Overstappen naar een andere hypotheek

Tussentijds een lagere rente en andere voorwaarden

 

De voordelen van overstappen

  • Verlaag uw maandlasten
  • Leen tegen betere voorwaarden
  • Verander uw hypotheekvorm
U kunt tussentijds overstappen naar een nieuwe hypotheek. Met deze nieuwe hypotheek lost u uw oude hypotheek af. U stapt over omdat u bijvoorbeeld een lagere rente wilt. Of omdat u meer flexibele voorwaarden wilt.

Er zijn 2 redenen om over te stappen

Overstappen heet ook wel ‘oversluiten’. U stapt dan over naar een andere hypotheekverstrekker. Of naar een nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker. U kunt verschillende redenen hebben om uw hypotheek over te sluiten:

  • U wilt besparen op uw woonlasten.
  • U wilt betere voorwaarden.

Een goed moment om over te stappen

Er zijn een aantal goede momenten om over te stappen:

  • Uw rentevaste-periode loopt af.
  • U heeft plannen om uw huis te verbouwen.
  • U heeft overwaarde op uw woning.
  • Uw persoonlijke situatie is anders.
  • U wilt uw hypotheek versneld aflossen.

Uw verwachting wat de hypotheekrente gaat doen

Uiteraard kan niemand voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen over een paar jaar. U kunt wel verwachtingen hebben. Verwacht u dat de rente gelijk blijft of gaat dalen? Dan kunt u beter kiezen voor een kortere rentevaste periode. Dan betaalt u een lage rente. En na uw rentevast-periode is de hypotheekrente hopelijk hetzelfde of lager. Verwacht u dat de rente binnenkort weer gaat stijgen? Dan kunt u beter kiezen voor een langere periode. Weet u niet wat u kunt verwachten? Dan kunt u ook uw risico spreiden. U deelt dan uw lening op in verschillende leningdelen. Elk van deze leningdelen zet u dan tegen verschillende rentes en met een verschillende looptijd vast. Overleg in alle gevallen met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

De gemiddelde rente en het aantal risicoklassen

Lost u af op uw hypotheek? Dan komt u met uw hypotheek vanzelf een keer terecht in een lagere risicoklasse. En dat is gunstig. Want een lagere risicoklasse betekent ook dat u recht heeft op een lagere rente. Hoe meer risicoklassen uw hypotheek heeft, hoe vaker u recht heeft op een renteverlaging. Om te zien wat een rentevast-periode u echt kost, moet u dus ook kijken naar de gemiddelde rente.

Overigens hebben veel hypotheken 3 of 4 risicoklassen. Een aantal hypotheken heeft er meer. De Leef Hypotheek heeft er bijvoorbeeld 7. U heeft dan vaak recht op een lagere rente. Bovendien verlaagt de Leef Hypotheek automatisch uw rente zodra u door aflossen in een lagere risicoklasse valt. En dat is bijzonder. Want bij de meeste hypotheken moet u zelf in actie komen om uw renteverlaging te krijgen. U moet dan bijvoorbeeld ook een taxatierapport laten maken.

Uw persoonlijke situatie

Gaat u binnen 10 jaar met pensioen?

Is uw pensioen in zicht en heeft u uw hypotheek nog niet afgelost voordat u met pensioen gaat? Kijk dan niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw pensioeninkomen. De meeste mensen krijgen namelijk een lager inkomen zodra zij met pensioen gaan. Dus is de hypotheekrente laag op het moment van uw nieuwe rentevast-periode? En wilt u ook na uw pensioen in uw huidige woning blijven wonen? Dan kunt u overwegen uw rente lang vast te zetten.

Kunt u een hogere rente betalen na een rentevast-periode?

Verwacht u in de toekomst meer financiële ruimte? Of juist minder? Als u meer financiële ruimte verwacht, kunt u ook meer risico nemen. U kunt dan kiezen voor kortere rentevast-periodes met de lagere hypotheekrentes. Verwacht u minder te verdienen? Dan hebben de meeste mensen graag meer zekerheid. Dan kunt u kiezen om uw rente voor een langere tijd vast te zetten.

Hoelang wilt u in uw huis wonen?

Uw rente voor 20 jaar vastzetten terwijl u over een aantal jaar alweer gaat verhuizen. Dat is niet altijd verstandig. U betaalt dan de hoge rente die past bij 20 jaar vast. Terwijl u na een aantal jaren al wilt verhuizen. U kunt dan beter kiezen voor een periode tot uw verhuizing. Maar mag u van uw hypotheekverstrekker de rente meenemen naar uw volgende koophuis? Dan is het misschien wel weer gunstig om uw rente voor een langere tijd vast te zetten. Zeker als de rente nu laag is. Dan kunt u ook voor uw volgende huis gebruik maken van dit lage rentetarief. Bij de Leef Hypotheek kan dit.

Welke rentevast-periode? Laat u goed adviseren

Er zijn een hoop zaken die meespelen in uw keuze voor een rentevast-periode. Laat u daarom goed adviseren. Een onafhankelijk hypotheekadviseur duikt in uw persoonlijke situatie. Hij of zij kan u op maat adviseren over hoelang u de rente vast moet zetten.

Stappenplan overstappen

Tussentijds overstappen naar een andere hypotheek: veel mensen vinden dat lastig. Wij maken het graag eenvoudig voor u. Denkt u er aan om over te stappen op een andere hypotheek? Volg dan deze 3 stappen:

Toen u uw hypotheek afsloot, paste die goed bij uw wensen en mogelijkheden. Maar de afgelopen jaren is er veel veranderd. Bijvoorbeeld in wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er trends en ontwikkelingen in de hypotheekmarkt die interessant kunnen zijn:

Hypotheekrente
De afgelopen jaren is de hypotheekrente flink gedaald. Dat kan gunstig zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Gemiddelde hypotheekrente
Hypotheekverstrekkers bieden steeds vaker automatische renteverlaging aan. Centraal Beheer doet dat bijvoorbeeld met de Leef Hypotheek. Door deze automatische renteverlaging wordt het interessant om ook de gemiddelde rente van hypotheken te vergelijken. Een hypotheek met automatische hypotheekrenteverlaging kan dan vaak voordeliger uitpakken. Voordeliger dan een andere hypotheek met een lagere startrente. Op de pagina gemiddelde hypotheekrente leest u hier meer over.

Moderne voorwaarden
De looptijd van een hypotheek is gemiddeld 30 jaar. Daarom zijn er steeds meer mensen die bij overstappen van hun hypotheek ook kijken of hun nieuwe hypotheek soepele voorwaarden heeft. Er zijn namelijk hypotheken waarbij u veel mag, veel kunt veranderen en waarbij u kunt rekenen op goede service. Denk aan:

  • Hoeveel mag u per jaar boetevrij extra aflossen?
  • Wordt de hypotheekrente automatisch verlaagd als u voldoende heeft afgelost?
  • Hoeveel risicoklassen heeft uw hypotheek?
  • Mag u tussentijds overstappen op een nieuwe rente en rentevast-periode?
  • Mag u uw rente meenemen als u gaat verhuizen?
  • Mag u uw huis tijdelijk recreatief verhuren?
  • Mag u tussentijds overstappen op een andere hypotheekvorm?

Hypotheekvormen
U kunt ook overstappen als uw huidige hypotheekvorm niet meer bij u past. De afgelopen jaren zijn de aflossingsvrije hypotheek en de beleggingshypotheek bijvoorbeeld minder in trek. En door de veranderingen in wet- en regelgeving zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek weer helemaal terug van weggeweest.

In deze gevallen kan overstappen verstandig zijn:

  • Als u uw woning wilt verbouwen.
  • Als uw woning overwaarde heeft.
  • Als u graag lagere maandlasten wilt.
  • Als uw persoonlijke situatie is veranderd.

Kosten en opbrengst
Wat moet u allemaal meenemen in uw keuze?

  • Uw huidige rente en uw nieuwe rente.
  • De gemiddelde rente over de hele looptijd.
  • Welke hypotheek heeft betere voorwaarden?
  • Advies- en bemiddelingskosten.
  • De voor- en nadelen van een andere hypotheekvorm.
  • Kosten voor de waardebepaling van uw huis (taxatiekosten).
  • Kosten voor een nieuwe hypotheekakte.
  • De boete aan uw huidige hypotheekverstrekker.
  • Als u ervoor kiest: kosten voor Nationale Hypotheek Garantie.

Overstappen is niet altijd gunstig
Overstappen kan gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Het kan ook zijn dat de kosten voor overstappen voor u te hoog zijn. Laat u daarom goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat u overstapt. Hij of zij kan alle voor- en nadelen voor u op een rij zetten.

Actuele hypotheekrente Leef Hypotheek Vind een adviseur bij u in de buurt
Gaat u daadwerkelijk overstappen naar een nieuwe hypotheek? Dan betaalt u vaak kosten, zoals: kosten voor advies, bemiddelingskosten, een eventuele boete aan uw huidige hypotheekverstrekker, taxatie- en notariskosten. Vanwege deze kosten vragen veel mensen eerst een nieuw aanbod van hun huidige hypotheekverstrekker. Is dit aanbod aantrekkelijk? Dan bespaart u vaak al een deel van de kosten.

Boeterente bij hypotheek overstappen
Zegt u uw hypotheek op voordat de rentevaste-periode voorbij is? Dan betaalt u in de meeste gevallen een vergoeding voor de rente die een hypotheekverstrekker misloopt. Dat kan gaan om veel geld. Zeker als uw rentevaste-periode nog lang duurt. Vraag daarom altijd eerst hoeveel vergoeding u moet betalen.

Wijzigen hypotheekvorm
Past een andere hypotheekvorm beter bij uw huidige situatie? Dan kunt u overstappen op een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld van een lineaire hypotheek naar een annuïteitenhypotheek. Uw adviseur vertelt u wat in uw situatie het meest gunstig voor u is. Hij of zij kan bijvoorbeeld ook uw kapitaalverzekeringen, zoals uw spaar- of beleggingspolis afhandelen.

De belastingdienst
De kosten van overstappen mag u van uw inkomstenbelasting aftrekken. Uw nieuwe hypotheek moet dan wel een lening vervangen die u gebruikt heeft voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van uw eigen huis. Leent u geld om uw overstapkosten te betalen? Dan krijgt u over dat deel geen hypotheekrenteaftrek.

Heeft u uw huidige hypotheek afgesloten vóór 2013? En verandert u uw huidige hypotheekvorm niet? Dan behoudt u uw hypotheekrenteaftrek voor uw bestaande hypotheekschuld. Wilt u bij oversluiten méér lenen omdat u bijvoorbeeld wilt verbouwen? Dan wordt vaak voor dat deel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afgesloten. Met deze hypotheekvormen krijgt u namelijk hypotheekrenteaftrek.

Bereken eenvoudig zelf uw voordeel

U kunt zelf eenvoudig uw gemiddelde rente berekenen. Zo ziet u zelf het verschil in gemiddelde rentes en kunt u snel zien of de Leef Hypotheek voordelig uitpakt voor u.

Overstappen naar de Leef Hypotheek?

Centraal Beheer verwelkomt u natuurlijk graag als klant. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Leef Hypotheek:

  • We verlagen automatisch uw rente als u voldoende aflost.
  • U kunt extra aflossen met eigen geld. Onbeperkt en zonder kosten.
  • U sluit de hypotheek af zoals u dat wilt. Zelf online of met uw adviseur.