Man installeert zonnepanelen

5 misverstanden over zonnepanelen

Er bestaan veel misverstanden over zonnepanelen. Zo zouden zonnepanelen in de herfst en winter weinig zin hebben. En bij een hittegolf juist meer stroom opleveren. Wat is nu waar? Wij zetten het voor je op een rij.

1. Zonnepanelen zijn alleen zinvol als het dak op het zuiden is gericht

Dit is deels waar. Als het dak op het zuidoosten of zuidwesten is gericht, is de opbrengst ongeveer 10 tot 15 procent minder. Ook dan zijn zonnepanelen nog steeds een zinvolle investering. Het plaatsen van zonnepanelen op de noordkant van een woning levert vaak te weinig op. Misschien is het platte dak van je schuur of garage dan een betere plek.

Zonnepanelen op een appartementencomplex

2. Geen zonlicht, geen opbrengst van stroom

Dat is niet waar. We krijgen in Nederland voldoende zonlicht per jaar. Ook in de herfst en winter. Maar ongeveer 2/3e van de energie wordt opgewekt tussen april en september. De rest van de stroomopbrengst wordt opgewekt van oktober tot en met februari.

3. De app van de leverancier klopt niet met energiemeter

Geeft je energiemeter een lagere winst dan wat je afleest in de app van de leverancier? Dan klopt dat. De installaties in huis gebruiken namelijk direct de stroom die wordt opgewekt. Denk aan de koelkast, wasmachine of cv-ketel. De stroom die overblijft, wordt teruggeleverd aan het energienetwerk.

4. Hoe feller zon, hoe hoger de opbrengst

Je hebt niet meer opbrengst van je zonnepanelen als de zon fel is. Of bij een hoge temperatuur. Zonnepanelen brengen het meeste op tot een temperatuur van ongeveer 25 graden. Als het warmer wordt dan 25 graden neemt de opbrengst juist af.

5. De productie van zonnepanelen is milieubelastend

Veel zonnepanelen worden in China gemaakt, vervolgens naar Europa gebracht en daar geïnstalleerd. Dus ja, dat is een flinke belasting voor het milieu. Het kost energie en zorgt voor CO2-uitstoot. Maar met berekeningen is bepaald dat het milieunadeel van productie, vervoer en installatie na 14 maanden goedgemaakt is. Daarna is het, afhankelijk van het aantal jaren dat je gebruik kunt maken van de zonnepanelen, alleen maar winst voor het milieu.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Denk je erover na om zonnepanelen te kopen? Wij zochten veel voor je uit en kozen een betrouwbare partner. Zodat je daar gemak van hebt. Doe de scan om meteen te zien of jouw dak geschikt is. En wat de voorspelde winst en besparing voor jou is.