Aanrijding met een dier
Als er plots een dier voor uw auto staat
Na de aanrijding
Schade door aanrijding met wild
Schade omdat u moet uitwijken voor wild
Aanrijding met een huisdier
Na de aanrijding
Stel dat er schade is
Heeft u schade aan uw auto door een loslopende hond? Dan heeft de hond meestal wel een baasje, die u aansprakelijk kunt stellen. Hiervoor is hij of zij waarschijnlijk verzekerd met een Aansprakelijkheidsverzekering. Heeft u een WA+ Beperkt Casco- of een All Risk Autoverzekering? Dan kunt u de schade melden bij uw autoverzekeraar. Dit heeft geen gevolgen voor uw schadevrije jaren.
Ontstaat er schade aan uw auto door een loslopend dier dat de weg oversteekt en is de eigenaar niet bekend? Dan is dat ook verzekerd met een WA+ Beperkt Casco- of een All Risk Autoverzekering. Dit heeft ook geen gevolgen voor uw schadevrije jaren.
Tips om een aanrijding met wild te voorkomen
De meeste aanrijdingen gebeuren in het voorjaar rond april en mei. Dan is de voedselbehoefte van de dieren hoog en trekken de jonge dieren weg opzoek naar nieuwe territoria. Ook de paartijd zorgt ervoor dat dieren minder alert zijn. In die periode komt het vaker voor dat de dieren zomaar de weg oversteken om achter een vrouwtje aan te gaan.
Wisseling van zomertijd en wintertijd
Na de overgang van zomer- naar wintertijd en omgekeerd vinden er ook veel aanrijdingen met wild plaats. Veel verplaatsingen van reeën, herten en wilde zwijnen vallen precies samen met de ochtend- en avondspits in het verkeer. Dieren kennen geen winter- of zomertijd. Maar de weggebruikers zijn vaak wel een uur eerder of later op de weg. De dieren moeten hun activiteiten weer aanpassen op het nieuwe dagritme van de mens. Let in die periode extra op voor overstekend wild.
Meest gemelde dieren
Het ree wordt het meest aangereden. Jaarlijks zijn er gemiddeld 10.000 geregistreerde aanrijdingen met reeën in Nederland. In werkelijkheid ligt het aantal veel hoger, omdat niet elke aanrijding wordt gemeld. Naast het ree worden autorijders regelmatig opgeschrikt door wilde zwijnen, herten, vossen en dassen.
Regionale verschillen
Het aantal aanrijdingen met dieren verschilt per regio. Zo worden er op de Veluwe vaker wilde zwijnen aangereden. En in de Achterhoek juist weer veel reeën. Dat heeft te maken met het leefgebied van de dieren. Maar ook met de drukte op de wegen. In Flevoland zijn bijvoorbeeld minder aanrijdingen met wilde dieren dan in Gelderland.