Gezin in huis op de bank

Prinsjesdag: dit verandert er voor u

Prinsjesdag: dat betekent hoedjes kijken op het Binnenhof. De rit met de glazen koets. U zou het bijna vergeten, maar op Prinsjesdag presenteert de regering ook haar plannen voor het volgende jaar. Wat betekenen de plannen voor u?

Geldzaken 20 sep 2017 4 minuten

Aanpassing fictief rendement

De Belastingdienst gaat ervan uit dat u een fictief rendement behaalt over uw vermogen. Het fictieve rendement geldt voor iedereen. Dit hoeft in uw situatie niet te kloppen. Over het fictieve rendement betaalt u 30% belasting. De hoogte van het fictieve rendement is afhankelijk van de grootte van uw vermogen. De bedragen waarop de fictieve rendementen gebaseerd worden veranderen. Dat betekent dat de belasting die u betaalt over uw vermogen omhoog of omlaag gaat.

Afschaffing renteaftrek op restschuldfinanciering

Vanaf 2018 stopt de renteaftrek voor nieuwe restschuldfinancieringen. De rente over uw restschuld is niet meer fiscaal aftrekbaar. Daardoor wordt verhuizen met een restschuld naar een nieuw huis duurder. Ook kunt u misschien minder lenen voor een nieuw huis. De renteaftrek voor financieringen van een restschuld vanaf 28 oktober 2012 tot 31 december 2017 blijft bestaan.

Veranderingen voor huizenbezitters

Al vóór Prinsjesdag is er een aantal nieuwe regels voor 2018 bepaald. (Potentiële) huizenbezitters krijgen hiermee te maken. Het maximale rentepercentage dat u mag aftrekken bij de belastingaangifte gaat verder omlaag. En u kunt maximaal 100% van de marktwaarde van uw huis lenen. Afgelopen jaar was dit 101%.

Groeiende economie

Het goede nieuws is dat iedereen er een beetje op vooruit gaat. De economie groeit. Daardoor houdt iedereen die werkt iets meer geld over. Doordat de zorgtoeslag verhoogd wordt, houden ook gepensioneerden en mensen met een uitkering iets meer over.

Geld opzij zetten

Misschien wilt u nu extra geld opzij zetten. Of heeft u juist een bedrag over. De rente op spaarrekeningen is laag. Er zijn ook andere mogelijkheden om uw geld opzij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan beleggen. Of sparen voor later met een lijfrente. We helpen u graag op weg.