De zwarte zaterdagen van Frankrijk

Zwarte zaterdagen met lange files in Frankrijk komen elk jaar voor. Maar wanneer? En waar staan de meeste auto's in de file?

Zwarte zaterdagen 2023 in Frankrijk

Hoefde u vroeger maar één druk weekend in Frankrijk te vermijden? Dat is tegenwoordig wel anders. Sterker nog; in de zomer van 2023 staan maar liefst 1 zwarte en 6 rode zaterdagen op de Franse agenda. Maar wanneer? 

Wat is een zwarte zaterdag?

Op een zwarte zaterdag is het extreem druk op de weg. Dit komt omdat zo'n beetje alle Europeanen tegelijkertijd op vakantie gaan. Veel van die Europeanen gaan naar Frankrijk. Soms staat er meer dan 1.000 kilometer aan Franse files. En dan kan het wel eens stressen worden op de achterbank.

De zwarte zaterdagen in 2023 

Maar waar staan de langste files in Frankrijk dit jaar? De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt elk jaar een 'druktekalender'. Daarop is te zien wanneer ze rode en zwarte zaterdagen verwachten. Maar eigenlijk is elke zomerse zaterdag in juli en augustus een drukke dag op de Franse wegen. Met flinke files. 

Drukke weekenden op de Franse wegen

Alle rode en zwarte zaterdagen van 2023 op een rijtje.
Dit is de eerste rode zaterdag van de zomer. Op woensdag 5 juli begint de Franse zomervakantie. Veel Fransen die in juli op vakantie gaan vertrekken meteen in het weekend. Dat wordt dus dringen op de Route du Soleil.
Vrijdag 14 juli is een feestdag voor de Fransen. Daarom wordt er al drukte verwacht op donderdagavond 13 juli. Ook zaterdag 15 juli is rood richting het Zuiden. Liever op zondag rijden? Dan staat de kalender op oranje.
In het vierde weekend van juli is het altijd druk op de Franse wegen. De voorspelling voor zaterdag 22 juli 2023 is daarom ook donkerrood. Heeft u een dagje geduld? Het licht voor zondag 23 juli staat op groen. 
In het laatste weekend van juli kruisen de wegen van de nieuwe vakantiegangers en de mensen voor wie het er weer op zit. Het dubbele verkeer zorgt volgens de voorspellingen van nu voor een rode dag op zaterdag. Maar pas op: deze kan zomaar eens zwart worden. Ook hier geldt: de zondag staat op groen.
Daar is hij dan: de dag op de Franse snelweg die je dit jaar wilt vermijden. De zwarte zaterdag van 2023 valt dit jaar op 5 augustus. Elk jaar is de eerste zaterdag in augustus een uitdaging op de autoroutes. En dat is dit jaar niet anders. Ook op zondag 6 augustus en maandag 7 augustus lijkt het nog behoorlijk druk te zijn: deze dagen kleuren oranje op de kalender. 
Ook het tweede weekend van augustus lijkt gezellig druk te worden. Dankzij een extra lang weekend gaan veel Fransen op pad. Dus ook de mensen die al in juli op vakantie zijn geweest. Dit zorgt vast en zeker voor veel gedoe op de snelwegen in de Rhône-Alpes (Route du Soleil) en in de Auvergne. Daarom staat zaterdag 12 augustus als rode zaterdag op de kalender.

Tip: Vertrek niet op een zwarte zaterdag in 2023

Kunt u op een andere reisdag vertrekken? Doe dat dan om stress te voorkomen. Vaak kunt u alleen op zaterdag in uw vakantiehuis of op de camping terecht. Toch scheelt het veel ellende als u een dag eerder vertrekt en een hotel voor een nacht boekt. Of een dagje in het zwembad inlevert in ruil voor rust onderweg. 

Toch op pad op een zwarte of rode zaterdag?

Kunt u het toch niet laten om op een zaterdag in juli of augustus op pad te gaan? Probeer dan de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. En andere manier om in Zuid-Frankrijk te komen is bijvoorbeeld om door de Auvergne te rijden.