Vrouw op kantoor aan het bellen

De 3 belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om u goed te verzekeren. Maar welke verzekeringen zijn er? En wat is de dekking? Centraal Beheer zet de belangrijkste opties voor u op een rij.
18 nov 2020 3 minuten

3 belangrijkste verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel: u maakt een constructiefout in de bouw. En als gevolg van deze constructiefout raakt iemand gewond. Dan kunt u een claim krijgen. Een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering biedt uitkomst.

De meeste bedrijfsaansprakelijkheids­verzekeringen geven dekking voor de volgende schadegevallen:

  • Schade die door u wordt veroorzaakt bij een ander.
  • Schade door uw product.

Let op: sommige schades die u als zelfstandig ondernemer veroorzaakt, worden niet met een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering gedekt. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door een motorvoertuig in het verkeer. Ook schade die u aan uzelf veroorzaakt, valt daar niet onder. Let daarom goed op de polisvoorwaarden en denk na over aanvullende verzekeringen.

Voor zzp’ers in de zakelijke dienstverlening is een aanvullende verzekering verstandig. Zo dekt een beroepsaansprakelijkheids­verzekering vermogensschade. Bijvoorbeeld wanneer u een verkeerd advies uitbrengt, waardoor een klant vermogensschade lijdt. Maar ook bij per ongeluk overtreden van intellectueel eigendom (zoals voor muziek en afbeeldingen) is deze verzekering handig. Sommige opdrachtgevers stellen een beroepsaansprakelijkheids­verzekering zelfs verplicht.

De meeste beroepsaansprakelijkheids­verzekeringen verzekeren u tegen de volgende zaken:

  • De schade door een beroepsfout.
  • Juridisch verweer bij aansprakelijkheid.
  • Herstel van de schade.

Stel dat u een grote opdracht heeft afgerond. Maar uw opdrachtgever weigert te betalen. Of u heeft een conflict met een leverancier over een contract. Juridische hulp is meestal niet goedkoop. Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst. Met deze verzekering bent u verzekerd van juridische hulp bij een geschil.

De meeste rechtsbijstandsverzekeringen dekken de volgende zaken:

  • Verhalen van schade op een ander.
  • Conflicten met klanten, leveranciers en afnemers.
  • De kosten van het proces bij verlies hiervan.
  • De kosten van het incasseren van openstaande facturen.

Verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand­verzekering

Wordt u aansprakelijk gesteld? Dan is juridisch verweer bij een aansprakelijkheidsverzekering vaak meeverzekerd. Is de aansprakelijkheid terecht? Dan is naast het juridisch verweer ook de schade die door u is veroorzaakt gedekt. De rechtsbijstandverzekering dekt deze schade niet. Met de rechtsbijstandverzekering heeft u recht op juridische hulp bij een geschil. Ook als het niet om een aansprakelijkstelling gaat. Bijvoorbeeld bij een conflict met een leverancier.

Alle verzekeringen op een rij

Als zzp’er kunt u zich ook verzekeren als uw arbeidsongeschikt raakt. En hoe regelt u uw pensioen? Wij hebben alle verzekeringen en oplossingen op een rij gezet.