Man neemt selfie bij Kamer van Koophandel

Uw eigen onderneming starten

Na het schrijven van een ondernemingsplan is het eindelijk zo ver: u gaat een onderneming starten. De strategie is bedacht, u heeft een concurrentieanalyse gedaan en de begroting is opgesteld. Maar heeft u ook aan onderstaande punten gedacht?
24 aug 2020 3 minuten

6 tips voor startende ondernemers

Een eigen onderneming starten begint met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het Handelregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is bedoeld voor alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Inschrijven voor dit register is verplicht en kan via de website van de KvK. Per rechtsvorm geldt een andere manier van inschrijven.
Niet verplicht, maar wél handig: een zakelijke rekening. Zo houdt u zakelijke en privébetalingen gescheiden. Wel zo overzichtelijk! Voor zowel uzelf als uw accountant of boekhouder en de Belastingdienst. Ook is het met een zakelijke rekening eenvoudiger om incasso’s in te stellen en te betalen met pin of iDEAL. En wilt u een zakelijke creditcard aanvragen of een bedrijfslening afsluiten bij de bank? Dat kan alleen met een zakelijke rekening.
Wist u dat een particuliere verzekering en zakelijke verzekering los van elkaar staan? Sluit daarom een aparte verzekering voor het aansprakelijkheidsrisico dat u als ondernemer loopt. Daarnaast is het aan te raden om  alle andere risico's die uw onderneming loopt in kaart te brengen. Denk hierbij aan risico’s zoals diefstal, ziekte, glasschade en transport. Maar u kunt ook problemen krijgen met een opdrachtgever of klant.
Er zijn speciale softwarepakketten voor onder andere boekhouding, logistiek, inkoop, belastingaangifte en salarisadministratie. Zaken hoeft u daarmee niet handmatig bij te houden. Dat scheelt tijd en geld.
In de opstartfase van uw bedrijf maakt u kosten. Bovendien worden betalingen vaak pas na enkele weken gedaan. Zorg daarom voor een financiële buffer om het verschil tussen kosten en inkomsten op te vangen. Een bedrag waarmee u in elk geval de eerste maanden kunt overbruggen.
Bij het opstarten van uw eigen onderneming zijn klanten essentieel. Om aan klanten te komen, is het belangrijk om te netwerken. Vertel mensen wat u te bieden heeft. Dat kan bij netwerkborrels, ondernemingsbijeenkomsten of belangenverenigingen. Maar ook online. Maak een eigen website, zodat mensen jouw onderneming kunnen vinden.

Bekijk de minigids 'Uw eerste jaar als ondernemer'

Meer tips over een eigen onderneming starten? Bekijk de minigids ‘Uw eerste jaar als ondernemer’.