Broers en zussen eten samen aan tafel

Geen testament? Zo werkt erfrecht

Een overlijden in de familie zorgt vaak voor verdriet. En meer dan eens ook voor gedoe. Bijvoorbeeld als er geen testament is. In dat geval bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn. 

Een testament is geldig als die door de overledene en een notaris is ondertekend

Veel mensen hebben een testament. Hierin staat wat er na het overlijden met hun geld, huis, spullen en schulden gebeurt. Wel zo duidelijk. Een notaris maakt het testament op. En zorgt ervoor dat dit wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. Een testament is alleen geldig als het door de overledene en de notaris is ondertekend. Een zelfgeschreven brief in de sokkenlade geldt dus niet voor de wet als testament. 

Broers en zussen eten en lachen samen aan tafel

De regels van het erfrecht staan in de wet

Heeft de overleden persoon geen testament? Dan bepalen de regels van het wettelijk erfrecht wie wat krijgt. De eerste regel is dat de echtgenoot of geregistreerde partner van de overleden persoon de hele erfenis krijgt. De kinderen hebben dan recht op een geldbedrag van deze partner. Is er geen echtgenoot of geregistreerd partner, dan krijgen de kinderen de erfenis. Zijn er ook geen kinderen? Dan zijn ouders, broers en zussen de erfgenamen. Bij een testament kunnen veel dingen anders worden geregeld dan de wet. Het verschilt per situatie wie de erfenis krijgt. Daarom is het altijd aan te raden om advies te vragen bij een jurist.

Kinderen moeten vaak wachten op een erfenis

Stel dat een overledene een huwelijkspartner of geregistreerd partner heeft. Dan krijgen de kinderen vaak pas een deel van de erfenis - een geldbedrag - op het moment dat hun andere ouder of stiefouder overlijdt. Het kan zijn dat op dat moment niets over is, dan krijgt een kind niets.

Kinderen kunnen in een testament ook onterfd zijn, bijvoorbeeld als de relatie met de overleden ouder niet goed was. Dan kunnen zij uiterlijk binnen vijf jaar na overlijden een beroep doen op een minimaal gedeelte uit de erfenis. Dit heet een legitieme portie. Hierna moeten kinderen ook wachten tot het overlijden van de andere (stief)ouder. Dan is het de vraag of zij nog iets krijgen. 

Stiefkinderen erven niet vanzelf

Tegenwoordig zijn er veel samengestelde gezinnen. Vaak zijn er ook stiefkinderen. Zij hebben niet vanzelf recht op een erfenis van hun overleden stiefouder. Dit moet geregeld zijn in een testament waarin de stiefouder het stiefkind tot erfgenaam benoemt.

Soms is een stiefouder of pleegouder ook de juridische ouder van het kind, door een erkenning of adoptie. Deze kinderen hebben dan wel automatisch recht op een erfdeel.

Man en vrouw zitten samen achter de computer

In een testament maakt u spelregels voor na uw overlijden

Na een overlijden moet er veel gebeuren. Een testament helpt families om te weten welke spelregels gelden. En voorkomtEen testament helpt om familieruzies en onduidelijkheid te voorkomen. Ruzie na overlijden komt vaak voor. Ook als de relatie goed was. In een testament kan iemand worden aangewezen die alle zaken mag regelen na het overlijden

Juridische hulp bij een erfenis

Niemand zit erop te wachten. Toch gebeurt het vaak genoeg: ruzie om een erfenis. Het erfrecht is ingewikkeld en de termen in een testament zijn lang niet voor iedereen te begrijpen. Ben je het oneens over de erfenis of de afhandeling daarvan verdeling en kom je er samen niet uit? Met de dekking Familie, belasting en vermogen van onze Rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van juridische hulp.