Beleggen, waarom niet?

Steeds meer mensen beleggen. Belangrijke reden: de lage spaarrente. Maar niet iedereen durft te beleggen. Vanwege het risico óf door onbekendheid met hoe beleggen werkt.

Geldzaken 13 sep 2021 3 minuten

Onbekend maakt onbemind

Als belangrijkste reden om níet te beleggen noemen mensen het risico dat je het ingelegde geld voor een deel kunt verliezen. Mensen vinden beleggen daarom soms spannend. Ook denken veel mensen dat ze verstand van beleggen moeten hebben en dagelijks de beurzen moeten volgen.

Steeds meer mensen beleggen

In 2020 steeg het aantal beleggende huishoudens in Nederland met 17% tot 1,75 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar. Nieuwe beleggers kiezen voor zelf beleggen, maar ook voor beleggen in beleggingsfondsen. Van de ondervraagde personen zegt 12% 'enige plannen' te hebben om op korte termijn te gaan beleggen.

Beleggen

5 redenen om het wel te doen

Op langere termijn levert beleggen bijna altijd meer op dan sparen. Tegelijkertijd geldt: beleggen is niet zonder risico. Uw inleg kan minder waard worden. Maar dat risico is kleiner als u uw inleg spreidt. Door te beleggen in fondsen bijvoorbeeld. Een fonds kan bijvoorbeeld bestaan uit een mix van aandelen in verschillende bedrijven én relatief veilige obligaties. Met de keuze van het beleggingsfonds bepaalt u zelf het risico. En als u kiest voor beleggen bij Centraal Beheer zorgen wij voor de spreiding.

Beleggen is niet gratis. Vaak betaalt u zowel transactiekosten als beheerkosten. Transactiekosten zijn meestal een bepaald bedrag per aankoop of verkoop. Beheerkosten zijn vaak een percentage van de inleg in een beleggingsfonds. Bij Centraal Beheer betaalt u ook aankoopkosten, maar géén verkoop- of switchkosten. De andere kosten verwerkt Centraal Beheer in de koers van de beleggingsfondsen. Bij vergelijkingen tussen aanbieders van beleggingsfondsen blijkt Centraal Beheer steevast 1 van de aanbieders met de laagste kosten.

Beleggen kan ook met kleine bedragen. Bij Centraal Beheer kunt u met elk bedrag starten met beleggen. Ook periodiek beleggen kan interessant zijn: elke maand een klein bedrag. Daarmee verkleint u ook nog eens het risico doordat u op verschillende momenten belegt. De ene keer zal de koers wat hoger zijn, op het andere moment wat lager.

Hoe langer u belegt hoe groter de kans op een mooi rendement. Toch hoeft u niet aan tientallen jaren te denken. U hoeft niet per se op jonge leeftijd te beginnen. Het is wel belangrijk om uw beleggingsdoel en strategie  af te stemmen op uw levensfase.

Als u in fondsen belegt, belegt u in een mix van beleggingen. Onze fondsbeheerders houden de beurzen dagelijks scherp in de gaten. Zij investeren uw inleg onder andere in aandelen en/of obligaties van duizenden bedrijven. En in meerdere landen en sectoren. Zo zorgen zij voor spreiding van uw risico’s. En onze fondsbeheerders houden u op de hoogte van markt- en koersontwikkelingen en van trends op de beurs. Dit doen zij met maandelijkse fondsupdates en interessante artikelen in het Magazine van Centraal Beheer.

U bepaalt het zelf

Ga uit van uw doel. Wat wilt u bereiken? Hoeveel tijd wilt u nemen om uw doel te bereiken? U zit zelf aan het stuur. Kijk goed naar de mogelijke risico’s van uw keuzes en naar de kosten. Schat in of dit bij u en uw financiële situatie past.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.