Arbeidsongeschiktheids-verzekering

Uw premie is fiscaal aftrekbaar

  • Zelf samen te stellen. Betaal alleen voor wat u nodig heeft
  • Zelf online met of zonder Online Advies samenstellen
  • Eerste 3 jaar korting op de premie

Over onze AOV

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Als zelfstandig ondernemer krijgt u in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. U bent zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom een belangrijke verzekering om te overwegen. Als u ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvangt u via uw AOV een maandelijkse uitkering. Een AOV zorgt ervoor dat u als ondernemer niet zonder inkomen komt te zitten. Wilt u weten of een AOV iets voor u is? Bekijk welke oplossingen er zijn voor zzp'ers.

Welke AOV kunt u bij ons sluiten?

AOV Compleet

Betekent zelfstandig voor u zelf aan de knoppen zitten? Met onze AOV Compleet bepaalt u helemaal zelf hoe uw AOV eruit ziet. De AOV loopt tot de eindleeftijd die u zelf kiest. En afsluiten? Dat doet u natuurlijk helemaal zelf.

Ga naar AOV Compleet

AOV Kort & Krachtig

Hoeft u niet alles af te dekken? Maar vindt u financiële zekerheid toch wel prettig? Dan is een Kort & Krachtig AOV misschien iets voor u. Bij arbeidsongeschiktheid krijgt u een uitkering voor 3, 4 of 5 jaar.

Ga naar AOV Kort & Krachtig

Collectieve AOV

Op zoek naar een AOV met uw partners of medeondernemers? Met onze Collectieve AOV verzekert u zich als collectief tegen arbeidsongeschiktheid. Een Collectieve AOV is al mogelijk vanaf 3 deelnemers.

Ga naar de Collectieve AOV

Wat u ook kiest, dit zit altijd in uw AOV

Is het mogelijk om uw eigen beroep nog uit te oefenen? Nee? Dan krijgt u bij arbeidsongeschiktheid een uitkering. Zelfs als u nog wel een ander beroep kunt uitoefenen. U verzekert dus echt het inkomen van uw specifieke beroep. 
Met een AOV bent u bij arbeidsongeschiktheid verzekerd van een vast inkomen als u niet kunt werken. Hoe hoog dat inkomen is, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Volledig afgekeurd? Dan ontvangt u een uitkering van het volledige bedrag waarvoor u verzekerd bent. Bent u voor bijvoorbeeld 60% arbeidsongeschikt, dan ontvangt u 60% van het verzekerd bedrag.

Als ondernemer wilt u ondernemen. En bent u door ziekte of een ongeval tijdelijk uitgeschakeld? Dan doet u er alles aan om weer snel aan de slag te kunnen. Het is frustrerend om er op zo’n moment helemaal alleen voor te staan. Maar dat hoeft niet. Als u een AOV heeft, helpen we u namelijk om zo snel mogelijk te herstellen.

Daarbij werken we samen met verschillende arbeidsdeskundigen en bedrijfsdeskundigen. Samen kijken we wat er nog wel mogelijk is. Ook helpen we u bij uw herstel. Is het echt niet meer mogelijk om uw eigen beroep uit te oefenen? Dan is een loopbaantraject een optie. Plan B dus. Vaak lukt het om op die manier toch weer een nieuwe leuke uitdaging te vinden. 

Met preventieve maatregelen kunt u het risico op arbeidsongeschiktheid flink beperken. En daar helpen we u graag bij. In onze AOV zitten dan ook preventiediensten. Een algemene gezondheids- of conditietest? Afvallen via Weight Watchers? Dat kan. U kunt onbeperkt gebruikmaken van een preventiedienst. Als ondernemer kunt u ook gratis advies krijgen, bijvoorbeeld via de Ondernemersadvieslijn. Zo’n advies kan veel verschil maken. Soms zijn er maar kleine leefstijlaanpassingen nodig om grote problemen te voorkomen. 
We hadden het al over de hoogte van de premie. Het gaat vaak om flinke bedragen. Maar wist u dat die premie fiscaal aftrekbaar is? Stel: u verdient € 40.000 per jaar. Dan krijgt u 40,85% van de premie terug van de belasting. Zit u in een lagere belastingschijf? Dan betaalt de fiscus 36,55% van de premie terug. En zit u in de hoogste belastingschijf? Dan krijgt u via de belasting ruim de helft van de premie terug: 51,95% om precies te zijn. Netto is de premie dus minder hoog dan u denkt. 

Onze AOV Compleet met of zonder online advies? U bepaalt het zelf.

Bij Centraal Beheer kunt u de AOV Compleet op twee manieren sluiten: zelf uw AOV samenstellen, of met hulp van onze robo-adviseur CeeBee via Online Advies.

Zelf samenstellen

Eenmalig € 149,- 

Met advies samenstellen

Eenmalig € 199,-

Alles direct online regelen
Financieel inzicht
Kennis- en ervaringstoets maken
Persoonlijk adviesrapport
Zelf samenstellen Met advies samenstellen

Veelgestelde vragen

Op 3 maart 2020 heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) haar advies voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Op 6 juli 2020 gaf de minister aan dat hij het advies overneemt. Hij deed dat in zijn brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van het Pensioenakkoord. Wel laat hij nu nader onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van de regeling. Begin volgend jaar start de voorbereiding van het wetsvoorstel.

Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.

Wat houdt het advies in?

  • Een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
  • De premie is maximaal € 220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en het UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dat betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die u nog uit zou kunnen voeren. Met uw beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • De wachttijd (dat is uw eigenrisicoperiode) is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
  • Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.

Het gaat nu nog om een advies

Op basis van wat we nu weten, gaat het nog om een advies. Er is nog géén akkoord bereikt binnen de Tweede Kamer. Er kan u nu al iets overkomen waardoor u een paar maanden of veel langer niet meer kunt werken. U kunt uw AOV direct zelf regelen. Als de nieuwe regeling er is kunt u uw oplossing aanpassen op de nieuwe situatie. Heeft u vragen hierover? Onze AOV-specialisten helpen u graag.
Arbeidsongeschikt bent u als u niet goed kunt werken. Dat kan komen door ziekte of door een ongeval. Maar ook bij bijvoorbeeld een zwangerschap bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. Het maakt niet uit of de ziekte of het ongeval met uw werk te maken heeft. Ook ongevallen buiten het werk – zoals een sportongeval– zijn verzekerd. U kunt dus voor korte of langere tijd arbeidsongeschikt zijn en dit op verschillende manieren verzekeren.
Gemiddeld 1,56 euro bruto per gewerkt uur. Daarvoor heeft u als ondernemer zekerheid. Lees meer over de kosten van een AOV.
U kunt een AOV opzeggen of oversluiten. Het hangt per verzekeraar af wat de voorwaarden zijn. Bij Centraal Beheer kunt u de verzekering op ieder moment opzeggen.
Ja. Hoeveel? Dat hangt af van uw inkomen. Over de uitkering betaalt u wel belasting. Lees meer over de AOV-premie die aftrekbaar is van uw inkomsten­belasting.
Het klinkt gek, maar als u zwanger bent, bent u tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een uitkering als u minstens 1 jaar een AOV heeft. Meer weten over hoe u omgaat met zwangerschap en ziekte als u een eigen bedrijf heeft? Download onze minigids met handige tips.
Uw beroep. Kunt u uw eigen beroep niet meer uitoefenen, dan krijgt u uitbetaald. Simpel. Benieuwd naar alle opties die u heeft bij het kiezen van een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat u bij een ziekte of ongeval verzekerd bent van inkomen. U betaalt voor deze verzekering een premie. Om de hoogte van de premie te bepalen is het belangrijk dat wij weten hoe groot de kans is op een ongeval of ziekte. Daarvoor gebruiken we de gezondheidsverklaring.

AOV Survivalgids: alles over de AOV

Als u meer wilt weten over de AOV. Als u verrassende feiten wilt kunnen onderscheiden van fabels. En als u wilt weten hoe andere ondernemers het geregeld hebben bij arbeidsongeschiktheid. Vraag dan de AOV Survivalgids aan.

Bedankt voor het downloaden van de AOV Survivalgids. U kunt de gids direct bekijken. Ook ontvangt u de gids per mail. Zo kunt u deze ook op een later moment lezen.

Waarom kiezen voor onze AOV?

Over een AOV doen veel fabels de ronde. Bijvoorbeeld dat er nooit uitbetaald wordt. Maar wist u dat Centraal Beheer 80% van de claims uitkeert en maar 5% afwijst? De overige 15% keren we niet uit omdat de ondernemer beter is voordat de eigenrisicoperiode voorbij is.

Een AOV of zelf sparen?

Een AOV of zelf sparen?

Het is altijd goed om zelf een buffer aan te leggen, voor als het ooit wat minder gaat met uw gezondheid.

Hoe zit het met de kosten?

Hoe zit het met de kosten?

Wegen de kosten van een AOV op tegen de baten? We spreken ondernemers met en zonder AOV.

Wat kan mij nou gebeuren?

Wat kan mij nou gebeuren?

Iedere ondernemer kan arbeidsongeschikt raken. Ook door situaties buiten de werkvloer.

Bij Centraal Beheer zijn duizenden zzp'ers en ondernemers met een AOV verzekerd tegen de financiële gevolgen van ziekte of een ongeval. Bekijk uw premie binnen 1 minuut en ontdek of onze AOV iets voor u is.