Vrouw vindt verkeersboete

Hoe zit het met verkeersboetes in Duitsland?

In Duitsland mag u op sommige plekken onbeperkt snel rijden. Maar lang niet overal. Let daarom goed op de borden. Anders kan er maar zo een Duitse verkeersboete op uw mat vallen. Soms moet u die boete meteen betalen.

Boete direct betalen

Een Verwarnung is een boete van maximaal € 55,-. U kunt dat bedrag direct overmaken naar het rekeningnummer van de politie. Soms wordt de Verwarnung thuisbezorgd. De politie vertelt u wanneer u moet betalen. Dat is vaak al binnen een week. U kunt bezwaar maken tegen de boete op een formulier van de politie. U moet dan alsnog borg betalen. Maar dat geld kunt u later terugkrijgen als de boete ongeldig blijkt.

Bußgeldbescheid betaalt u later
Het Bußgeldbescheid is een boete die u krijgt voor zwaardere overtredingen. Die boete krijgt u in Duitsland, maar wordt altijd thuisgestuurd. Dat komt omdat de politie de overtreding eerst onderzoekt. Na het onderzoek valt de officiële boete op uw deurmat.

Veel boetes betekent rijverbod
Duitsers delen strafpunten uit. Ook aan Nederlanders. Bij een overtreding met een boete van meer dan € 60,- krijgt u een strafpunt. U kunt maximaal 3 strafpunten per overtreding krijgen. Bij 6 punten krijgt u een waarschuwing. Bij 8 punten krijgt u een rijverbod. U mag dan niet meer verder rijden. Lees voor u de deur uit gaat meer over de maximum snelheid per Europees land.

Sticker voor milieuzone

Boetes in Duitsland kunt u voor van alles krijgen. Ook voor het rijden in een milieuzone (Umweltzones). Die zones bevinden zich in en rondom de grote steden. En daar mag u alleen rijden als u een groene sticker heeft.

Milieusticker online

Die stickers zijn onder andere onderweg bij bepaalde Duitse TÜV-stations die auto's keuren te koop voor € 12,50, maar ook online. De boete is hoger: rond de € 60,-.