Huis studieschuld

Huis kopen en een studieschuld: wat nu?

Met een diploma op zak ligt de wereld aan je voeten. Maar wat als je daarna een huis wilt kopen? En je een studieschuld hebt? Dan heeft deze invloed op wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek.

Hypotheek en een studieschuld

Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben een studieschuld. De gemiddelde studieschuld is ongeveer 13.500 euro. Een studieschuld betekent vaak niet dat je helemaal geen huis kunt kopen.

Rekenvoorbeeld:

Marc (32) en Elke (27) kopen hun 1e huis
Bruto jaarinkomen van Elke is € 45.000 (vast dienstverband)
Bruto jaarinkomen van Marc is € 27.000 (vast dienstverband)
€ 30.000 studieschuld

De maximale hypotheek* is volgens de rekenhulp van Centraal Beheer: € 312.920
Hypotheekvorm: Annuïtair
Rentevaste periode: 10 jaar

Hadden Marc en Elke geen studieschuld? Dan was hun maximale hypotheek*: € 378.932

* Peildatum: 28 juli 2021

Studieschuld is nodig voor de hypotheekberekening

Het is belangrijk om al je inkomsten en schulden door te geven aan je hypotheekadviseur. Deze informatie is nodig om precies te berekenen hoeveel je kunt lenen. Zo loop je minder snel het risico dat je je maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen. Geef daarom altijd je studieschuld door bij het berekenen van je hypotheek.

Hoe hoog is je studieschuld?

De hoogte van je totale studieschuld vind je terug op mijnduo.nl. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stelt de rente steeds voor 5 jaar vast. Dit doet DUO op 1 januari van het jaar waarin je met aflossen start. Na 5 jaar wordt de rente lager of hoger. Los je af op je studieschuld? Dit zie je ook terug op mijnduo.nl.

Hypotheek meteen berekenen

Hoeveel mag je lenen voor een woning? Met onze online rekenhulp kun je je hypotheek berekenen. Je ziet dan meteen wat je kunt lenen voor je hypotheek. Ook als je een studieschuld hebt.