het fietsdiefstalregister controleren of de fiets als gestolen is opgegeven. U heeft daarvoor het framenummer en het merk van de fiets nodig, of het zogenaamde fietschipnummer.

Speciaal aanbevolen