Personeel aannemen

Als zzp’er personeel aannemen? Let dan hierop

Voor het eerst personeel aannemen. Waar moet u als ondernemer aan denken? Zzp-deskundige Marc Bijwaard van Centraal Beheer blogt over typische keuzemomenten voor ondernemers.

Ondernemen 23 sep 2020 7 minuten

Neemt u personeel aan of besteedt u het werk uit? 

Voor beginnende zzp’ers telt maar 1 ding: opdrachten binnenslepen. Wanneer u eenmaal een vaste klantenkring heeft en de opdrachten binnen komen, staat u voor een andere uitdaging. Wat als u het niet meer alleen aan kunt? Gaat u ‘nee’ zeggen tegen mooie kansen? Neemt u personeel aan of besteedt u het werk uit? Als zzp’er koos u juist voor een bestaan zónder personeel. U hoeft dan namelijk met niemand rekening te houden. En dat moet wel als u mensen aanneemt.

Vast of flexibel personeel aannemen?

Hoe ziet de nabije toekomst er voor uw eigen bedrijf uit? Blijft u genoeg werk houden of is dat nog onzeker? Heeft u een goede naam opgebouwd. Of doet u iets unieks? Wanneer uw omzet jaar na jaar flink toeneemt en uw agenda blijft volstromen, dan mag u ervan uitgaan dat u voldoende werk blijft houden. In dat geval is een medewerker in vaste dienst een goede optie. Wilt u dat liever niet? Neem dan iemand in flexibele dienst. Als het dan iets minder gaat, zit u in principe nergens aan vast.

Flexibele krachten: zorg voor een goed contract

Leg in elk geval de afspraken met uw nieuwe medewerker vast in een helder contract. Voor flexibele krachten zijn de volgende opties:

Een min/max-contract 
U heeft iemand voor u werken op oproepbasis. Daarbij spreekt u minimale en maximale uren af. De minimale uren betaalt u altijd uit. Ook als uw medewerker niet werkt, bijvoorbeeld als er geen werk is.

Een oproepcontract met voorovereenkomst
Uw medewerker bepaalt zelf of hij gaat werken. Werkt hij bij een oproep, dan is er een tijdelijke arbeidsovereenkomst en krijgt hij loon voor de gewerkte uren. Let hierbij wel goed op de regels over de ketenbepaling: na 3 opeenvolgende contracten heeft uw medewerker recht op een vast dienstverband.

Het nul-urencontract
De medewerker werkt alleen als u hem oproept. U betaalt hem dan ook alleen voor de uren die hij werkt. Dit moet wel minimaal 3 uur zijn. Na 6 maanden heeft uw medewerker recht op dezelfde hoeveelheid werk als in de maanden daarvoor. U betaalt hem in dat geval gewoon door. Ook als u hem niet oproept. Dat geldt alleen als de werknemer zelf aangeeft dat hij wil werken. Hij is dan ook verplicht te komen als u hem oproept. In een cao kunt u eventueel andere afspraken maken.

Personeel aannemen

Gaat u personeel aannemen? Let op deze zaken:

Sla de identiteit van uw nieuwe werknemer op. Maak een kopie van het identiteitsbewijs en bewaar dit tot 5 jaar nadat het contract is beëindigd.
Vergeet u niet aan te melden bij de Belastingdienst. Zorg dat u geregistreerd staat als werkgever. Dan ontvangt u formulieren om de loonheffingen te kunnen regelen.
Hierin moeten onder andere de werktijden, het loon, de pensioenregeling en de eventuele cao staan. Op internet staan voorbeelden van arbeidsovereenkomsten of laat er één opstellen door een arbeidsjurist.
Betaal uw medewerker het minimumloon en vakantiebijslag. Dit is wettelijk verplicht, voor zowel vaste als tijdelijke krachten. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle informatie.
Zonder goede loonadministratie kunt u in de problemen komen wanneer loonbetalingen of afdrachten aan de fiscus moet kunnen laten zien. Een loonadministratie kunt u laten opzetten en bijhouden door een administratiekantoor.
Let er op dat u sociale verzekeringspremies afdraagt voor uw medewerker. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kun u ervoor kiezen om dit risico zelf op u te nemen.
De werkomstandigheden van uw personeel moeten goed zijn. Niet onbelangrijk: maak met behulp van een risicoscan een risico-inventarisatie en -evaluatie. Zorg dat u alle risico’s kent voor uw medewerkers en weet wat u moet doen.

Langdurig ziekteverzuim

Wat doet u als een medewerker voor langere tijd ziek wordt? U moet dan al het werk alleen doen. Ook bent u als werkgever verplicht om 2 jaar lang het loon van uw zieke medewerker door te betalen. U kunt uzelf tegen dit risico verzekeren. Met een verzuimverzekering kunt u de kosten beperken. Bij Centraal Beheer doen we zelfs meer dan dat.