Verzuimhub

Alles over verzuim

En wat het voor u betekent

Wat te doen bij verzuim

"U wilt geen burn-out van de burn-out van uw medewerker"

Verzuim, iedere werkgever heeft er weleens mee te maken. Maar wat is verzuim precies? Welke soorten verzuim zijn er? En hoe gaan andere ondernemers hiermee om? Hieronder leggen wij het voor u uit.
 • Wat is verzuim?
 • Welke oplossingen zijn er?
 • Wat zijn de verschillen tussen deze oplossingen?
 • Nieuws op verzuimgebied.
 • Hoe gaan andere ondernemers om met verzuim?
 • Alles over thuiswerken en verzuim.

 Wat is verzuim?

Eén van uw medewerkers verschijnt niet op het werk en geeft als reden ‘ziekte’ op. Dit noemen we verzuim. Een ziekmelding kan voor een korte periode zijn, door bijvoorbeeld een griepje. Maar het kan ook langer duren. Denk aan een burn-out of een langdurige ziekte. We spreken dan ook over kortdurend en langdurig verzuim.

Kortdurend verzuim

Een griepje, een migraineaanval of een luchtweginfectie; het kan iedereen overkomen. De medewerker is hierdoor een dag of een paar dagen niet aanwezig op het werk. Er is sprake van kort verzuim als uw medewerker minder dan 6 weken ziek is. Lees hier meer over kortdurend verzuim en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Langdurig verzuim

Wanneer uw medewerker 6 weken of langer uitvalt, is er sprake van langdurig ziekteverzuim. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. U als werkgever krijgt dan te maken met de Wet verbetering poortwachter. Met als doel: uw zieke medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk krijgen. Lees hier meer over uw verplichtingen bij langdurig verzuim.

Wet verbetering poortwachter

Als werkgever hoort u te voldoen aan de Wet verbetering poortwachter. Deze wet is ingesteld om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen. Alle verzuimverzekeringen van Centraal Beheer helpen u daarbij.

Welke oplossing past bij u?

Nieuw

Verzuimhulp

Met Verzuimhulp probeert u onze verzuimdienstverlening uit . Heeft u op dit moment al een zieke medewerker maar (nog) geen (verzuim)verzekering van Centraal Beheer? Maak ook dan gebruik van onze persoonlijke en deskundige aanpak. Zo kunnen we meekijken op uw verzuimdossier en controleren of u op dit moment voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Bekijk de mogelijkheden van Verzuimhulp.

Verzuimverzekering

Met een ziekteverzuimverzekering of verzuimverzekering verzekert u zich voor de loondoorbetalingsverplichting van uw zieke medewerkers. U bent vanuit de wet verplicht om uw zieke medewerkers 2 jaar lang een groot deel van het loon door te betalen.

MKB Verzuim ontzorg-verzekering

Met onze MKB Verzuim ontzorg-verzekering krijgt u volledige ondersteuning bij verzuim en re-integratie van uw medewerkers. Met deze verzekering verkleint u de financiële risico’s van de wettelijke loondoorbetalingsverplichting. En kunt u rekenen op een professionele casemanager die het gehele verzuimtraject begeleidt. Voor u én uw medewerker. 

WIA Verzekering

Na 2 jaar ziekte krijgt uw medewerker te maken met de wet WIA. Is uw medewerker voor 35% of meer arbeidsongeschikt? Dan vult onze WIA-verzekering het inkomen gegarandeerd aan tot minimaal 70%. Deze zekerheid geldt voor inkomens tot maar liefst € 100.000,-. Een goede basis voor uw medewerkers!

Bel met onze specialist

Liever direct een specialist aan de telefoon? Doe dan een gratis intake.
Gratis intake

Veranderingen rondom verzuim

Veel werkgevers hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Dat is een behoorlijke opgave. Om werkgevers tegemoet te komen, worden loonbetaling en re-integratie bij ziekte vanaf dit jaar makkelijker door een aantal belangrijke veranderingen. Een opsomming van alle (komende) veranderingen:
 • Per 1 januari 2020 kunnen werkgevers kiezen voor een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering die hen ontlast. De verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte.
 • De transparantie rondom loondoorbetaling gaat verbeteren. Het wordt duidelijker waar UWV werkgevers op beoordeelt rond de re-integratie van zieke werknemers (RIV-toets).
 • Werkgevers krijgen meer grip op het tweede spoor. Hierin keren zieke werknemers niet terug op de oude werkplek, maar bij een andere werkgever. De medewerker zelf krijgt een grotere rol in dit traject. Ook komt er ruimte voor experimenten om de kansen op re-integratie bij andere werkgevers te vergroten.
 • Let op: vanaf 1 januari 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij re-integratie leidend bij de RIV-toets. De verzekeringsarts van UWV zal straks niet langer een eigen medisch oordeel vormen, maar het medisch advies van de bedrijfsarts volgen.
 • Er komt een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling.

Ook interessant voor u:

corona ondernemen

Wat doen andere ondernemers

Als MKB’er heb je een druk bestaan. Je bent er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig, maar toch is het raadzaam om stil te staan bij wat van jou wordt verwacht als een medewerker lange tijd ziek is. Je bent namelijk verplicht om loon maximaal twee jaar door te betalen en je in te spannen voor re-integratie. Dat brengt een financieel risico met zich mee. Het is daarom verstandig om je hierop voor te berei

Afbeelding slim werkgeven

5 tips voor MKB'ers over ziekte van werknemers

Een goede werkgever zorgt voor zijn personeel. Ook wanneer een medewerker langdurig ziek wordt. Als werkgever ben je verplicht om loon maximaal twee jaar door te betalen en je in te spannen voor re-integratie. Om jou te ontzorgen wordt loonbetaling en re-integratie bij ziekte vanaf 2020 makkelijker en duidelijker. Met deze vijf tips helpen we je om je voor te bereiden op ziekte van medewerkers.

Afbeelding slim werkgeven

Op de koffie bij...

Als (MKB-)werkgever bent u er waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig, maar toch is het verstandig om u voor te bereiden op (langdurig) zieke medewerkers. In deze video vertelt Jeroen Calis over zijn bedrijf. En over de keuzes die hij maakt rondom verzuim.