Veilig op weg bij tropische hitte

Met temperaturen boven de 30 graden is het tropisch warm. Heerlijk als u op het strand ligt. Maar wat als u de weg op moet?

Onderweg 19 jul 2019 2 minuten

Hitte in de auto

In de file staan bij tropische hitte is de nachtmerrie van vrijwel iedere bestuurder. Zeker als uw auto geen airco heeft. Met de zon op uw autodak, kan de temperatuur snel oplopen.

Houd het hoofd koel

Gaat u de weg op bij warm weer of zelfs bij tropische hitte? Met de volgende tips wordt een autorit bij tropische temperaturen een stuk aangenamer én veiliger.

Wat te doen bij warm weer?

Prettig autorijden tijdens hitte

Zonneschermen tegen de achterste ruiten zorgen ervoor dat uw auto minder snel opwarmt. Daarnaast houden de schermen passagiers uit de zon tijdens de rit. En staat de auto ergens geparkeerd? Als u grote warmtewerende zonneschermen op de voorruit van uw auto plaatst, wordt warmte tegengehouden.

Op de aanstekerplug van de wagen kunt u een extra ventilator aansluiten. Een autoventilator zorgt voor extra verkoeling wanneer u stilstaat. Mooi meegenomen is dat een autoventilator helemaal niet duur in aanschaf hoeft te zijn.

Draag bij tropische hitte zo luchtig mogelijke kleding. Is het reisdoel echter een belangrijke vergadering waar luchtige kleding niet gewenst is,? Dan kan een extra setje kleding fijn zijn. Leg ook een paraplu in de auto. Mocht u ergens stil komen te staan. Dan kan u met een paraplu een beetje schaduw maken.

Iedereen kent wel de truc met een flesje ijswater voor een ventilator om in huis een goedkope airco te creëren maken. Ook in de auto kunt u dit doen. Neem daarvoor natte theedoeken of washandjes mee. Leg de natte lappen over de ventilatieroosters van uw auto voor extra verkoeling. Zorg er wel voor dat de wind er nog goed langs kan.

Tropische hitte is een behoorlijke aanslag op het lichaam. Stop daarom ieder uur. Strek de benen en neem een verkoelend drankje uit de autokoelbox die u aansluit op uw aanstekerplug. Op deze manier voorkomt u dat u concentratieproblemen krijgt.

Kinderen of dieren

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat bij warm weer geen kinderen en dieren in de auto als u gaat parkeren. Al bij 21 graden is het na 10 minuten 31 graden ín de auto. Is het buiten 30 graden? Dan is het na 10 minuten maar liefst 40 graden in de auto. En na een half uurtje zelfs 48 graden.

Voorkom bermbranden

Bij warm weer en droogte is de kans op een bermbrand groot. Zeker als er een windje staat dat het vuur aanwakkert. Voorkom bermbranden. Help mee om zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval is een van de meest voorkomende oorzaken van bermbranden. Maak alleen vuur of een barbecue op daarvoor bestemde plaatsen.