Autostuur

Veilig rijden bij tropische hitte

Met temperaturen boven de 30 graden is het tropisch warm. Heerlijk als u op het strand ligt. Maar wat als u de weg op moet? Zo rijdt u veilig bij tropische hitte.

Hitte in en rond de auto

In de file staan bij tropische hitte is de nachtmerrie van bijna iedere bestuurder. Met de zon op uw autodak wordt het binnen al snel warm. Heeft u een airco? Let er dan dat deze maximaal 6 graden koeler is dan de buitentemperatuur. Zo voorkomt u verkoudheidsklachten en is de schok kleiner als u weer uitstapt. Check ook voor vertrek uw koelvloeistof en vul deze bij als dat nodig is. Raakt uw motor toch oververhit? Gebruik dan nooit koud water om de motor af te koelen. Hierdoor kan uw motorblok openbarsten. 

Houd het hoofd koel

Gaat u de weg op bij warm weer of zelfs bij tropische hitte? Met de volgende tips wordt een autorit bij tropische temperaturen een stuk aangenamer én veiliger.

Wat te doen bij warm weer?

Veilig rijden tijdens hitte.
Zonneschermen op de achterruiten zorgen ervoor dat uw auto minder snel opwarmt. Daarnaast houden de schermen passagiers uit de zon tijdens de rit. En staat de auto ergens geparkeerd? Grote warmtewerende zonneschermen op de voorruit houden de ergste warmte tegen. 
Heeft uw auto geen airco of zoekt u extra verkoeling? Sluit dan een ventilator aan op de aanstekerplug van uw wagen. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn en zorgt voor extra verkoeling wanneer uw auto stilstaat. 
Draag bij tropische hitte luchtige kleren van natuurlijke stoffen. Maar is het reisdoel een belangrijke vergadering waar een korte broek of linnen zomerjurk niet de beste keuze is? Dan kan een extra setje kleding fijn zijn. Leg ook een paraplu in de auto. Hiermee beschermt u zichzelf tegen de zon als u pech onderweg heeft.
Iedereen kent wel de truc met een flesje ijswater voor een ventilator om zo een airco te maken. Dit kunt u ook in de auto doen. Neem daarvoor natte theedoeken of washandjes mee. Leg de natte lappen over de ventilatieroosters van uw auto voor extra verkoeling. Zorg er wel voor dat de wind er nog goed langs kan.
Tropische hitte vreet energie. Maakt u een lange rit in een warme auto? Stop dan elk uur om goed uit te rusten. Strek de benen en neem een verkoelend drankje uit de autokoelbox. Net als de autoventilator kunt u deze ook aansluiten op de aanstekerplug. Zo voorkomt u concentratieproblemen en blijft u veilig rijden.

Kinderen en dieren uit de auto

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat bij warm weer geen kinderen en dieren in de auto als u ergens parkeert. Al bij 21 graden is het na 10 minuten 31 graden ín de auto. Is het buiten 30 graden? Dan is het na 10 minuten maar liefst 40 graden in de auto. En na een half uurtje zelfs 48 graden.

Voorkom bermbranden

Bij warm weer en droogte is de kans op een bermbrand groot. Zeker als er een windje staat dat het vuur aanwakkert. Voorkom bermbranden en help mee om zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval is namelijk een van de meest voorkomende oorzaken van bermbranden. En maak alleen vuur of een barbecue op daarvoor bestemde plaatsen.