Tolwegen met ondergaande zon

Tolwegen in Frankrijk: voilĂ , zo bent u er klaar voor

Wie met de auto, camper of motor naar Frankrijk gaat, komt niet onder het betalen van tol uit. En die tol is niet bepaald goedkoop. U krijgt er gelukkig goed onderhouden wegen en parkeerplaatsen met picknicktafels voor terug.

Onderweg 5 jul 2017 2 minuten

Uw voertuig bepaalt de tolprijs

Frankrijk heeft verschillende prijzen voor tolwegen. En die prijs hangt af van het voertuig dat u bestuurt. Zo zijn er de volgende klassen:

  • Klasse 1: personenauto's
  • Klasse 2: campers of auto met aanhangwagen
  • Klasse 3: vrachtwagens en bussen met 2 assen
  • Klasse 4: vrachtwagens en bussen met 3 of meer assen
  • Klasse 5: motoren

Alle Franse tolwegen vindt u op de site van Michelin. Ook ziet u hier hoeveel u moet betalen.

Welk tolpoortje kiezen?

Wilt u de Franse tol met uw creditcard betalen? Of liever contant? De manier waarop u tol betaalt, bepaalt het tolpoortje. Een rode pijl wijst op een gesloten tolhuisje. Een groene pijl wijst naar een open tolhuisje. Soms zit er een dame of heer aan het tolloket. Maar steeds vaker is het tolhuisje onbemand. Aan het symbool kunt u zien of u met creditcard of contant kunt betalen. U kunt niet met een pinpas betalen. Een oranje 'T' staat voor liber-t-badge. Met deze badge betaalt u de tol automatisch achteraf. De tolbadge kunt u op Bip&Go online bestellen. Binnen 48 uur sturen zij de badge op. Neem geen risico. Bestel de badge uiterlijk 10 dagen voor vertrek.

Franse tolwegen mijden?

Natuurlijk kunt u een andere weg nemen en zo de Franse tolwegen vermijden. Maar dan bent u vaak langer onderweg en betaalt u ook meer aan brandstof. Soms kan het mijden van tolwegen lonen. U ziet namelijk nog eens iets van het Franse landschap.

Milieusticker in Frankrijk

Let op: in Franse steden als Parijs, Grenoble en Lyon heeft u vanaf 2017 een milieusticker nodig. Zo zijn auto's van voor 1 januari 1997 in de binnenste ring van Parijs bijvoorbeeld verboden.