Hitte in de tent

Tips om je caravan of tent koel te houden

Heerlijk kamperen, even terug naar de basis. Alleen jammer dat Moeder Natuur geen ingebouwde airco heeft die je makkelijk aan- en uitzet. Met deze tips hou je jouw caravan of tent lekker koel.

Kamperen bij hitte

De kans bestaat dat je op vakantie een paar hete dagen of zelfs een hittegolf meemaakt. Het perfecte moment om lekker te luieren en te genieten van je vrije tijd. Want het is belangrijk dat je tijdens zware hitte zo min mogelijk doet. Kom je op het heetst van de dag aan op de camping? Duik dan eerst in het zwembad of drink een koel drankje in de schaduw. De (voor)tent opzetten komt later wel.

Kies de juiste kampeerplaats

Wat een mazzel! Je hebt een mooie kampeerplaats op het zuiden gescoord. Dat is fijn als je overdag wilt bruinbakken. Toch is een plek met meer schaduw beter voor de temperatuur in je caravan én voor je huid. Of rijd met je sleurhut naar een echte zweethut. In Noord-Europa kun je ook prachtig kamperen.

Tips tegen hitte in je caravan of tent

Met deze makkelijke tips hou je de hitte uit je caravan
Schaduw is belangrijk als de zon hoog aan de hemel staat. Met een voortent of luifel zorg je voor een schaduwrijke plek waar je even kunt afkoelen. Helemaal handig is als je de zijkanten opent zodat het lekker doorwaait. Kampeer je met een tent? Koop of leen dan een tent met een ingebouwde luifel. Of neem een losse parasol mee. 
Met een schaduwdoek (ook wel tarp genoemd) maak je eenvoudig schaduw. Je hangt het doek met scheerlijnen op. Bijvoorbeeld aan een boom of stokken die je zelf in de grond zet. Het handige van een tarp is dat je deze bijna overal kunt ophangen. En je hem daardoor makkelijk mee kunt bewegen met de zon. Zo blijft je caravan of tent steeds in de schaduw zonder deze te hoeven verplaatsen.
Een andere manier om je caravan koel te houden is door handdoeken op te hangen. Doe dit aan de buitenkant van de ramen. Dit werkt beter dan de gordijnen sluiten omdat je op deze manier de warmte buitenhoudt. Vergeet ook je dakraam niet. Het is even een klim, maar zeker de moeite waard. Bewaar je de badlakens liever voor het strand? Plak dan zonwerende folie op de ramen.
Lekker, zo’n verfrissende plons in het zwembad. Je kunt je tent op dezelfde manier afkoelen. Nu hoef je hem niet in het zwembad te gooien. Maar een paar emmers water over je tent gieten koelt de boel behoorlijk af. Doe dit wel voorzichtig zodat je tentdoek niet gaat lekken. En alleen als het binnen echt te heet is. Je wilt natuurlijk geen water verspillen.
De makkelijkste manier om je caravan te koelen is door middel van een airco. Deze kun je laten inbouwen. Of je koopt een mobiel apparaat dat je na het kamperen ook in je eigen woning kunt gebruiken. Heb je een tent zonder stroomaansluiting? Kies dan voor een oplaadbare, watergekoelde airconditioner. Vakantieliefde op het eerste gezicht!