2 paspoorten liggen op tafel met een landkaart en een kop koffie er naast

Geef nooit zomaar een kopie van uw paspoort

De vriendelijke dame van het hotel maakt even een kopietje van uw paspoort. U vindt het allemaal prima. En bent klaar om de stad in te gaan. Maar misbruik van persoonsgegevens is heel eenvoudig met een paspoortkopie.
16 mei 2022 2 minuten

Veel organisaties vragen om een kopie

Niet alleen hotels of campings vragen om een kopie. Ook bijvoorbeeld een telefoonaanbieder, een bank of de overheid vraagt weleens om uw persoonlijke gegevens. Ga eerst na of een kopie wel nodig is. Soms is alleen een paspoortnummer voldoende om in te checken bij een hotel. Alleen uw werkgever, een bank of een notaris mag volgens de Nederlandse wet een volledige kopie van uw identiteitsbewijs maken.

Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs

Een kopie van uw paspoort geven lijkt zo onschuldig. Maar met uw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kan zomaar een lening of een telefoonabonnement worden afgesloten. En daar komt u pas achter als de rekeningen binnenstromen.

Maak een veilige kopie

De Rijksoverheid heeft een handige app. Met de app kunt u een foto van uw paspoort maken. Met een vinger streept u over de gegevens die u onzichtbaar wilt maken. Daarna komt er een watermerk over de foto heen.

Zo werkt het

Het werkt heel simpel. Even mailen, printen of appen: klaar! Bij uw volgende stedentrip krijgt de hoteleigenaar een paspoortkopie op een veilige manier!
Portretfoto Martine
Geschreven door Martine
Redacteur
Op vakantie, thuis of onderweg. Ik ben altijd op zoek naar verhalen of tips. En soms deel ik een persoonlijke ervaring.