Hoe een eigen bedrijf starten

Checklist voor startende ondernemers

Loopt u rond met plannen voor uw eigen bedrijf? Dan is het tijd om na te denken over de naam, rechtsvorm en de administratie. Daarnaast moet u nadenken over het bereiken van uw klanten. Gaat u dat doen via uw netwerk? Of start u een effectieve marketingcampagne? Bekijk onze ‘Checklist eigen bedrijf starten’. Hiermee wordt een eigen bedrijf starten een stuk overzichtelijker.

Checklist bedrijf starten

Er komt veel kijken bij het oprichten van uw eigen bedrijf, dus we kunnen ons voorstellen dat u het overzicht soms kwijt raakt. Daarom heeft Centraal Beheer de ‘Checklist eigen bedrijf starten’ gemaakt. Deze checklists helpen u bij de vraag: ‘hoe een eigen bedrijf starten?’ 
Het schrijven van een ondernemingsplan is een kans om uw ideeën in een plan van aanpak om te zetten. U brengt in kaart welke kans van slagen uw idee heeft en welke bedreigingen er kunnen zijn. Het ondernemersplan helpt u om te focussen en beslissingen te nemen over uw eigen bedrijf. Het plan helpt u ook om eventuele financiers te overtuigen van uw idee.

Een ondernemersplan bestaat o.a. uit:
  • Een introductie van uzelf als persoon;
  • Een beschrijving van de structuur en onderdelen van uw organisatie;
  • Een marketingplan met een beschrijving van uw klanten;
  • Een financieel plan met een schatting van de kosten en de opbrengsten.
Meer over ondernemingsplan
Het kiezen van een goede bedrijfsnaam voor uw eigen onderneming is erg belangrijk. Maar hoe kiest u als startende ondernemer nu een goede naam?

Hier alvast een paar tips:
  • Zorg dat u de naam eenvoudig kunt schrijven en uitspreken;
  • Zorg dat uw bedrijfsnaam nog niet geregistreerd is in het Handelsregister;
  • Kies geen bedrijfsnaam die sterk lijkt op een andere merk- of bedrijfsnaam;
  • Bekijk of er een domeinnaam beschikbaar is voor uw bedrijfsnaam.
Wilt u nu een bedrijfsnaam kiezen? Volg dan ons stappenplan. In 4 stappen kiest u een geschikte naam waar u nog jaren plezier van heeft.
Stappenplan bedrijfsnaam
Dit zijn de 4 populairste rechtsvormen: eenmanszaak, Vennootschap onder firma (vof), Maatschap en Besloten Vennootschap (bv). De rechtsvorm bepaalt onder meer uw btw-verplichtingen en de aansprakelijkheid voor schulden. Het is goed om de kans op aansprakelijkheidsrisico’s zo klein mogelijk te maken. Hierover leest u meer via de onderstaande link:
Lees meer
Als startende ondernemer schrijft u zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Heeft u dat gedaan, dan weet de Belastingdienst direct dat u als zelfstandig ondernemer werkt. Hier hoeft u niets voor te doen. Het openen van een zakelijke rekening op naam van uw bedrijf moet u wel zelf doen. Dit is niet verplicht, maar wel handig voor de administratie of de boekhouder. U krijgt via de zakelijke rekening gelijk en helder beeld van de gezondheid van uw organisatie.
Lees meer
Bij het starten van een eigen bedrijf loopt u risico’s. Tegen deze risico’s kunt u zich verzekeren. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering. U kunt ook bedrijfsmiddelen of uw auto verzekeren via uw zaak. Wilt u weten welke risico’s u loopt met uw eigen bedrijf en hoe u zich als startende ondernemer kunt verzekeren? Wij helpen u op weg met de risicoscan. De scan geeft u snel een overzicht van de risico’s die u loopt en de verzekeringen die u daartegen beschermen.
Lees meer

Zo zorgt u dat u van uw bedrijf een professionele organisatie maakt

Inschrijven bij de Kamer Van Koophandel is genoeg om een bedrijf te starten. Maar dat is nog maar het begin. Nette administratie, facturatie en algemene voorwaarden zorgen dat u op een verantwoorde, professionele manier kunt ondernemen. Bekijk hieronder onze checklist om uw bedrijf te professionaliseren:
Met algemene voorwaarden verkleint u ondernemersrisico’s. In de voorwaarden neemt u alle rechten en plichten op die u en uw klant hebben. Uw klant weet dan precies onder welke voorwaarden u levert, betaalt, verkoopt of inkoopt. Stuur de algemene voorwaarden altijd mee met uw offertes, zodat er geen discussie over ontstaat. Een belangrijk onderdeel van de algemene voorwaarden: een definitielijst. Met deze lijst vermijdt u onduidelijkheid achteraf.
Lees meer
Overeenkomsten en contracten zijn er om u te beschermen. Stelt u deze zelf op? Dan loopt u het risico dat u onderdelen mist. De gevolgen kunnen klein of groot zijn. Van vervelende discussies met opdrachtgevers tot rechtszaken over aansprakelijkheid.

Wij adviseren u om gebruik te maken van modelovereenkomsten. Als u afspreekt volgens een bepaalde modelovereenkomst te werken, hebben u en uw opdrachtgever zekerheid. Welke overeenkomst u neemt, kiest u als ondernemer samen met uw klant.

Tip voor zzp’ers: wanneer uw overeenkomst te veel lijkt op die van een medewerker in loondienst, moet uw opdrachtgever loonbelasting betalen. Voorkom dit met een modelovereenkomst.
Lees meer
Bij een eigen bedrijf hoort een serieuze administratie. Of u nu een eenmanszaak bent of een bv hebt opgericht. Het bijhouden en bewaren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Het levert u ook veel voordeel op bij uw belastingaangifte.

Belangrijke onderdelen van de administratie zijn:
  • Offertes;
  • Facturen (ontvangen en betaald);
  • De omzet en btw per kwartaal;
  • Een winst- en verliesrekening;
  • Registratie van privé-gebruik van goederen en diensten.
Lees meer
Zodra u de eerste opdracht voor uw allereerste klant hebt volbracht, mag u de eerste factuur gaan sturen. Die factuur moet aan bepaalde eisen voldoen. Zorg dat deze onderdelen altijd op uw factuur staan:
  • KvK-nummer en btw-nummer van uw organisatie;
  • Een factuurnummer;
  • De datum en uw betalingstermijn;
  • Uw contactgegevens;
  • Een omschrijving van de geleverde diensten/producten en een specificatie van bijvoorbeeld de uren die u eraan hebt besteed;
  • Uw (zakelijke) rekeningnummer.
Lees meer
Om aan klanten te komen is het belangrijk om te netwerken. Laat weten dat uw onderneming er is, en vertel mensen wat u te bieden heeft. Dat kunt u op veel manieren doen. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een vakbeurs of event. Ook familie, vrienden of kennissen kunnen een waardevol netwerk vormen.
Lees meer