Arbeids­ongeschikt­heids­verzekering

Verzeker uw inkomen of uw vaste lasten

 • Flexibel samen te stellen
 • Deskundige hulp bij preventie en re-integratie
 • 14 dagen bedenktijd
Specialist Alexandra
Vragen? Gratis oriëntatiegesprek met onze specialist
Tot 17.30 uur
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) Centraal Beheer

Financiële zekerheid zoals u wilt

Kunt u niet werken vanwege een ongeval of een ziekte? Dan ontvangt u via onze arbeids­ongeschiktheidsverzekering (AOV) een maandelijkse uitkering. Bij ons stelt u zelf de AOV samen. Verzeker uw volledige inkomen of alleen uw vaste lasten. En kies zelf of u de uitkering voor een korte periode wilt of tot aan uw pensioen.
Het afsluiten van een AOV regelt u online. Zelf afsluiten kost € 99,-.

Past de AOV bij u? Bekijk onze informatie en handige tools

 • Geen adviseur nodig. U regelt de aanvraag online
 • Geen hoge advieskosten
 • Onze specialisten staan voor u klaar bij vragen

Vergelijk onze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

AOV Compleet

AOV Compleet

 • Verzekerd van een uitkering tot uw gekozen eindleeftijd.
 • Een vaste uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
Bekijk AOV Compleet
AOV Kort en Krachtig

AOV Kort & Krachtig

 • Verzekerd van een uitkering van 3, 4 of 5 jaar.
 • Een tijdelijke uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
Bekijk AOV Kort & Krachtig

Wat krijgt u precies bij onze AOV

Belangrijkste dekkingen en extra's

 • Inkomen bij medisch vastgestelde ziekten of aandoeningen.
 • Inkomen bij ongevallen en zwangerschapsverlof.
 • Een vast team van specialisten voor vragen.
 • Hulp bij re-integratie.
 • Preventiepakket om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

De AOV past niet bij u

 • Als u al een andere dekking heeft tegen arbeidsongeschiktheid.
 • Als u geen zzp'er, zelfstandig ondernemer of DGA bent.
 • Als u wilt afsluiten via een adviseur.
In de voorwaarden leest u alles over de verzekering. Ook hebben wij een handige brochure waarin u meer leest over de AOV in het algemeen en onze mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom een belangrijke verzekering om te overwegen. Als u ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvangt u via uw AOV een maande­lijkse uitkering. Een AOV zorgt ervoor dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten.
Op dit moment is deze verzekering niet verplicht. Dit gaat wel veranderen. Over een paar jaar bent u als zelfstandige (ondernemer, zzp’er, beroepsbeoefenaar, directeur, grootaandeelhouder of meewerkend echtgenoot) wettelijk verplicht om u te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hieronder leest u het laatste nieuws over de verplichte AOV.

Update 28 januari 2022

Hoe gaat de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vorm geven aan de verplichte AOV?
Het coalitieakkoord zegt hierover: "Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen. Hiermee houden we rekening met de randvoorwaarden uit het pensioenakkoord." Het lijkt er op dat het nieuwe kabinet verder gaat zoals het vorige kabinet. Wel valt op dat hier wordt gesproken over 'alle zelfstandigen'. Eerder werd vooral gesproken over zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Het vorige kabinet baseerde zich ook op het pensioenakkoord 
De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ), met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. Op 26 maart 2021 stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer. Omdat het voorstel van de Stichting moeilijk uitvoerbaar is. De minister wil wel kijken naar wat wel mogelijk is. Achter de schermen gaat het overleg daarover door. De nieuwe minister van SZW (Karin van Gennip) gaat aan de slag met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.

Wat houdt het voorgestelde plan in? 

 • Een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
 • De premie is maximaal € 220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
 • De Belastingdienst int de premie en het UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
 • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dat betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog uit zou kunnen voeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
 • De wachttijd (dat is uw eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
 • Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.
Goed om te weten: de plannen hierboven staan in het advies van de Stichting van de Arbeid. Het is dus niet zeker of dit ook de uiteindelijke regels worden.

Het is slim om nu al uw AOV te regelen

Op basis wat we nu weten, duurt het nog een paar jaar voordat u zich verplicht moet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Er kan u nu al iets overkomen waardoor u een paar maanden of veel langer niet meer kunt werken. U kunt uw AOV direct zelf regelen. Als de nieuwe regeling er is kunt u uw oplossing aanpassen op de nieuwe situatie. Heeft u vragen hierover? Onze AOV-specialisten helpen u graag.
Arbeidsongeschikt bent u als u niet goed kunt werken. Dat kan komen door ziekte of door een ongeval. Maar ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap bent u tijdelijk arbeids­ongeschikt. Het maakt niet uit of de ziekte of het ongeval met uw werk te maken heeft. Ook ongevallen buiten het werk – zoals een sportongeval– zijn verzekerd. U kunt dus voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt zijn en dit op verschillende manieren verzekeren.
Gemiddeld € 1,56 bruto per gewerkt uur. Daarvoor heeft u als ondernemer zekerheid. Lees meer over de kosten van een AOV.
U kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering opzeggen of oversluiten. Het hangt per verzekeraar af wat de voorwaarden zijn. Bij Centraal Beheer kunt u de verzekering op ieder moment opzeggen.
Ja. Hoeveel? Dat hangt af van uw inkomen. Over de uitkering betaalt u wel belasting. Lees meer over de AOV-premie die aftrekbaar is van uw inkomsten­belasting.
Het klinkt gek, maar als u zwanger bent, bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een uitkering als u minstens 1 jaar een AOV heeft. Meer weten over hoe u omgaat met zwangerschap en ziekte als u een eigen bedrijf heeft? Download onze minigids met handige tips.
Uw beroep. Kunt u uw eigen beroep niet meer uitoefenen, dan krijgt u uitbetaald. Simpel. Benieuwd naar alle opties die u heeft bij het kiezen van een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat u bij een ziekte of ongeval verzekerd bent van inkomen. U betaalt voor deze verzekering een premie. Om de hoogte van de premie te bepalen is het belangrijk dat wij weten hoe groot de kans is op een ongeval of ziekte. Daarvoor gebruiken we de gezondheidsverklaring.

AOV Survivalgids: alles over de AOV

Als u meer wilt weten over de AOV. Als u verrassende feiten wilt kunnen onderscheiden van fabels. En als u wilt weten hoe andere ondernemers het geregeld hebben bij arbeids­ongeschiktheid. Vraag dan de AOV Survivalgids aan.

Bedankt voor het downloaden van de AOV Survivalgids. U kunt de gids direct bekijken. Ook ontvangt u de gids per mail. Zo kunt u deze ook op een later moment lezen.

Overtuigd? Bereken snel uw premie

Bij Centraal Beheer zijn duizenden zzp'ers en ondernemers met een AOV verzekerd tegen de financiële gevolgen van ziekte of een ongeval. Uw AOV online afsluiten? Bekijk uw premie binnen 1 minuut en ontdek of onze arbeidsongeschiktheidsverzekering iets voor u is.