Twee vrouwen aan het werk aan een tafel

Bv, vof, maatschap of coöperatie?

Wist u dat zzp’ers ook samen een bv, vof, maatschap of coöperatie kunnen starten? Dan werken jullie samen onder 1 naam. Wel zo herkenbaar en prettig voor klanten. Benieuwd wat de opties zijn? Ontdek de voor- en nadelen per rechtsvorm.
20 jul 2023 5 minuten

Belangrijk om afspraken met elkaar te maken

Voor opdrachtgevers kan het fijn zijn om met 1 partij zaken te doen in plaats van met meerdere zzp’ers. Ook voor de ondernemer zelf zijn er genoeg voordelen van samenwerken. U deelt bijvoorbeeld kennis, risico’s en de boekhouding. Juist daarom is het belangrijk om afspraken met elkaar te maken. Maar hoe legt u de samenwerking samen vast? Hieronder leest u de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen.

Bv: rechtspersoon en aandeelhouder

Een bv beginnen? Dan heeft u als eigenaar een aandeel in de onderneming. Een bv is een rechtspersoon en wordt aangeslagen voor vennootschapsbelasting: 20% over de eerste 200.000 euro en daarna 25%. Heeft u meer dan 5% van de aandelen? Dan moet u uzelf minimaal 45.000 euro per jaar uitbetalen en inkomstenbelasting betalen.

Argument vóór een bv

Een bv biedt belastingvoordeel vanaf ongeveer 150.000 euro winst per jaar. En gaat het minder goed? Dan bent u als eigenaar niet aansprakelijk voor mogelijke schulden. Ook zijn de aandelen van een bv makkelijk over te dragen wanneer u of uw partners weg willen.

Argument tegen een bv

Als zzp’er heeft u een aantal belastingvoordelen die u opgeeft zodra u minimaal 5% aandelen van een bv bezit. Daarnaast is het best ingewikkeld om een bv op te richten. U moet naar de notaris om een statuut op te stellen. En elk jaar moet u verplicht een jaarrekening maken en opgeven bij de Kamer van Koophandel.

Tip: bekijk de eisen voor het oprichten van een bv. Voor het oprichten van een bv gelden namelijk strengere eisen.

Coöperatie: samenwerken zonder aandeelhouder te zijn

Samenwerken? Zoek dan partners met verschillende kwaliteiten. Zo kunt u elkaar versterken. Een coöperatie lijkt op een bv, alleen bent u dan lid en geen aandeelhouder. Dat maakt het iets flexibeler. Wél is een coöperatie gewoon een rechtspersoon, dus moet u vennootschapsbelasting afdragen.

Argument vóór een coöperatie

Winsten kunt u naar eigen inzicht verdelen onder de leden. U kunt er dus meerdere kanten mee op. Ook kan de coöperatie beperkt aansprakelijk of helemaal aansprakelijk zijn voor schulden.

Argument tegen een coöperatie

Als coöperatie verliest u de belastingvoordelen voor zzp’ers. U moet uzelf daarnaast minstens 45.000 euro uitbetalen en jaarstukken opstellen. Leden kunnen behoorlijk makkelijk hun lidmaatschap opzeggen.

Vof: eenmanszaak met meerdere eigenaren

Wel samenwerken, maar niet samen een rechtspersoon worden? Dan kunt u kiezen voor een Vennootschap onder Firma, afgekort vof. Dit is een soort eenmanszaak, maar dan met meerdere eigenaren. Geen rechtspersoon dus, waardoor er ook geen notariële akte nodig is. Als lid van de vof brengt u iets binnen. Zoals geld, goederen of tijd. Eigenlijk is een vof een verzameling van eenmanszaken (of bv’s).

Argument vóór een vof

Als zzp’er kunt prima uw eenmanszaak houden naast een vof. Dan kiest u per opdracht of u deze uitvoert als vof of zzp’er. Daarom houdt u de belastingvoordelen van de eenmanszaak.

Argument tegen een vof

Alle leden kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vof. Dus maakt uw vof-partner een grote fout? Ook u kunt de gevolgen daarvan voelen.

Tip: leg afspraken vast in een vennootschapscontract. Zo weten alle zakenpartners waar zij aan toe zijn.

Maatschap: voor zelfstandigen met vrij beroep

Bent u een zelfstandige met een vrij beroep? Dan biedt een maatschap uitkomst. Deze rechtsvorm lijkt op een vof, maar is specifiek voor zelfstandigen met een vrij beroep. Bijvoorbeeld artsen, kunstenaars, tolken of advocaten. Zij worden ingehuurd om hun individuele kwaliteiten en zijn niet makkelijk te vervangen.

Argument vóór een maatschap

U bent alleen verantwoordelijk voor schulden die u bent aangegaan. Voor de schulden van de maatschap bent u een evenredig deel verantwoordelijk. Dus niet zoals bij een vof, waarin u moet opdraaien voor de hele zakelijke schuld.

Argument tegen een maatschap

Voor een maatschap moet u een overeenkomst opstellen waarin alle rechten en plichten vaststaan. Wanneer 1 van de maten een overeenkomst sluit, zijn alle maten voor een gelijk deel aansprakelijk.

De handig Beslistool Rechtsvorm kiezen van de KVK helpt u om een keuze te maken.

Hulp nodig bij uw keuze?

Spar met 1 van onze juristen. Zij helpen u graag. 
Binnen 20 minuten antwoord op uw vraag