Geldzaken

Tips om beleggen wél vol te houden

Geldzaken

Beleggen doet u het beste voor de lange termijn. Soms is dat best lastig. Zeker als de koersen dalen of stijgen. We geven u een paar tips om beleggen wél vol te houden. 

22 nov 2019
2 minuten

Goede voornemens halen

Meer geld opzij zetten staat vaak bovenaan de lijstjes van goede voornemens. Bijna iedereen begint vol goede moed, maar slechts een klein deel van alle gemaakte voornemens haalt ook de eindstreep. Beleggen is geen uitzondering.

Lange termijn beleggen

Hoe langer u belegt, hoe meer tijd u heeft om wisselende koersen op te vangen. Maar lange termijn beleggen is een geduldige zaak. En die wisselende koersen maken het u niet makkelijk. Toch horen ze er nou eenmaal bij.

3 tips om beleggen vol te houden

We proberen het makkelijker voor u te maken

Bedenk waarvoor u wilt beleggen. En wanneer u uw doel wilt bereiken. Hoe verder in de toekomst uw doel is, hoe meer tijd uw beleggingen hebben om te groeien. Maak uw beleggingsdoel zo duidelijk mogelijk. Starten met het idee om 'meer geld opzij te zetten' is nog vrij vaag. Want: hoeveel is meer? Met een helder doel houdt u de aandacht vast.

Geef uzelf financiële rust en beleg alleen met geld dat u even kunt missen. Ontvangt u een financiële meevaller? Dit biedt een goede kans om in 1 keer een mooi bedrag opzij te zetten. Denk hierbij aan een schenking, 13e maand of een erfenis. Ook kunt u denken aan periodiek beleggen door elke dag, week, maand of kwartaal een (kleiner) bedrag opzij te zetten. Dan hoeft u niet na te denken over het juiste aankoopmoment. Dat geeft rust.

Volhouden loont bij beleggen. Beurzen gaan altijd op en neer. Raak niet in paniek als het even wat minder gaat. Door de bewegende koersen denken veel mensen na een paar maanden dat beleggen niets voor hen is. Dat is meestal niet het geval. Koersen herstellen zich vaak na een bepaalde periode. En voor beleggers die aandacht houden op de lange termijn, kan dit herstel positief uitpakken. Houd daarom uw beleggingsdoel, in periodes dat het minder gaat, goed in beeld. En herinner uzelf eraan dat er betere tijden komen.

Risico's van beleggen

Als u meer weet van de risico's, kunt u prettiger beleggen. Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er komen ook risico's bij kijken. Uw geld kan minder waard worden. Daarom geldt voor beleggen altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Gelukkig kunt u ook van alles doen om uw risico's te beperken.

Meer over rendement

Met beleggen kunt u uw geld laten groeien. Die groei noemen we het rendement. Het rendement is voor elk fonds en op elk moment anders. Wat er gebeurt in de wereld, kan ook invloed hebben op uw beleggingen. Bekijk de laatste koersontwikkelingen. En lees meer over het rendement van beleggen.