Binnenkort op reis? Denk aan uw vaccinaties

Hoera, er komt weer een vakantie aan! Gaat de reis naar een verre bestemming en wilt u geen ziekte als souvenir? Denk dan aan uw reisvaccinaties. 

Gele koorts is geen grap

Vindt u die ene mug op uw slaapkamer al vervelend? Stelt u zich dan eens voor dat hij allerlei vervelende virussen bij zich heeft. Gelukkig kunt u uzelf met reisvaccinaties goed beschermen tegen ziektes zoals gele koorts en dengue (knokkelkoorts). Hiermee verkleint u de kans dat u ziek wordt als u door een besmette mug wordt geprikt. Tegen het irritante gezoem helpt de vaccinatie helaas niet.

Tekort aan hondsdolheidvaccins

Superschattig, die aapjes op het strand van Thailand. Toch is het beter om ze niet te aaien of te voeren. Reden? Rabiës! Er is een groot tekort aan vaccins tegen hondsdolheid (rabiës). Daarom adviseert de GGD om extra voorzichtig te zijn. Toch gebeten, gekrabd of gelikt door een aap, hond, kat of vleermuis? Maak de wond dan goed schoon met zeep, Betadine of alcohol. En bel meteen de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekeraar. Dit geldt ook als u al gevaccineerd bent tegen rabiës.

Check welke reisvaccinaties u nodig heeft

Het verschilt nogal per bestemming welke vaccinaties u moet hebben. Gaat u naar Lapland? Dan zijn wollen sokken meer dan genoeg. Maar trekt u met uw rugzak de binnenlanden van Zuidoost -Azië in? Of gaat u naar Afrika, het Caribisch gebied of het Midden-Oosten? Check dan op de site van de GGD welke reisvaccinaties u precies nodig hebt. 

Soms ook in Europa

Volgens de GGD is het slim om u voor sommige landen in of rond Europa te vaccineren. Denk bijvoorbeeld aan landen rond de Middellandse Zee of Oost-Europa. Maar ook in landen zoals Oostenrijk, Kroatië en Duitsland kunt u ziektes oplopen. Hier bestaat de kans dat u TBE (tekenencefalitis) krijgt als u door een teek wordt gebeten. Gaat u langer dan 4 weken wandelen of kamperen in een gebied waar TBE voorkomt? Vraag dan bij de GGD of het nodig is om u te laten inenten.

Plan uw prik op tijd

Nederlanders zijn een reislustig volk. Daarom zijn er vaak wachttijden voor reisvaccinaties. Heeft u een vakantie in gedachten? Check dan meteen of u nog op tijd bent voor een inenting. En als u toch bezig bent met regelen: zet ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reis- en zorgverzekering in uw telefoon en op een briefje die u in uw portemonnee bewaart. Zo heeft u deze altijd snel bij de hand. 

Tip: check uw zorgverzekering voor volgend jaar

Weet u nu al dat u volgend jaar een verre reis gaat maken? Kijk dan of uw zorgverzekering uw reisvaccinaties vergoedt. Nee? Misschien is het de moeite waard om uw verzekering aan te passen. Dat geldt zeker als u veel vaccinaties nodig heeft. Maar doe dit op tijd: vóór het einde van het jaar.