5 tips tegen fietsdiefstal

Maak het dieven zo moeilijk mogelijk 

Het klinkt misschien voor de hand liggend. Maar we doen het allemaal wel eens: ‘even’ nog iets pakken binnen of 'even' de winkel in. Weg fiets! Want een fietsendief heeft maar 1 tel nodig om op te stappen en weg te fietsen. 

Veel dieven zijn goed in het openbreken van 1 soort slot. Ze hebben vaak alleen gereedschap bij zich voor dat slot. Zet daarom uw fiets vast met 2 verschillende sloten.

De consumentenbond raadt aan om naast een ringslot ook een kettingslot te gebruiken. Het ringslot zit bij het achterwiel vast aan het frame van uw fiets. Het kettingslot ‘weeft’ u door het frame, het voorwiel en een hek of fietsenrek. 

Diefstal van uw fiets is bij ons alleen verzekerd als uw fiets op slot stond met een ART-goedgekeurd slot met 2 sterren. De Stichting ART bepaalt of een slot aan de eisen voldoet. Op het slot ziet u het ART-logo, een nummer van 4 cijfers en het aantal sterren. Voor een fietsslot moeten dat er dus 2 zijn. Check of uw slot ART-goedgekeurd is.

Maak uw fiets met het kettingslot vast aan iets dat goed vast zit: een fietsenrek, een brugleuning of een hek. Zet uw fiets nooit alleen door het voorwiel ergens aan vast. Dan gaat de dief er met frame vandoor en heeft u alleen nog een wiel.

Het beste trekt u het kettingslot strak vast door het frame en het wiel. Doe dat zo hoog mogelijk. Want knippen met een betonschaar gaat het makkelijkst als er 1 poot op de grond staat. Let op: een dief kan een fiets aan een paal makkelijk neerleggen om het slot bij de grond te krijgen.