Kinderen thuis aan het spelen

Tips om uw hypotheek af te lossen

Heeft u een aardige spaarrekening en een hypotheek? Misschien wilt u uw hypotheek alvast gaan aflossen. Dat kan in veel gevallen. Met elke aflossing wordt uw huis een beetje meer van u. We vertellen u waar u op moet letten. 

Geldzaken 8 nov 2022 2 minuten

Los uw hypotheek af met spaargeld 

Heeft u veel geld op uw spaarrekening staan en heeft u het niet nodig? Dan kan aflossen op uw hypotheek een slim idee zijn. De rente op spaarrekeningen is op dit moment erg laag. Is uw vermogen in box 3 meer dan € 57.000,- (2024) per persoon? Dan betaalt u belasting. Aflossen kan dan voordeliger zijn. Met aflossen verlaagt u uw schulden.

Lagere maandlasten als u uw hypotheek aflost

De kans is groot dat u meer rente voor uw hypotheek betaalt, dan u op uw spaarrekening ontvangt. Spaargeld gebruiken om een hypotheek af te lossen zorgt voor lagere maandlasten. Lijkt het maar een klein bedrag per maand? Vermenigvuldig het eens met het aantal maanden dat uw hypotheek nog loopt. Aflossen loont echt wel. 

Spaarhypotheek of bankspaarhypotheek? Vraag eerst een berekening!

Heeft u een Spaargarant hypotheek of een Kapitaal Rekening Eigen Woning Hypotheek? Dan is een extra aflossing niet altijd aan te raden. Vaak is het slimmer om een extra bedrag te storten op de spaarrekening of in de spaarpolis van uw hypotheek. Maar dat kan niet onbeperkt. Centraal Beheer laat u graag zien wat er mogelijk is in uw situatie.

Check uw hypotheekvoorwaarden goed 

Aflossen is bij heel veel hypotheekvormen mogelijk. Maar de regels zijn niet overal hetzelfde. Sommige hypotheekverstrekkers brengen kosten in rekening voor eerder aflossen. Check voordat u aflost uw hypotheekvoorwaarden goed. Met aflossen wilt u toch geld besparen en niet extra betalen? Hier vindt u meer informatie over extra aflossen bij Centraal Beheer.
Stel in huis

Houd voldoende geld over

Een verlaging van uw maandlasten is natuurlijk leuk. Maar zorg er wel voor dat u voldoende spaargeld overhoudt. Los uw hypotheek daarom alleen af met geld dat u niet nodig heeft. Heeft u vragen over aflossen of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met een onafhankelijke adviseur.