Huis studieschuld

Huis kopen en een studieschuld: wat nu?

Met een diploma op zak ligt de wereld aan uw voeten. Maar wat als u daarna een huis wilt kopen? En u een studieschuld heeft? Dan heeft deze invloed op wat u maximaal kunt lenen voor uw hypotheek.

Hypotheek en een studieschuld

Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben een studieschuld. De gemiddelde studieschuld is ongeveer 13.500 euro. Een studieschuld betekent vaak niet dat u helemaal geen huis kunt kopen.

Rekenvoorbeeld:

Marc (32) en Elke (27) kopen hun 1e huis
Bruto jaarinkomen van Elke is € 45.000 (vast dienstverband)
Bruto jaarinkomen van Marc is € 27.000 (vast dienstverband)
€ 30.000 studieschuld

De maximale hypotheek* is volgens de rekenhulp van Centraal Beheer: € 312.920
Hypotheekvorm: Annuïtair
Rentevaste periode: 10 jaar

Hadden Marc en Elke geen studieschuld? Dan was hun maximale hypotheek*: € 378.932

* Peildatum: 28 juli 2021

Studieschuld is nodig voor de hypotheekberekening

Het is belangrijk om al uw inkomsten en schulden door te geven aan uw hypotheekadviseur. Deze informatie is nodig om precies te berekenen hoeveel u kunt lenen. Zo loopt u minder snel het risico dat u uw maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen. Geef daarom altijd uw studieschuld door bij het berekenen van uw hypotheek.

Hoe hoog is uw studieschuld?

De hoogte van uw totale studieschuld vindt u terug op mijnduo.nl. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) stelt de rente steeds voor 5 jaar vast. Dit doet DUO op 1 januari van het jaar waarin u met aflossen start. Na 5 jaar wordt de rente lager of hoger. Lost u af op uw studieschuld? Dit ziet u ook terug op mijnduo.nl.

Hypotheek meteen berekenen

Hoeveel mag u lenen voor een woning? Met onze online rekenhulp kunt u uw hypotheek berekenen. U ziet dan meteen wat u kunt lenen voor uw hypotheek. Ook als u een studieschuld heeft.